Koffein – kávé, tea, guarana

A koffein hatóanyaga megtalálható a kávé- és kakaóbabokban, tealevelekben, guarana bogyókban (mogyoróhoz hasonlatos növény, gyümölcs), kóladióban. A koffein (caffeine) (1,3,7-trimetil-xantin, C8H10N4O2) fehér, keserű ízű, kristályos vegyület.

Chemical-structure-caffeine-opt

 

Élvezeti cikként a koffeint sokan rendszeresen szellemi és testi frissítés , valamint fáradtság leküzdésének céljából fogyasztják. A koffein aktiválja a központi és a szimpatikus idegrendszert. Javítja a reakcióidőt és a mozgáskoordinációt. Pozitív hatással van az állóképességi teljesítésre. Legnagyobb koffeinfelvételre az erő- és rövid idejű állóképességi teljesítés befolyásolásához szükséges.

 

Különböző élelmiszerek koffein tartalma

soft-drinks

A kávé, a fekete- és zöld-tea valamint a guarana koffein tartalmának összehasonlítása az alábbi táblázatban látható (teljesség igénye nélkül, mindössze pár, gyakrabban fogyasztott italra/ételre vonatkozóan). 10 dkg illetve 1 dl termék koffein tartalma:

Élelmiszer

Koffein(mg)/100 g, 100ml

Coca-Cola

13,5

Coca-Cola light

13,5

Pepsi Cola

11

Pepsi light

10,5

kávé (amerikai, hosszú)

40-80

kávé (espresso)

50-175

instant kávé (elkészítve)

30-50

koffeinmentes kávé

1,5-2

tea

15-20

instant tea

20

Ice tea

2-3

csokoládé (édes, ét)

62-65

csokoládé (tej)

20-30

kakópor (holland)

78

Red Bull

32

 

Dopping

A terhelés előtt egy órával 9mg/kg koffein bevitele esetén jó edzettségi állapotú sportolóknál a kerékpáros és futóteljesítmény jellegzetes emelkedése mutatható ki, ez a koffein mennyiség még a doppingkimutatás határa alatt van. Mivel a koffein elméletileg teljesítménynövelő hatást fejt ki a sportban, a vizeletben 12mikrogram/ml koffein mennyiség kiválasztása doppingolást jelent. A rajt előtt 2-3 csésze normál kávé elfogyasztása esetén nem áll fenn a 12 mikrog/ml vizeleti határérték átlépésének veszélye. De vigyázat: a koffein emészthetőségében és lebontásában nagy egyéni eltérések lehetnek.

images

Koffein élettani hatásai

  • aktiválja a központi és szimpatikus idegrendszert
  • növeli a katekolaminok hatását
  • fokozza a szabad zsírsavak szabadon bocsátását és növeli azok oxidációját
  • akadályozza a glükogenolízist (csökkenti a szénhidrátforgalmat)

caffeine-addiction-mental-disorder

Feldolgozott cikk innen: http://www.futas.net/
További ajánlott írások
prev next

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

© Makk Károly, 2017 Frontier Theme