Kávés érdekességek gyűjteménye

Az alábbi cikkben szereplő, szórakoztató jellegű olvasmányban szereplő érdekességeket az internetet böngészve gyűjtöttem össze kedvenc italunkról és növényünkről. Ajánlom egy könnyed reggeli presszó, vagy délutáni ristretto mellé, garantáltan vidámabb lesz tőle a napunk.

A kávé ölhet. De ehhez a szakértők szerint 80-100 csészényi kávé hirtelen elfogyasztása szükséges. (Az állítás hitelességének ellenőrzésétől eltekintettem.)

maxresdefault

Egy tanulmány kimutatta, hogy az amerikaiak legtöbb antioxidánsukat a napi kávéadagjukból nyerik. Napi egy-két csésze kávé elfogyasztása kifizetődőnek tűnik.

A koffein állítólag fokozza a nők szexuális étvágyát. A kutatók szerint a koffein az embereknél fokozhatja a szexuális örömöket, de csak akkor, ha nem rendszeres kávéfogyasztók.

A koffein hatékony fájdalomcsillapító. Egy kisebb tanulmány kimutatta, hogy mérsékelt mennyiségű koffein – kb. két csésze kávé – megszüntetheti az izomlázat. (Több fájdalomcsillapító gyógyszer tartalmaz is koffeint.)

dL91lHU

A koffeinmentes kávéban is van koffein. Egy tanulmány szerint, ha öt-tíz csésze koffeinmentes kávét iszol, annyi koffein jut a szervezetedbe, mintha megittál volna egy rendes kávét.

A koffeinmentes kávé előállításához vegyszereket használnak. A kávébabot kigőzölik, így a koffein felszáll a felszínre, ahonnan egy szerves oldószerrel, a metilén-kloriddal lemossák.

A koffein ugyan keserű, de elsősorban nem a koffein felelős a kávé keserű ízéért. Az elkövetők sokkal inkább az antioxidánsok.

Miután megittuk a kávénkat, 5 perc után már az egész testben kimutatható a koffein.

caffeine_trivia_small

Kávé után sör? A kávé és a sör együttesen akár a DNS-t is képes megváltoztatni, erre a következtetésre jutott frissen publikált tanulmányában a Tel- Aviv-i Egyetem mikrobiológia professzora. A kutatásukból kiderül, hogy a kávéban található koffein lerövidíti, az alkohol pedig meghosszabbítja a kromoszómák végpontján található telomereket, amelyek a DNS védelméért és pontos osztódásáért felelnek. Ha a sejtekben található telomerek túlságosan lerövidülnek, akkor elrákosodhatnak.

A kávécserje leveléből jótékony hatású teát lehet főzni.

coffee-facts_ss_004

Ha kávézaccot teszel a hűtőbe, az semlegesíti az ott keletkezett kellemetlen szagokat.

A kávézaccnak bolhaölő hatása van. Ha fürdetés után bedörzsöljük vele házi kedvencünket, a bolhák eltűnnek belőle.

Kávézaccból már online is tudsz magadnak jósolni egy kattintással. (Bruhaha…) A kávézaccból történő jóslás a XVI-XVII. században volt a legjelentősebb.

A világ legdrágább kávébabjait elefánt ürülékéből nyerik. A kávé neve: Black Ivory Coffee. A világ második legdrágább kávébabjait cibetmacska ürülékéből nyerik. A kávé neve: Kopi Luwak.

brazil-coffee_1892071i

A felnőtt lakosság több, mint 83%-a rendszeresen kávézik. Minden 30 másodpercben 120 000 csésze kávét fogyasztanak el Európában.

perday

 

Törökországban egy házasság végéhez is vezethetett, ha a férj kevés és rossz minőségű kávét adott feleségének.

img_2595

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook