Gépajánló – Magister ES30

A közelmúltban a danetti.hu jóvoltából lehetőségem nyílt kipróbálni a legkisebb Magister presszógépet. Kávégép alkatrészért szoktam járni a Danetti-hez, és az egyik ilyen alkalommal fedeztem fel náluk ezt a gépet, ami azonnal felkeltette az érdeklődésemet.

 

magister es30

 

Az interneten kicsit kutakodva a masina után, meglepően kevés információt találtam. De a cég weboldalából kiderül, hogy 1997 óta végzik munkásságukat. A Magister gépcsalád a Rancilio cégcsoport tulajdonában van. A fejlesztési irányelveik között kiemelt hangsúlyt kap a megbízhatóság és tartósság. Sok alkatrészt saját maguk gyártanak, és nem csak beépítenek.

 

Magister ES30

A Magister ES30 a cég legkisebb presszógépe, összességében talán pár cm-el nagyobb, mint egy Rancilio Silvia. Szimpla bojleres, belső víztartályos kialakítás, tehát egyértelműen háztartások számára tervezték. Mégis sok mindent örökölt a vendéglátóipari gépektől, ami abszolút egyedi karaktert ad neki. (Pl.: tessék egy pillantást vetni a csepptálcán található rácsra. Ilyen rácsot modern nagy gépeken látni. Itt ugyanígy megtalálható, csak miniatűr változatban. Sok ilyen, és ehhez hasonló, apró részletet fedezhetünk fel, ha alaposabban szemügyre vesszük.)

 

magister es30

A készülék házáról nem mindenhol lett eltávolítva a védő matrica, ezért bocsánat. De mintadarabról van szó, nem saját gép, szóval fennhagytuk a fotózáshoz is.

 

magister es30

magister es30 portafilter

 

Főbb paraméterek

Lássuk a főbb paramétereket:

 • 4dl-es, nagy falvastagságú, réz bojler,
 • 58-as méretű, ipari jellegű kar és fej, (ami a minőségi kosarak és tamperek nagy választéka miatt fontos).
 • Belső víztartályos kivitel, ULKA rezgőszivattyú.
 • Elektromosan szabályzott víz-hőmérséklet. (Szonda jellegű megoldás és nem menetes termosztát állítja, ez sokkal pontosabb és gyorsabb.)
 • Magas fényű, rozsdamentes, teljesen fém készülékház, igen vastag lemezből.
 • Professzionális gőzcső. (Szabadon forgatható és dönthető, kellő hosszúságú és cserélhető fejű. Nem mellesleg nagyon jó helyre került, kényelmesen hozzá lehet férni.)
 • Automatikus víztöltés, gőzölés után. (Nem engedi megégni a fűtőszálat még véletlenül sem.)
 • Hangjelzés, ha alacsony a vízszint a víztartályban. (Ezt bevallom, nem próbáltam ki).
 • Érintőgombos vezérlés. (Nincs mechanikus kopása a kapcsolóknak.)
 • Méretek: 250x320x400mm, Fűtés: 1000 watt, Súly: 14.5 kg.

 

Rancilio Silvia-val összehasonlítva, a Magister megoldása a fej tekintetében nekem jobban tetszik. Bár a legújabb Silvia-val még nem volt dolgom (így nem tudom, azok hogy épülnek fel), de a nálam járt modelleknél a fej és a bojler nem volt közvetlenül egymás alá építve. Volt ott egy lépcső a kettő között, mint az a következő fotón látható (sárga nyíllal jelöltem, a bal oldalon):

 

rancilio silvia boiler

 

Ez annyiban előnytelen talán, hogy így a fej és a bojler között mérhető egy hőmérséklet különbség, amit általában a Silvia hátrányaként szokás említeni. A Magister-nél ez a lépcső nincs meg, ami szerintem jobb tervezés.

A Lelit gépekkel összehasonlítva pedig azt az észrevehető géptest torzulást, amit akkor vesz észre az ember, mikor a kart felhelyezi, itt nem lehet érzékelni. Sokkal robusztusabbnak, komolyabbnak látom a Magister megépítését.

 

magister es30

 

Ezen felül nagyon tetszett, hogy a kar felhelyezésénél nem kellett ellentartanom a másik kezemmel. Simán felhelyeztem a kart úgy, hogy a gép nem fordult el. (Ez is hasonló érzés ahhoz, mint amikor jóval nagyobb gépet használok.)

A gőzt is próbálgattam. Azon felül, hogy a gőzcső szabadon forgatható/dönthető, engem legjobban az érdekelt, mennyire tartós. Kisebb gépeknél sokszor nagyon hamar elfogy a gőz ereje. (A tejhab készítésénél ügyeskedni kell, hogy megfelelő végeredményt kapjunk.) Itt erre nem volt panasz. Az első gőzt kiengedve, majd újra felfűtve, bitang erős, ténylegesen nagygépes jellegű gőzt kaptam, meglepően sokáig. Ezzel gyerekjáték elkészíteni a minőségi tejhabot.

 

magister es30 steam

 

Mivel mintadarabról van szó, a gépet nem szedtem szét, de a tetőlemezt egyszerűen le lehet emelni és lefotóztam a belsejét:

 

magister es30 inside

Ami jól néz ki a bitang nagy darab bojler mellett, az pl. a rézcső bekötés, illetve rézcső a gőz felé. Továbbá megfigyelhető jobbra, a kábelek mögött, egy nagy OPV, illetve a bojler jobb oldalán a solenoid szupportja. Esetleg a szonda jellegű hőmérséklet érzékelőt is kiszúrhatjuk.

 

Ami alapból nincs a gépben és hiányérzetre ad okot:
-nincs nyomásmérő óra,
-nincs PID.

És bár egyes használóknak ez fájhat elsőre, teljesen nyilvánvalóan azért nem kerülhettek bele ezek az eszközök, hogy a készülék árát alacsonyan tarthassák. Mindkettő beépíthető utólag (nem gyári megoldás keretében), és a Magister inkább a kiváló alap megteremtése mellett döntött. Lehet vitatkozni azon, hogy mi fontosabb: ezért az árért legyen benne gyárilag PID és inkább spóroljon a gyártó az egyéb alkatrészeken. Pl.: legyen kisebb bojler, legyen gyengébb a kasztni (mint ahogy a Lelit csinálja), vagy ne legyen kompromisszum a beépített alkatrészek tekintetében, de ne legyen benne PID. Én ez utóbbira teszem a voksom. Véleményem szerint inkább legyen egy megbízható, túlméretezett alap, mert arra lehet építeni. E nélkül, a beépített PID sem tudja hozni a kívánt eredményt.

 

magister es30

Csapolás

Kétféle blenddel próbáltam ki és mindkettőt fotóztam.

Az első sorozaton egy Bean On blendet láthatunk, ami 100% arabika kávék keveréke, kb. egy hetes pörkölés. (Aki nem ismeri, a Bean On a danetti.hu saját pörkölésű kávé brand-je. Manufakturális pörkölés, folyamatosan friss, magas színvonalú kávék, erősen ajánlott kipróbálni.)

 

magister es30 with beanon

magister es30 with beanon

magister es30 with beanon

magister es30 with beanon

 

A második sorozaton egy robusztás keverék csapolását mutatom meg (Caffé Borbone Miscela BLU).

magister es30 with robusta

magister es30 with robusta

magister es30 with robusta

 

A fenti fotók láttán bárkinek, aki már foglalkozott presszókávé készítéssel, világos lehet, hogy mennyire jól néznek ki ezek a csapolások. A lefolyás tempója, színei, a kapott crema minősége és mennyisége ebben a géposztályban szerintem referencia értékű. A kávékat kóstolva az ember csak “vakargatja a fejét”, mert az italok teste, komplexitása, édessége zseniális. A jellemző ízjegyek kontrasztosan jelentek meg, nagyon meg voltam elégedve. (Még az”egyszerű “Caffé Borbone keverék is, ami alapvetően erősen robusztás, hozott egy finom malátás jegyet, ettől olyan belga sörös beütése lett.)

 

Ajánló

A Magister ES30 engem meggyőzött. Bárkinek jó szívvel ajánlom, aki már nem a belépő szintű, alap gépek között keresgél. (Mert ezt a modellt már nem nevezném belépő szintnek, inkább amolyan “home-barista” osztály). Ténylegesen kiváló alapokkal rendelkezik, tartós, megbízható konstrukció, amit nem két év használatra terveztek. A teljesen standard, ipari alkatrészek miatt pedig a garancia lejártát követően sem kell aggódnunk. (Kis odafigyelés mellett örökös darab.) Ráadásul szemtelenül jó kávét készít, és a gőz kapacitása is nagyon profi. Egyedül a PID hiánya róható fel talán hátránynak, de egyrészt ez utólag is beépíthető, másrészt így a gépet ennyivel olcsóbban vásárolhatjuk meg (és így bőven 200e Ft alatt tud maradni az eladási ára).

A Magister ES30 ára jelenleg (2018.01.14) 185e Ft a danetti.hu webáruházában. Szerintem 2018-ban az egyik legjobb választás lesz otthonra.

magister es30

 

 

 

További ajánlott írások
prev next

5 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
 1. Szuper gép, csak nekem kicsit drága. Olyan kérdésem lenne, hogy 100ezer forint környékén milyen új gépet érdemes venni? Lelit annán kívül van más is?

  1. Kedves Zsolt, sajnos új gép kategóriában egyelőre nem tudok 100e Ft-ért megbízható, valódi presszógépet ajánlani.

 2. Épp egy hete pukkant szét az itthoni Phillips -Saeco 30 ezer forintos masinám és pont most szeretnék egy erőteljes szintet lépni. Eléggé meggyőző a cikk, elsőnek még egy Lelit Victoria PL91T -ben gondolkoztam, de ezt nagyon drágállom már.
  Így kérdésem is lenne: hogyan lehetne ezt esetleg később PID -elni? Ki tudja ezt megoldani és mennyiért (ha egyáltalán volna rá mód)?
  Van-e nálad cikk a PID-elésről?

  1. Üdv. Utólagos PID-hez BP-en van két kontaktom, aki foglalkozik vele. Privátban megadhatom a számukat. Az ár sok mindentől függ, (Pl milyen PID kerül beépítésre, milyen alkatrész és munkaórával kell számolni), így én pontos árat nem tudok mondani. De kb. 25e Ft-os nagyságrendben kell gondolkodni. Nálam nincs cikk a PID-elés folyamatáról (egyelőre nincs tervben, sok más megírni valóm van még előtte). De itt olvasható egy komplett leírás: https://caffe35.webnode.hu/gaggia-pid-beepites/

   1. Szuper!

    Köszönöm a linket, ha majd úgy adódik és nem megy egyedül akkor elkérem ezt a kapcsolatod!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

© Makk Károly, 2017 Frontier Theme