Nagy melegben hihetetlen jól tud esni egy kiváló jegeskávé. Emlékszem, mennyire felüdített Ausztriában, egy bringatúra alkalmával. Ott a klasszikus bécsi változatot szolgálták fel, magas átlátszó pohárban: két gombóc vaníliafagylalt, rácsapolva egy presszókávé. Mellette pedig vaníliás nápolyi lapocskák, amivel kanalazgattam ki a fagyit a pohárból.Óriási volt a forróság és enerváltnak éreztem magam. Egy kávézónál álltunk meg és kértem egy jeges kávét. Mire elfogyasztottam, sokkal kevésbé zavart a hőség és nagyot dobott a frissességemen, a hangulatomon. Azóta is kedvenc, ha meleg van. Bár az alábbiakban bemutatott recept nem fagyival készül, hasonló hatást érhetünk el vele. Egyszerre hűsít és a koffein miatt frissít.
Én egy Aeropress-t használtam a kávé rész elkészítéséhez, de természetesen bármilyen hosszúkávé készítési módszer megfelel. Az Aeropressbe 16g őrleményt tettem, ezzel egy viszonylag intenzív, zamatos, testes ital készíthető. Erre azért van szükség, hogy pár jégkockát felöntve tejhabbal, kellően intenzív maradjon a kávé.
A hosszúkávét jégkockatartóba kiporcióztam, lefagyasztottam.
Édesíteni szerintem nem szükséges. A tejhab a hőkezelés miatt így is édeskés. De ha vízzel készítenénk, és nem tejjel, és édesíteni szeretnénk az italt, akkor mindenképpen készítsünk hozzá szirupot (cukrot előtte vízzel kikeverni, teljes feloldódásig) ugyanis a hideg italokban a cukor nehezen oldódik, sokáig kellene kevergetni, ami most nem praktikus.
Végül pohárba tettem a fagyasztott kávé kockákat és felöntöttem tejhabbal. Az alábbi italt kaptam:
Nagyon finom lett, próbáljátok ki!