Az Ír kávé (Irish coffee) készítése

Az Ír kávé (Irish Coffee)

Az Ír kávé nemzetközileg kedvelt vacsora utáni ital (megj. az alkoholtartalom miatt  általában este fogyasztják, így sokan koffein mentes kávéval készítik). Sok más kávés italtól eltérően, nagyon aranyos története van, érdemes megismerkednünk vele.

ir kave irish coffee

Foynes, a Limerick-i légibázis közelében található, a 30-as években ez volt a fő repülőtér Amerika és Európa között. 1940-re a repülőtér rengeteg utast kezelt, köztük sok amerikai VIP vendéget, a világ vezető politikusait és Hollywood sztárjait. Az időjárási viszonyok Írország nyugati partja mentén is hírhedten rossz, és ezért az utasok gyakran kényszerültek megszállni éjszakára. 1942-ben egy új étterem nyílt, amely azt a feladatot kapta, hogy a sok fontos utast lássa vendégül és fessen pozitív képet Írországról a világ felé.

Az új étterem egy fiatal ír séf, Joe Sheridan irányítása alá került. Egy téli este, 1942-ben, az egyik pilóta, miután több órát küzdöttek a viharral, úgy döntött, hogy forduljanak vissza és szálljanak le Foynes-ban. Mint mindig, az éttermet most is tájékoztatták, hogy készüljenek minden létező finomsággal, az utasok fáradtak lesznek és átfáztak.

Joe Sheridan elhatározta, hogy valami különlegeset készít. Az erős hosszú fekete kávéhoz egy kis ír whiskyt és barna cukrot kevert, amit tejszínhabbal fedett és sörös kupákba szervírozta. A történet úgy szól, hogy nagy volt a csend, ahogy az emberek ezt a “sört” az első alkalommal fogyasztották, majd végül az egyik meglepett amerikai utas megkérdezte: “Hé, haver, ez a brazil kávét?” “Nem”, mondta Joe, “ez az Ír kávé.”

ir kave irish coffee

A kávé  olyan sikert aratott, hogy Joe a rendszeres menü részévé tette. A nemzetközi siker azonban még váratott magára. A repteret a negyvenes évek vége felé újításoknak vetették alá, s Joseph, feltehetőleg a nemzetközi hatásoknak köszönhetően úgy döntött nekivág a nagyvilágnak. Amerikában, San Francisco-ban telepedett le. Munkát vállalt a híres Buena Vista Cafe-ban, s folytatta életművének népszerűsítését. Ez 1950 környékén teljesedett be, mikor a nyugati társadalom befogadta újításait és rákapott a mester által kreált finomságra.

ir kave irish coffee

Az ital születési helyén, a Joe Sheridan Bárban ma is meg lehet kóstolni az eredeti ír kávét. Illetve Joe Sheridan portréja alatt a “Flying Boat” múzeumban a mai napig ki van akasztva az eredeti recept:

Here is the original Joe Sheridan Irish Coffee Recipe:

Ingredient
Cream – Rich as an Irish Brogue
Coffee – Strong as a Friendly Hand
Sugar – Sweet as the tongue of a Rogue
Whiskey – Smooth as the Wit of the Land.

Method

Pre-heat a clear stemmed glass with very hot water. Empty the water, and add 2 teaspoons of brown sugar. Now add some freshly brewed rich coffee and stir. As soon as the sugar is melted, add a generous measure of Irish Whiskey (about 2.5cl). Stir again, then wait for the brew to still. Now take a hot teaspoon and pour gently whipped fresh cream slowly over the back of the spoon. The cream should be “half whipped” i.e. not too stiff and not too liquid. A perfect Irish Coffee should look pretty much like that other famous Irish drink – Guinness!

Az én fordításomban ez a következő (sajnos így nem rímel olyan szépen):

Hozzávalók
 • Tejszínhab – gazdag, mint az ír kiejtés,
 • Kávé – erős, mint a baráti kéz,
 • Cukor – édes, mint a gazember nyelve,
 • Whiskey – sima, mint a föld szelleme.
Készítési mód

Melegíts elő tiszta talpas poharat forró vízzel. Öntsd ki a vizet, adj hozzá 2 teáskanál barna cukrot. Ez után adj hozzá egy kevés friss kávét és keverd meg. Amint a cukor megolvadt, adj hozzá körülbelül 2.5cl ír whisky-t. Keverd össze újra. Most fogj egy forró teáskanalat és a segítségével finoman öntsd a felvert tejszínt a kanálra. A krém jobb, ha csak “félig felvert”, azaz nem túl merev és nem túl folyékony. Egy tökéletes Ír kávénak úgy kell kinéznie nagyjából, mint a másik híres ír italnak – a Guinness-nek!

Ez amúgy egy picit eltér már a ma divatos receptektől, ami inkább az alábbi :

Hozzávalók

– egy bárkanál barnacukor
– 4 cl ír whiskey
– forró feketekávé
– tejszín vagy tejszínhab
– szerecsendió

ír kávé előkészületek

Az elkészítéshez továbbá szükség lesz egy speciális, ír-kávés pohárra, mely hőálló, talpas, füles üvegpohár. Formája leginkább egy alulméretezett söröskorsóhoz hasonlít:

ir kave

Ebbe a pohárba 4cl ír whiskey-t, és ízlés szerinti (2-3 teáskanál) barnacukrot öntünk. Meggyújtjuk az italt és a cukrot folyamatosan kevergetve karamellizáljuk, amíg teljesen fel nem oldjuk.

ír kávé előkészület

Ezután felengedjük kávéval addig a pontig, ahol a pohár íve elkezd kiszélesedni. Tejszínt habosítunk, de csak annyira, hogy még csurgatni lehessen. Ezt egy, a kávé felszínén tartott kanálra öntjük, így koronázva meg habbal az italt. A jól elkészített ír kávé megjelenésében, karamelles-kesernyés ízében és hatásában is emlékeztet az írek leghíresebb sörére.

irish coffee

A fogyasztás is hasonlóan történik: a kávé íze és jellege úgy érvényesül leginkább, ha a habon keresztül isszuk ki, éppen úgy, mintha egy hűs Guinesst kortyolgatnánk. A tetejére ízlés szerint reszelhetünk szerecsendiót. Aki nem szereti, tehet rá reszelt csokoládét is.

Lehet, elsőre bonyolultnak tűnik, de így autentikus. Azonban egy végtelenül leegyszerűsített készítési mód is létezik: a whiskey-t és a cukrot a tűzhelyen melegítsük meg, és öntsük fel forró feketekávéval. Koronázzuk meg egy adag könnyű tejszínhabbal, a tetejére reszeljünk szerecsendiót (vagy csokit).

IrishCoffee

 

Ha tetszett az írásom, mondhat köszönetet a megosztásával:

1 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
 1. Ország József

  Ez mind szép.
  Nem látom, hogy mekkora, hány decis pohár kell.
  Válaszukat köszönettel várom.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook