IMS zuhany a Ranciliora

Kávégépeim között van egy Rancilio Audrey is, amit nagyon szeretek (sok cikk készült vele), de egy ideje már nem tudtam használni. Időnként egy ilyen öreg presszógépben “megadja magát” egy-egy alkatrész, amit szeretek lehetőleg minél jobbra cserélni.

 

Fél éve, mikor fejet tisztítottam rajta, észrevettem, hogy a felső szűrője elég botrányos állapotban van, azt már semmiképp nem akartam visszaépíteni. Ennyiben is maradt a dolog, azóta szabadságoltam a gépet. Van itthon más gép, amit tudok használni. Most viszont elérkezett az idő, hogy megkapja a szükséges frissítést. A danetti.hu-nál szereztem be alkatrészeket és ott találkoztam először az IMS szűrőkosarakkal. Precíziós kosarak, többféle méretben is vásároltam, szimplát és duplát is. Azóta gyakorlatilag csak ezeket használom. Megelőzvén a kérdéseket: nem jobb, mint a VST, vagy a Reneka, csak más. Első blikkre hasonlítanak egy sima kosárhoz. Nincs akkora “hype” körülöttük, meg technikai hókuszpókusz, mint a másik két nagy névnél. Nem ettől jó. De nem is kell nagyon gondolkodni rajta, kell készíteni egy presszót hagyományos kosárral és egy IMS-el és hamar belátja az ember az IMS felsőbbrendűségét. De ez a cikk most nem erről fog szólni, csupán azért említettem meg, mert egy olyan cégről van szó, aminek kedvelem a termékeit és innen jött az ötlet, hogy ha már úgyis zuhanyt kell cserélni a Rancilio-n, miért ne szereljek fel egy minőségi darabot. Amikor érkezett megfelelő méretben a danetti.hu-hoz, vásároltam belőle egy példányt.

IMS shower

Forrás: imsfiltri.com

 

IMS

Az IMS cégről rengeteget lehetne írni, de túl hosszú lenne tőle a bejegyzés, ezért kihagyom. Angolul kicsit értőknek viszont ajánlom a következő weboldalt tanulmányozásra (érdemes). Illetve íme egy kis videó a gyártási folyamatról, mint technológiai ajánló. Nem “szarral gurigáznak” arrafelé, iszonyat komoly gépeik vannak:

 

IMS Competition Shower Filter

A piacon többféle zuhanyt lehet vásárolni Rancilio-hoz. Ezek többsége hálós kialakítású, olyan mint pl. ez:

IMS

forrás: imsfiltri.com

 

Ezek ára általában pár száz Ft, nem nagy befektetés. Egy hálóval préselik össze a kilyuggatott lemezt. Elég rosszak a tapasztalataim az alap modellekkel. A kávé és a kávézacc hajlamos letapadni a kis résekbe, beszorulni a háló és a lemez közé. Ráadásul az olcsóbb változatok rozsdásodásra is hajlamosak, vagy lemállik róluk a króm bevonat. (Minden visszamaradt szennyeződés megváltoztathatja a kávé ízét, ami számunkra nem kívánatos.)

Ezzel szemben az IMS Competition szériás zuhanyoknál egyetlen anyagból alakítják ki az egész kosarat, ezért nagyságrendekkel jobban tisztán lehet tartani. A következő fotón két zuhany látható, balra a hagyományos, jobbra az IMS újítása:

forrás: home-barista.com

forrás: home-barista.com

 

Vizuálisan is szembetűnő a minőségi különbség a két szűrő között. Persze ez nem csak optikai fejlesztés kell legyen a könnyű tisztán tarthatóság mellett. A feladata a zuhanynak, hogy minél egyenletesebben szétterítse a vizet a kávépogácsa felszínén. Ebből a szempontból van egy fontos paramétere: mennyire tartja vissza a vizet. Ugyanis, ha jobban vissza tudja tartani, a víz nem folyik át rajta azonnal, és nehezebben mossa ki a kávét. A Competition szűrők ebben is élen járnak. Specifikáció szerint 5x jobban teljesítenek! (Egész pontosan, 5,7x, de a részletek itt olvashatóak: http://www.imsfiltri.com/en/docce-di-precisione/.) Ennek a nagyobb ellenállásnak van egy olyan további előnye is, hogy jobban megvédi a solenoid szelepet, így kevesebb kávé jut vissza a gépbe, mikor az kinyit.

 

Felszerelés és teszt

Az én példányom az alábbi kis csomagolásban érkezett és így fest:

IMS felső szűrő shower

 

Egyszerűen gyönyörű, de most komolyan. Még egy fotó, mert nehéz betelni vele:

IMS felső szűrő shower

 

No, akkor jöhet a felszerelés és a vízterítés tesztről készült fotók:

IMS felső szűrő shower

IMS felső szűrő shower

 

Vélemény

Vegyesek az érzéseim és egészen biztos vagyok benne, hogy nem az IMS a ludas. A Rancilio-k felépítésükből adódóan véleményem szerint rosszul terítik a vizet. (Ez számomra egy gyenge pontja az Audrey-nak és a Silvia-nak is.)

A Rancilio-k felső szűrője felett található még egy kis osztó elem, ami így néz ki:

rancilio head part

 

Erre fut rá a víz és azokon a kis bemetszéseken távozik a felső szűrőre. Sajnos ez a megoldás egyszerű, de nem dolgozik olyan hatékonyan, mint a Gaggia rendszere, vagy az Astoria-m vízterítője. Az IMS felső szűrő sem csinált vele csodát. Egy eleve tökéletlen dolgot nem tud kijavítani. (Tessék megnézni pl. a kis Isomac vízterítését, ami példásra sikerült.)

DE, ami a legfontosabb: JOBB lett. Ténylegesen jobb, mert korábban egyszerűen kifolyt középen az összes víz. Most egész szépen, egységesebben elteríti, nagyjából az Astoria szintjére hozta fel a Rancilio-t. Az Astoria presszógépemen már szintén IMS felső szűrő van, de még korábbi beszerzés, sima hálós változat.  (Az Astoria-m vízterítése ITT látható.) Felfedezhetők ugyan most is erősebb sugarak, de a korábbihoz képest nagyságrendekkel javult a folyamat.

Az, hogy ez megér-e 3-4 ezer Ft-ot, mindenki maga döntse el, de én nem bántam meg a beruházást. Minden szempontból előrelépésnek látom. Más készülékeken nem próbáltam ki, így nem tudom, hogy pl. egy Gaggia-n mit hoz, de a Rancilio-n egyértelműen a javulás jelei mutatkoztak. Ezért ajánlom mindenkinek, mint egy relatív egyszerű fejlesztést a háztartási presszógépekre.

4 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
 1. Epp aktualis. Elovettem egy ev utan az Audrey-t, es most mar tudom, miert tettem el akkor. Raadasul ez a gyari felsoszuro meg nem is fekszik fel rendesen a vizetrito peremere.

  Valami tokeletes megoldasra nincs konkret javaslatod? Gondolom, a vizteritot is cserelni kene, es akkor ki lehetne iktatni ezt a kozcsavart.

 2. Szervusz!

  van egy gyári állapotú Lelit Anna PL41TEM gépem.
  Szettném a felső szűrőjét és karhoz való kosarat(szűrőt)kicserélni valami, jobbra, mint a gyári.
  Tudnál ajánlani valamit hozzá?

  1. Sajnos nem igazán, én is a gyárit használom. Nincs kizárva, hogy van, de még nem került a kezem közé. avxcafe.hu-t, vagy danetti.hu-t kérdezd meg szerintem.

 3. Horváth Norbert

  T. Károly!
  És az IMS szűrőkosár milyen minőségi változást hoz. Lelit Anna pid-es gépem van. Van már hozzá 57-es IMS
  kosár az AVX-nél.
  Köszönettel: Norbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook