LaPiccola SARA a színpadon

A napokban nálam vendégeskedett ez a kis szépség, amit szeretnék is bemutatni, mert ritka jól eltalált szerkezetnek tartom. Kiváló tudású, nagy gonddal és odafigyeléssel tervezett és épített, otthoni ESE POD-os presszógép.

 

Volt lehetőségem találkozni a LaPiccola SARA nagy és kistesóival is, de igazából ez az a kategória, hogy ha én magamnak otthonra POD-os gépet vennék, akkor Őt. De ennek okait mindjárt mindenki megérti majd, aki elolvassa ezt az írást.

LaPiccola SARA

A készülék egy kartondobozban érkezik, a dobozon nagy felirat: HAND MADE IN ITALY. Hmmm, szimpatikus. Kicsomagolva egy kis ékszer kerül az asztalra, túlnyomó részt inox, de a hátsó rész fekete, a kontraszt nagyon mutatós, a gombok krómozottak. A csepptálca méretes, nem kell minden nap üríteni. Műanyag, igaz, de masszív és kényelmesen elfér rajta több csésze is. Az anyagok kidolgozása, minősége példás, nekem nagyon nagyon bejövős design.

lapiccola sara

Vessünk egy pillantást az adatlapjára, mire lehet számítani.

9kg. Uh! Mondom én, jó masszívan meg van építve.

1200W. Gyors üzemi hőmérséklet eléréséhez, átmelegedéshez és hőstabilitáshoz kell is a “kakaó”. 1200w normálisnak számít egy kávégép esetében, de ennél a készüléknél van egy viszonylag nagy okosság: külön lehet bekapcsolni a kávévíz és a gőz fűtését. Hoppá! Ha nincs szükség gőzre, nem is kapcsolom be, nem tekeri a villanyórát. Én a legtöbbször presszókávét iszom, az esetek 99%-ban. Minek fűtsem fel a gőz blokkját? De ha olyanom van, hogy pl egy csinos hölgynek capuccino-t készítenék, bekapcsolom :). Sőt, tovább megyek. Kétféle hab készítésére is alkalmas a készülék. Ha rajta hagyom a műanyag toldatot egyszerűen készítek vele keményebb habot (pl latte, vagy forró csoki). Ha leszedem, akkor pedig latte art-os finom szerkezetű habot. Praktikusan és jól kitalálták.

lapiccola sara

Jó megoldásnak tartom, hogy a POD behelyezéséhez fel kell emelni a kart és ezzel a vízterítő részt. Ha a kart elengedem, összezáródik a szerkezet, ahogy a fotón is látható. Így melegen tartja az egész rendszert.

A tetején a csészemelegítő is gyönyörű kialakítású:

lapiccola sara

Alaposan körbenézegettem a gépet és csak nem bírtam ki, bele kellett kukkantanom. Ehhez két imbuszcsavart kellett eltávolítanom felülről. (Rozsdamentes csavarok, szeretem, hogy figyelnek a részletekre.) A készülékbe belenézve két külön réz thermoblokkot lehet látni, nyilván egyik a gőzé, másik a kávévízé. A lényeg, hogy réz és nem alu. Ez a szememben újabb jópont a kicsikének. Kiváló hőtartást, könnyű karbantartást és hosszú élettartamot ígér (és talán kevesebb mérgező nehézfémet).

lapiccola sara inside

Minden alkatrész szabványos. Lámpák, menetes termosztátok, kapcsolók stb. Minden könnyen beszerezhető hozzá.

 

A víztartálya 3L-es és újabb figyelmességek kerültek oda is, pl szűrő és egy vízlágyító patron … gyárilag … megtehetné minden gyártó:

lapiccola sara

Maga a gép gyorsan felmelegszik, de én így is azt az elvet követném, hogy 15 percet várnék, mielőtt kávét készítek és előtte egy üres csapolás sem árt.

Mielőtt belevágok a kávé készítésbe, lenne pár észrevételem. kritika, ha úgy tetszik, ezt sem hallgatom el, tudnék ajánlani két módosítást:

1 – A gép kezelő szervei logikusak. Egyértelmű, melyik gombbal indítom a kávét és melyikkel a gőzt. Ha megnézzük a fotót, a gőz felett van a gőz gombja és a jobb oldalon a kávéé, mindkettő megfelelő piktogramokkal ellátva. Az viszont nincs tökéletesen egyértelműsítve, melyikkel kapcsolom a két blokk fűtését. Ezek bekapcsoló gombjai jobb oldalon találhatóak és először picit gondolkodnom kellett, melyikkel mit kapcsolok (a piktogramokból nem derül ki). Nem egy nagy dolog, könnyű megszokni, de mégis. Ha a kislányomat kérem meg, hogy készítse el a reggeli kávémat, először biztos meditálni fog rajta.

2 – Azt még egyetlen POD-os kisgépen sem láttam, amit én szeretnék: legyen egy kapcsoló, amivel két hőmérséklet között állíthatok. Egy állás Robusta-hoz, egy pedig Arabica-hoz. Más hőmérsékletet igényelne. Megjegyzem, hogy a forgalmazó (Profimat Magyarország Kft) az eladáskor megkérdezi majd, milyen kávét fogyasztunk és ennek megfelelő termosztáttal adja át a gépet.

Minden mással maximálisan elégedett voltam a teszt során. Egy komplett otthoni, vagy irodai kávézót meg lehet vele oldani. Tud presszót, hosszú kávét, teát készíteni (tea POD-al), capuccino-t, latte-t, forró csokit. Gyakorlatilag mindent.

De nézzünk egy presszó csapolást. Egy “robustásabb” POD-ot használtam fel, ez látszott a crema-n is, mely vastag és tartós lett. De már a lefolyásnál is, kompletten kitöltötte a vastag krém a kifolyót.

lapiccola sara

A végeredmény:

lapiccola sara

Nem csak szép, de finom is volt a kávé. Igaz nincsenek tigriscsíkok, de ezt nem is lehet elvárni egy magas robusta tartalmú kávétól, főleg nem POD-ból. És igen, talán ha én őröltem volna frissen és egy komoly gépben, VST kosárral csapoltam volna, még jobb lenne, ez tény. De itt most minden macera nélkül, csak betettem a podot, megnyomtam a gombot és ott volt a finom kávém reggel.

Összességében egy olyan gépet ismertem meg, amit szívesen ajánlok mindenkinek, aki otthonába, vagy egy kis irodába keres olyan minőségi kávé és kávé alapú ital készítésére alkalmas megoldást, amivel egyszerűen, könnyen, minden macera nélkül tud használni, mégis jó italt készít, megbízható, hosszú élettartamú, a későbbiekben is kiválóan szervizelhető, prémium termék, nem egy tömegcikk és hajlandó megfizetni azt a kis pluszt, amibe ez kerül.  A gép ára (jelen pillanatban, 2014.11.01) 139.000 Ft. Létezik gőz nélküli változatban is, ennek ára 98.750 Ft. Ez az ár az áruházi gépekhez képest esetleg soknak tűnik, pedig nem az. Sőt, kifejezetten kedvezőnek tartom, ismerve, hogy a jelenleg saját tulajdonomban lévő, számomra referencia értékű Grimac Dada Vapor tudását nyújtja, annak új árának feléért.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook