A koffein hatóanyaga megtalálható a kávé- és kakaóbabokban, tealevelekben, guarana bogyókban (mogyoróhoz hasonlatos növény, gyümölcs), kóladióban. A koffein (caffeine) (1,3,7-trimetil-xantin, C8H10N4O2) fehér, keserű ízű, kristályos vegyület.
Élvezeti cikként a koffeint sokan rendszeresen szellemi és testi frissítés , valamint fáradtság leküzdésének céljából fogyasztják. A koffein aktiválja a központi és a szimpatikus idegrendszert. Javítja a reakcióidőt és a mozgáskoordinációt. Pozitív hatással van az állóképességi teljesítésre. Legnagyobb koffeinfelvételre az erő- és rövid idejű állóképességi teljesítés befolyásolásához szükséges.
Különböző élelmiszerek koffein tartalma
A kávé, a fekete- és zöld-tea valamint a guarana koffein tartalmának összehasonlítása az alábbi táblázatban látható (teljesség igénye nélkül, mindössze pár, gyakrabban fogyasztott italra/ételre vonatkozóan). 10 dkg illetve 1 dl termék koffein tartalma:
Élelmiszer |
Koffein(mg)/100 g, 100ml |
Coca-Cola |
13,5 |
Coca-Cola light |
13,5 |
Pepsi Cola |
11 |
Pepsi light |
10,5 |
kávé (amerikai, hosszú) |
40-80 |
kávé (espresso) |
50-175 |
instant kávé (elkészítve) |
30-50 |
koffeinmentes kávé |
1,5-2 |
tea |
15-20 |
instant tea |
20 |
Ice tea |
2-3 |
csokoládé (édes, ét) |
62-65 |
csokoládé (tej) |
20-30 |
kakópor (holland) |
78 |
Red Bull |
32 |
Dopping
A terhelés előtt egy órával 9mg/kg koffein bevitele esetén jó edzettségi állapotú sportolóknál a kerékpáros és futóteljesítmény jellegzetes emelkedése mutatható ki, ez a koffein mennyiség még a doppingkimutatás határa alatt van. Mivel a koffein elméletileg teljesítménynövelő hatást fejt ki a sportban, a vizeletben 12mikrogram/ml koffein mennyiség kiválasztása doppingolást jelent. A rajt előtt 2-3 csésze normál kávé elfogyasztása esetén nem áll fenn a 12 mikrog/ml vizeleti határérték átlépésének veszélye. De vigyázat: a koffein emészthetőségében és lebontásában nagy egyéni eltérések lehetnek.
Koffein élettani hatásai
- aktiválja a központi és szimpatikus idegrendszert
- növeli a katekolaminok hatását
- fokozza a szabad zsírsavak szabadon bocsátását és növeli azok oxidációját
- akadályozza a glükogenolízist (csökkenti a szénhidrátforgalmat)