Keleti kávés szelet – Rózsavizes kávés kocka

Kaptam ma egy tálca finom házi sütit, ennek receptjét szeretném közkinccsé tenni. Elkészítése nem igényel sütést, így akár kísérletező kedvű férfitársaim is minden veszély nélkül elkészíthetik.

Keleti kávés szelet – Rózsavizes kávés kocka

_IGP0019

Hozzávalók:

  • 25 dkg (darált) háztartási keksz
  • 25 dkg gesztenyeliszt (vagy mandulaliszt vagy darált zabpehely)
  • 10 dkg porcukor (vagy méz vagy stevia)
  • 3 adag eszpresszó (vagy 4 púpos evőkanál cappuccino por és 1 dl tej)
  • 15ml = fél üvegcse rumaroma
  • 15 dkg kókuszzsír (esetleg pálmaolaj vagy 25 dkg margarin)
  • 1/2 dl rózsavíz
  • 1 tábla /8 dkg fehér csokoládé
  • 1 teáskanál kakaópor

Elkészítése:

A darált keksz 3/4-ét, a porcukrot, kávét (vagy capuccino port), rumaromát, a megolvasztott kókuszolajat (vagy margarint) és a rózsavizet elkeverjük. Ezt a lágyabb masszát gesztenyeliszttel sűrítjük, amíg elég kemény, de még formázható. A maradék darált kekszet hozzáadjuk, így egy izgalmasan pöttyös masszát kapunk.
Egy tálba vagy kisebb tepsibe sütőpapírt helyezünk, és a masszát eloszlatjuk benne.
A csokoládét egy tálkába törjük, hozzáadjuk az olajat és forró vízgőz felett megolvasztjuk. (Ezt megtehetjük alacsony láng felett vízgőz nélkül is.) A csokit a kekszes massza tetejére öntve eloszlatjuk, majd a kakaóport a szűrőbe téve meghintjük a készülő finomságot.
Minimum 2 órát pihentetjük a hűtőben, majd a sütőpapírral könnyedén kiemeljük és egy éles késsel felszeleteljük.

_IGP0014

Annak, aki elkészíti: jó étvágyat hozzá! (Vigyázat, éjjel csak mértékkel fogyasszuk, ha presszóval készítjük, van koffeintartalma is. Gyermekeknek is csak óvatosan …)

A sütit és a receptet dr Simon Ilonától kaptam, KÖSZÖNÖM! 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

© Makk Károly, 2017 Frontier Theme