Daráló “háziasítás” 2. rész – karbaőrlő

Elkészültem a darálóm direkt karbaőrlő módosításával, ez a cikk most erről szól, illetve kicsit körbejárom a témát, hogy milyen lehetőségeink vannak.

Akik újak a témában, azok számára először összefoglalnám ennek a módosításnak a célját. A vendéglátóipari darálók legtöbbje gyárilag egy adagoló tartállyal – ún. doser – van ellátva, ami kb. ehhez hasonló:

doser

 

A daráló először ebbe a doserba őröl, majd innen lehet “kihúzni” a doser aljára/oldalára szerelt karral. (Ha jól van beállítva, akkor egy húzás szimpla kávét, két húzás dupla kávét jelent.) A doser nagyobb mennyiségű őrleményt képes tárolni, így ha feszes a tempó a kávégép körül, előre le lehet őrölni nagyobb mennyiséget (általában ez automatikusan meg is történik), így a vendég nem kell várjon, sokkal gyorsabban el tudják készíteni a kávét számára. Ennek a megoldásnak persze vannak hátrányai, sőt inkább csak a sebesség az előnye. A hátrányok közé sorolnám azt, hogy az őrlemény nagyon gyorsan “öregszik” benne, a legjobb kávét mindig frissen őrölt babokból lehet készíteni. Ezen kívül hajlamos az őrlemény visszamaradni ebben a tartályban, lerakódni, avasodni stb. Karbantartása, tisztítása macera. Sőt, viszonylag összetett szerkezet, így akár el is romolhat, ami szintén kellemetlen pillanatokat okozhat. Háztartási használatban szerintem nem sok haszna van, bennem hamar megfogalmazódott, hogy ki szeretném iktatni az otthon használt darálómból.

 

Karbaőrlő

Léteznek gyárilag karbaőrlős darálók is, amik a doser hátrányait küszöbölik ki még akkor is, ha ezeknél adagonként várni kell majd a darálásra. Íme pár gyönyörűség:

A Mazzer gyári karbaőrlő megoldása.

A Mazzer gyári karbaőrlő megoldása.

 

Ez pedig a Quamar modell, szintén gyárilag karba őrlős és nagyon elegáns kivitel.

Ez pedig egy Quamar modell, szintén gyárilag karbaőrlős és nagyon elegáns kivitel.

 

A fenti fotók alapján jól látható, hogy milyenek a gyári megoldások: a doser helyére egy felülről zárt tölcsér kerül, amin keresztül az őrlemény közvetlenül a presszógép karjába hullik (természetesen darálás közben alá kell tartani). Egyszerű szerkezet, sosem romlik el, és mindig friss őrlemény kerül a kosárba. Akár otthonra is ideális.

 

Mit tehetünk, ha a jelenlegi darálónkat át szeretnénk alakítani karbaőrlősre?

Választhatunk a gyári és a “házibarkács” megoldások között, mindkettőre van példa bőven. Kezdjük egyszer a gyári megoldásokkal. Sok gyártó kínál a gépeihez átalakító KIT-eket. Ezek tartalmazzák a szereléshez szükséges minden alkatrészt, és nem kell gondolkodni azon, hogyan kell felszerelni, mert legtöbbször leírást is kapunk hozzá. Hogy akkor miért van szükség egyáltalán DIY megoldásokra? Azon prózai oknál fogva, hogy a gyári változatokat “aranyárban” adják.

espressoparts-com_mazzer1espressoparts-com_mazzer2

285 dollár egy fém tölcsérért? (~80ezer Ft???? Atyaég.) Bizony. Nem olcsó, nem mindenki engedheti meg, bár kétségtelenül ez a legjobban illeszkedő és legszebb megoldás, amit választhatunk. Az én jelenleg használt darálóm a tölcsér árának töredékéért került hozzám és így nyilvánvaló volt, hogy egy ilyen költséges megoldást nem fogok alkalmazni az esetében.

 

Házi megoldások

A legelterjedtebb házi megoldás az átalakításra, amit az interneten találtam egy cukrászati fémtölcsér beépítése volt. A tölcsér maga így néz ki:

 

cukraszati femtölcser

 

Ezt a tölcsért vágják/faragják sokan úgy, hogy fel lehessen szerelni a darálóra. A tölcsér maga pár ezer Ft, nem nagy összeg és egy egészen jól használható megoldás, ha valaki ügyesen tudja módosítani.

 

Cukrászati tölcsérrel átalakított daráló. Forrás: coffe-channel.com.

Cukrászati tölcsérrel átalakított daráló. Forrás: coffe-channel.com.

 

Sajnos én ilyet nem tudtam beszerezni. Bár találtam hazai webáruházat, de nem volt készleten. Egy darabig keresgéltem, aztán lemondtam róla. Kár, mert ígéretesnek tűnt a dolog. Egyéb megoldások, szintén az internetről:

 

diy megoldasok

 

A fenti megoldások szintén kivitelezhetőek lennének házilag, meg tudnám csinálni. Amiért nekem egyik sem tetszett, hogy én a gyári kartartót, amire fel kell támasztani a presszógép karját darálás közben, szerettem volna megtartani és ezek a megoldások nem hozzák eléggé előre a kávét ahhoz, hogy pont a karba hulljon. Így ezeknél pontosan alá kellene tartani a kart, támaszték nélkül. Nyilván ez is megoldható, de nekem nem volt szimpatikus.

Csak érdekességként, Gaggia MDF-hez is létezik ilyen MOD:

gaggia mdf mod

Forrás: gaggiausergroup.com

 

Az általam végül kiválasztott átalakítás egy gyári műanyag tölcsérből indult ki. Nem kifejezetten a darálómhoz készült, de tudtam illeszteni. Az alkatrész eredetileg Cuncill darálókhoz tartozik, a kavegepbolt.hu oldalról rendelhető, így néz ki:

cuncill grinder part

 

Az alkatrészt “vakon” kellett berendelni, tehát nem tudtam meggyőződni róla, hogy mennyire passzol majd a darálóhoz. Külön kellett hozzá rendelni fedőt, mert alapból nem tartozik hozzá. Így nagyjából 5 ezer Ft-ért kaptam meg a két alkatrészt, ami még így is eléggé drága, de mégsem 80 ezer.

Volt vele azért egy kis munka. A fenti fotón jól látható a kivágás, amin keresztül fel lehet erősíteni a tölcsért a doser helyére. Nos, ez minden darálónál más, így sejtettem, hogy nem fog majd pontosan illeszkedni. Így is lett, faragni kellett. Sőt tovább megyek, a tölcsér alsó nyílása sem oda vitte az őrleményt, ahová én szerettem volna. Ezért egy olyan utat választottam a felszerelésre, amire valószínűleg senki nem gondolt, amikor gyártották. 🙂 Az ötlet onnan jött, hogy a tölcsér nem koncentrikus. Az alsó nyílása a darálóhoz közelebb található. Nekem viszont arra volt szükségem, hogy a darálótól távolabb adja ki az őrleményt, így a tölcsért teljesen fordítva szereltem fel:

 

coffee grinder mod

Saját darálóm karbaőrlő MOD-ja. És bár rendeltem fedőt hozzá, de én így használom, fedő nélkül. Darálás közben így belátok a tölcsérbe és úgy forgatom a kart, hogy szépen, egyenletesen kerüljön a kosárba az őrlemény.

 

Ehhez új kivágást kellett készíteni a tölcsér frontján. Ez volt egyébként a legmacerásabb az egészben. Pontosan kimérni a nyílás és a csavarok helyét, majd a műhelyben esztétikusan kivágni.

 

_igp0008

 

Így persze az eredeti nyílás jelenleg a tölcsér elején található, amin lehetne javítani. Készíthetnék ide egy kis hajlított fém táblácskát, ami lezárná (talán egyszer a hosszú téli esték egyikén fogok is). Funkcionálisan nincs jelentősége, mert a daráló ide már nem szórja ki az őrleményt, ez azért vízszintesen már túl messze van a kimeneti nyílástól, ahonnan eleve lefelé hullik a kávé.

A másik probléma a kartartó közelebb hozása volt a tölcsérhez. Eredetileg túl messze volt és az őrlemény túl magasról hullott a kosárba, ami miatt hajlamos volt kiszóródni. Szerencsére a kartartót egyetlen csavar tartja a helyén, és ez a csavar tökéletesen egyezett a doser rögzítőivel. Nem is kellett új lyukat fúrni a daráló házára, a doser helyére egyszerűen felcsavartam, és így minden patentül a helyén van. A tölcsér oda hozza az őrleményt, ahová kell és a kar is pont ott van, ahol lennie kell.

 

_igp0010

A fotón látható egy csavarhely a kartartó alatt. Eredetileg oda volt csavarozva a tartó villa, onnan kerül a jelenlegi helyére – fúrás nélkül, szerencsére.

 

Féltem kicsit a műanyagtól is, hogy majd statikusan töltődni fog és megtapad benne az őrlemény, de ez a félelmem teljesen alaptalannak bizonyult. 3 hónap használat után (kb. azóta nem is söpörtem ki a tölcsért) így néz ki:

_igp0011

A tölcsér alsó peremén jól látszik, hogy sorjás. Nos, igen, a kidolgozási minősége ennek az alkatrésznek nem egy modernkori gyártási csoda, ez van. Az is látszódik, hogy nagyon apró porszemek azért felragadnak a műanyagra, de nem gondolom ezt súlyosnak, a doserben ehhez képest nagyságrendekkel több maradt.

 

Végszó

A darálót ezzel a módosítással már hónapok óta használom és nagyon bevált. Kicsit szokni kellett, hogy most nem doser-ba darálok és az elején volt pár vicces reggel, mikor álmosan, megszokásból nem tartottam alá a kart és a pultra leőröltem a kávét, amit nagy kerek szemekkel konstatáltam. De hamar átálltam erre, és nem is bántam meg. Persze ez a megoldás most csak erre a darálóra használható, de a cikkben leírtak talán ötleteket adnak másoknak is, hogyan alakíthatják át a saját darálójukat. Kívánom, hogy sikerüljön!

Ez a cikk egy korábbi írásom folytatása, melyben új babtartályt készítettem a darálóhoz. Az eredeti cikket ITT olvashatjátok.

 

 

További ajánlott írások
prev next

18 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
  1. Szia,

    Alin van bőven fém verzió. Chocolate funnel néven kell keresni:

    http://www.aliexpress.com/item/32255324754/32255324754.html

    1. Kösz a linket. Az enyém már így marad, de aki ilyenen töri a fejét, hasznos lehet. Kösz még1x.

      1. Károly, ha nem túl nagy kérés és nem felejted el, le tudnád méretezni a műanyagon a bejövő nyílást?

        1. Szia , nem világos melyikre gondolsz. Amit én vágtam ki, vagy ami eredetileg a tölcséren volt?

          1. Szia, azta! 🙂 jól néz ki, passzol is hozzá, gratulálok, ügyes vagy!

  2. Üdv!

    A Cunill tölcsér átmérőjét megtudnád nekem mérni esetleg? Egy La San Marco SM92/A gépre szeretném rátenni de nem tudom mennyire passzolhat erre a gépre.

    Köszönettel: Sz. Tamás

    1. Üdv, a külső átmérő 130mm.

  3. Nagyon jó mindkét cikk, én is pont ilyen átalakításokon gondolkodom. Hasonló régi darálót szeretnék én is, jobban illene a 35 éves gépemhez, mint ezek a modern, olcsóbb, expresso képes darálók. Arról már nem is beszélve, hogy egy stabil vázról van szó, csapágyas erős motorral. A sörösüveg elvágása nagyon hasznos ötlet. A karba őrlésről az jutott még eszembe, hogy maga a dózer tartályát átalakítani tölcséresre, ha lehet.

    1. Üdv, nagyon jól néz ki, gratulálok!

  4. Üdv!

    Köszi, még pár apróságot tervezek rajta megcsinálni mint pl. a furatok és nyílások matricával való leragasztása és esetleg egy kartartó felszerelése.
    Neked is nagyon nehezen megy bele a fedél a tölcsérbe? Nekem úgy kell ráerőltetni, hogy majdnem letört a helyéről! Meg kell reszelgetnem azt hiszem.
    Sok embernek adtál ötletet a cikkeddel amit ez úton is nagyon köszönünk 🙂
    Az oldalad pedig nagyon jó, sok érdekes cikket olvastam már itt 🙂

    Üdv. Tamás

    1. Üdv, kösz.
      Nekem is nehezen megy rá, nem is szoktam rátenni. Nem szóródik ki így sem. Szerintem azért szorul, mert nem tökéletesen passzol a darálóhoz. A csavarok a műanyagot pedig meghajlítják annyira, hogy utána a fedél mer nehezen megy rá.

      1. Üdv.

        Én még az átalakítás előtt kicsomagolva az új alkatrész is nagyon nehezen tudtam rátenni.
        Mivel a körtefecskendős trükköt használom a beragadt őrlemény eltávolítására így én inkább ráteszem, hogy ne felfele porozzon 🙂
        Sőt a Cunill feliratnál is vannak rések azt is le kellett ragasztani emiatt.

        Üdv.tamás

  5. Üdv!

    Felbuzdulva az előző projekt sikerén elkészült a második átalakítás is 🙂
    Köszönöm az ötletet!

    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1455676031154676.1073741939.100001368804218&type=1&l=daae40472e

    Üdv.Sz Tamás

    1. Üdv Tamás, kösz a megosztást. Hol kaptál ilyen tölcsért és mennyibe került?

  6. Üdv!

    Sajnos boltban én sem tudtam venni mert hiánycikk valamiért. Egyik boltban itt Pesten majdnem sikerült elkapni az utolsó darabot de kiderült, hogy azt már valaki félretetette. Ők azok:

    http://www.attase.hu/adagolo_tolcser_fondant_tolcser

    Egy ismerősömnek volt amit még Kínából rendelt és abból adott el nekem 1db-ot.

    Üdv.Sz Tamás

    1. Mázli. Klasz lett egyébként, gratulálok hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

© Makk Károly, 2017 Frontier Theme