Inpunto – Miscela Haiti

Miscela Haiti, vagyis haiti keverék. Ma ezt a kávé különlegességet szeretném bemutatni, rövid kulturális betekintővel.

 

Haiti

Haiti a Karib-térségben található, a Dominikai Köztársasággal osztozik a Hispaniola nevű szigeten. (A kalóz történetekből jól ismert Tortuga kikötője is itt található.) Haiti indián neve “Hayti” volt, ami azt jelenti: a hegyek országa. Ha vetünk egy pillantást Haiti térképére, azt láthatjuk, hogy hegyek borítják. Legmagasabb pontja 2764 méter, kevés a síkvidék. Trópusi klímája és árnyékot nyújtó lankái ideális termőterülete a minőségi arabika kávénak. Annak ellenére, hogy 1788-ban még a világ kávé termelésének felét (igen, nem tévedés) biztosították, ma érdemtelenül ritkán találkozhatunk vele. Az okokat vélhetően az ország történelmében kereshetjük, ami finoman szólva is viharos, a maga több, mint 70 diktátorával (1804-1915 között). A cikk kapcsán elolvastam pár oldalt a teljes történelmükről, igen kemény világ lehetett és van arrafelé. Bár hivatalos statisztikák nem léteznek, a közfelfogás szerint Haiti lakosságának 100 százaléka a vudu praktikák követője. Nincs adórendszer, így nincs infrastruktúra, csatorna és valamirevaló úthálózat sem. Ma az ország az “erősen nem ajánlott” úticél kategóriában szerepel.

Az International Coffee Association szerint a Föld bolygó kávétermelése 2011-ben 127.4 millió zsák volt. (A zsák ugye nem egyezményes mértékegység, de ~60 kg értendő alatta.) Haiti potenciálja ebből 150.000 zsák, amiből mindössze 25.000-et termeltek ténylegesen. Ennek 60%-át közvetlenül a Dominikai Köztársaságba exportálták, ahol olcsó keverékekben használták fel. A maradék 40%-on osztozik a világ többi része, de szinte kizárólag Olaszországba, Japánba és Kanadába szállítottak. Szerencsére pont ez teszi ki az általuk megtermelt minőségi babok gyakorlatilag 100%-át.

Talán pont az előző bekezdésben leírtak miatt is egy kicsit egzotikumként tekintettem erre a keverékre. Amikor megkaptam, nem is igazán tudtam hova tenni. Sejtésem sem volt, milyen ízvilággal fogok találkozni, nem tudtam úgy előre bekategorizálni, mint a ma ismert és elterjedt termőterületek kávéit.

 

Inpunto

Keveset tudni róluk. 1951-ben alapították a társaságot Triesztben, akkor még “Torrefazione Haiti” néven. A cég erőssége egy pörkölő mester, Mr. Prete, aki 40 éve végzi ezt a munkát. Ma Trieszt ipari területén vannak jelen egy nagy és modern üzemmel, minden földi jóval felszerelve ahhoz, hogy minőségi terméket állíthassanak elő. Bevált beszállító partnerek, szigorú minőségellenőrzés, termőterületre szelektált zöldkávé (főleg Közép- és Dél-Amerikából), stb.

 

Inpunto – Miscela Haiti

A kávé a kavegourmet.hu webáruházból származik, ahol jelenleg 5 490 Ft-ért kapható az 1kg-os kiszerelés.

inpunto haiti

 

A csomagolást megbontva az embert arcon vágja a friss kávé illata, ami meglehetősen fűszeres, semmiképpen nem a megszokott olasz csokis illat. Nem a karamell dominál, hanem inkább a fahéj, a bergamott és a cseresznye keveréke. A babok láthatóan 100% arabika összetételűek, és a pörkölés is szokatlanul világos a mostanában nálam járt olasz kávékhoz képest.

 

inpunto miscela haiti beans

 

Csapolás

Odafigyelést igényel, ha elő szeretnénk csalogatni belőle a gyümölcsös-fűszeres jegyeket. Nem egy egyszerű kávé, viszonylag könnyen el lehet rontani. Ezt nem úgy kell érteni, hogy nem lesz finom. Egyszerűen a világos pörkölés ellenére, ha nem megfelelően van csapolva, nem domborodik ki a fűszeressége. Ilyenkor az egész ital átfordul egy kifejezetten csokis ízvilágba, ami most nem cél. A kulcs itt a hőmérséklet és nálam a viszonylag alacsony hőmérséklet vált be. Konkrétan 88 fokos bojler hőmérséklet, ami azt jelenti, hogy a víz, ami ténylegesen kijön a gépből, ennél valamivel hidegebb (nem mértem). A Jura-val végeztem most is a csapolásokat, a termosztátot ehhez igazítottam. Még egy érdekes tapasztalat: jobban sikerültek a kávék akkor, amikor nem volt régóta bekapcsolva a gép. Ezt reggelente vettem észre, mikor nem volt időm több fűtési ciklust is megvárni, és az első termosztát kikapcsolásnál indítottam a folyamatot. Valahogy jobban ízlettek ezek, mindig meglepett. Gyümölcsösebb, illatosabb, világosabb, kevesebb keserűvel, markáns savakkal, szép világos, egyenletes crema-val. Egyértelműen kedvezőbb. Koffeintartalma arabikához képest viszonylag magas. Legalábbis én, aki robuszta kávékon szocializálódtam, nem mindig ébredek fel megfelelően reggel egy 100% arabika keveréktől. De itt nem volt ilyen problémám. Inkább espesso-ra csapolva ízlett jobban, mint ristretto-ra. Tejes italokban nem próbáltam, számomra már önmagában is desszert kategória.

 

inpunto miscela haiti pull

Miscela Haiti csapolás közben a kifolyón. Nem volt jellemző a csíkosodás. Ha meg is jelentek, inkább csak a csapolás elején.

 

inpunto miscela haiti crema

A Miscela Haiti szép, világos, tömör crema-ja, egész jó mintázattal.

 

Kóstolás

Közepesen testes, erősen gyümölcsös kávé, engem bergamottra emlékeztető utóízzel, halvány csokis felhanggal. Nagyon kevés keserű érezhető csak benne, helyette inkább pici fanyarság figyelhető meg, amit abban veszek észre, hogy szárazabbnak tűnik a nyelvem. Amint hűl a kávé a csészében, feltűnik magas szénhidráttartalma, mert meglehetősen édes is tud lenni. Az adatlapján szereplő florális jegyeket nekem nem sikerült kihozni belőle, de könnyen lehet, hogy az általam a bergamottra emlékeztető bizsergés komoly vendéglátóipari masinériákon úgy jelenik meg.

 

Ajánló

Kedveltem és kifejezetten sajnáltam, mikor láttam, hogy a zacskó végéhez érek. Megunhatatlanul összetett ez az ezerarcú keverék. Nagyon nehéz volt vele konstans eredményeket produkálni, így picit olyan érzésem volt, mintha mindig más kávét kóstolnék. Inkább tapasztaltabb és kevésbé kezdő kávérajongók figyelmébe ajánlom.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook