Goriziana Caffe – Triumviro

Egy kis “Off”

Sziasztok, rég jelentkeztem, folytatom a blogot. Ugyan kevesebb időm volt mostanság írni, de megint rengeteg anyagot gyűjtöttem. Voltak közben a háttérben felújítós-projektjeim, több-kevesebb sikerrel. Igen, sajnos így utólag be kellett látnom, hogy nem mindig volt realitása egyik-másik projektnek, amibe belevágtam. (Vigyázat, a Jófogás-os hirdetések egyre gyakrabban bizonyulnak átverésnek.) Talán pont egy ilyen csalódás miatt kicsit félretettem a kávés dolgaimat az elmúlt hónapokban és teljesen másra fókuszáltam. Közületek talán kevesen tudják, de nagyjából két és fél éve foglalkozom “wood-reclaiming”-el, vagyis fa-újrahasznosítással. (Amikor nem kávégépet újítok fel éppen, legtöbbször ezzel foglalkozom szabadidőmben.) Régi fából készítek bútorokat, használati tárgyakat. Egyelőre mindezt hobbi jelleggel, saját magamnak készítem, éppen amire szükségem van. Szeretek fával dolgozni. Amiért ezt itt egyáltalán megemlítem: mint látni fogjátok az elkövetkező cikkekben, átalakítottam a kávés pultomat és környezetét. (Talán ötletet ad másoknak is, ki tudja.) Ehhez a projekthez raklapokat bontottam szét és ebből készült a faburkolat, a kiegészítőket tartó polc és a lámpatest a megvilágításhoz, ami amúgy egyben egy masszív polc is. Remélem nektek is tetszik, én imádom.

 

kávés pult raklap pallet coffee

Balról jobbra: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato, Vibiemme Domobar, BFC Azzurra.

 

Goriziana Triumviro

Ennyi kitérő után térjünk is át a konkrét tesztre, ugyanis a Caffe Goriziana, Trimviro nevű keverékéről szeretnék írni. Ha egész éven egyetlen új kávé kipróbálására nyílna lehetőségem, talán ezt választottam volna. Mondom ezt azért, mert a korábbi tesztemben a Goriziana másik prémium blend-je (Grand Cru) igazán jó eredményt ért el, emlékezetes kávé volt. Azóta vágytam rá, hogy kipróbálhassam a Triumviro-t.

Mindkettő kávé beszerezhető a kavegourmet.hu webáruháztól, a Triumviro ára 5 990 Ft/kg. (2018.06.06)

A keverék 100% arabica szemeket tartalmaz, egészen pontosan Brasil Santos Monte Carmelo, Mexico Altura, Colombia, Etiopia Sidamo kávékból áll, ami izgalmasan prémium összeállítás. (Hmm, a fenébe, azt gondoltam 3 kávé keveréke lesz, de ez így eggyel több. Rejtély marad a névválasztás.)

Matt-fekete zacskóba csomagolták, rikító piros/magenta színű betűkkel. (Amikor a kezedbe veszel egy ilyen zacskót, a letagadhatatlan az érzés, hogy prémium terméket markolsz. A marketingesek kiváló munkát végeztek.)

 

Goriziana Triumviro package

 

A zacskót felbontva kellemes, és meglehetősen intenzív illat szabadul fel. Ez alapján nem a klasszikus olasz vonalnak gondolom, mert erősen gyümölcsös, meggyes. Persze ezt csak illat alapján mondom, sokszor megtévesztő ez. Mindenesetre kellően intenzív, hogy visszaköszönjön majd az italban is. A szemek szép egészségesek és viszonylag apróak.

 

goriziana triumviro beans

 

Goriziana Triumviro – csapolás

A csapoláshoz több gépet is használtam. Legtöbbször a Vibiemme Domobar-t, de a BFC is meg lett szólaltatva és végül a BFC-nél maradtam. Sokat kísérleteztem vele, nem volt egyszerű megtalálni, amit keresek, de végül csak megvan. Az alapkoncepció az volt, hogy a cég filozófiája nem enged meg egy átlagos kávét. Márpedig a teljesen standard beállítások egyszerűen nem működtek az esetében. Vagyis működtek, csak a kávé nem lett extra. Márpedig a Goriziana weboldala szerint “meg kell kóstolni ahhoz, hogy elhiggyük“.  Csokoládét, pirítóst, és florális jegyeket kell keresnem. Teljesen normál beállításokkal megkaptam a csokoládét, a pirítóst és egy mély, burbon karaktert. De édességben egyáltalán nem volt extra, sőt a florális jegyek sem akartak előbújni. Kaptam viszont egy nagyon kellemes lágy ízt a nyelvemen, amit én most testességnek hívok, mert olyan, mintha tejszín lenne a kávéban. A savak is rendkívül visszafogottan (végtelenül nyugodtan) jelentek meg. Tulajdonképpen ez adta végül az ötletet, hogy ha ennyire nyugodt és visszafogott ez a kávé, akkor “toljuk túl” a kivonatolást, ezért elkezdtem elindulni extrém irányba. A sikeres csapolásokat a BFC-n 10 bar nyomáson, Reneka szűrőkosárral, szinte púder finomságra őrölve (feszegetve a darálóm határait), 15g őrleménnyel, 40s csapolási idővel, 91 Cº-on, single (!) ristretto-ra csapolva értem el. Pár fotó egy ilyen csapolásról:

 

bfc azzura goriziana triumviro brew

 

bfc azzura goriziana triumviro brew

 

bfc azzura goriziana triumviro brew

 

Egy ilyen kávé általában már-már fogyaszthatatlanul “túl van tolva”, szóval nem igazán ajánlom normál esetben. Magam is furcsállom, de itt és most így a jó. Ez ugye elvileg felrúg minden szabályt -egyet leszámítva-, amit a kávé készítésével kapcsolatban ajánlani szoktam. (Az egyetlen szabály, amit nem rúg fel, hogy “úgy kell csapolni, ahogy nekem ízlik”.)

Az ital crema-ját egyetlen szóval jellemezve: törékeny. Állaga ugyan rendben van és ami crema képződik az tartós is (percekig hagyja magát fotózni), de mégis nagyon vékony réteget képez, 2-3 mm mindössze.

 

goriziana triumviro on bfc azzurra crema

 

 

Goriziana Triomviro – kóstolás

Kiemelném, hogy az édessége csúcs. Olyan, mintha be lenne cukrozva. Ettől a kávé keserű jellege szinte eltűnik. A savasság egyenesen vibráló, nyelv-bizsergető és egyáltalán nem bántó. (Tulajdonképpen meglepő, mert annak ellenére, hogy erősen túl van kivonatolva, semmilyen aspektusból nem lett bántó.) Erősen csokisan indul, majd hirtelen pörkölt magvasba fordul (ezt azonosítom a pirítóssal), miközben a háttérben meggy-likőrös. A legeslegvégén, ahogy az amúgy domináns csoki kezd teljesen eltűnni, megjelenik egy leheletnyi narancsvirág. Élményszámba megy a dolog.

 

Ajánlás

Ahogy olvashattátok, véleményem szerint nem egy kifejezetten “egyszerű” kávé, sőt. Benne van az a bizonyos extra, de tényleg nem volt könnyű előhozni, nagyon kell klappoljon minden a csapolásoknál. Mondjuk jól éreztem magam a kísérletek közben és a végeredmény bőségesen kárpótolt. Magam részéről jó szívvel ajánlom, de legyen meg bennünk a kísérletező kedv hozzá. Mert csak így tud majd meglepetéseket okozni ez a kiváló keverék.

 

Goriziana csészék

Tettem egy próbát a fehér Goriziana csészével is. Az üveg Goriziana csésze, amit a fotózásokhoz használtam, nagy kedvencem, minden nap használatban van. Azért szeretem, mert a kis ristretto-k is jól mutatnak benne, mivel a csésze alsó része szűk. Ugyanakkor a ristretto adag feletti rész kiszélesedik, nagyon nagy felületet adva ahhoz, hogy kellő mennyiségű illat távozhasson. Szerintem teszteléshez-kóstoltatáshoz ideális, legtöbbször ezt használom a napi kávéim során, csak ajánlani tudom. Ugyanakkor azt kell mondanom, hogy pont az ilyen kávékhoz, mint a Triumviro, szerintem előnyösebb az itt bemutatott csésze:

 

goriziana white cup

 

Ez egy szimpatikusan vastag anyagú, viszonylag szűk csésze, ami nem szélesedik ki jelentősen felfelé. Az ilyen csészében azokat a kávékat, amik crema-ja törékeny, hatékonyabban kínálhatjuk, mivel a crema jobban összeáll és vastagabb réteget képez. (Olyan mint egy jó push-up melltartó.) Igaz, az illatokat picit jobban visszatartja, de ebből nincs hiány a Triumviro esetében, így nem okoz neki problémát.  Én mégis az üveg csészét választottam a fotózáshoz. Ennek oka, hogy a fényképezőm fénymérője szeret meghülyülni a fehér csészétől és alulexponálni a képet. Ennek ellenére ez a Goriziana csésze is megbecsült helyre került a pulton és gyakran használatban van. (Többek között pl. Bialetti Brikka-hoz is jó párosítás szerintem.)

 

 

 

6 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
 1. Gyönyörű az új pult. Gratulálok! Szerintem nyugodtan “off”-olhatod az olvasókat ezzel az új hobbival (végülis kapcsolódik!).
  A kavegourmet shop-bol még nem vásároltam. Ha majd lecserélik a lejárati idő-t a pörkölés idejére az infók között, akkor talán. Nem igazán érdekel, hogy 2019. decemberében jár le a minősége a csomagnak (milyen kávét lehet csapolni abból a csomagból majd 2019. decemberében…?)
  Azért a 15g őrleményből 40mp alatt szimpla ristrettó, tényleg csodabogárnak hangzik… 🙂
  Egyébként nagyon informatív a blog, szeretem olvasni – és nézegetni a képeket.

 2. Pali,
  szerintem nincs igazad, számtalan kávéshop még ezt az infót sem adja meg, hogy mikor jár le és teljsen bizonytalan, hogy mit kapsz, amikor rendelsz.
  A lejárati időből könnyen tudsz számolni, mert általában 2 év a szavatossági idő, tehát a 2019. decemberi lejáratú kávé nagy valószínűséggel 2017. decemberében pörkölődött.
  Tudsz nekem olyan oldalakat mondani, ahol a pörkölési időt adják meg? Ha igen, légy szíves oszd meg velem ezeket az oldalakat! Érdekelne.

  1. Szia Krisztián,

   Igen, hallottam, hogy általában 2 év a szavatossági idő, ennek ellére szeretném pontosan tudni a pörkölés idejét. Feléves kávéra pedig nem adok ki pénzt.
   Vannak olyan itthoni oldalak, ahol a vásárló tudtára adják a pörkölés idejét, igaz, saját pörkölőjük van, nem a világmárkák termékeit árusítják. Nem linkelem be ide őket, mert szerintem nem illene. A lényeg az, hogy inkább rendelek kézműves pörkölőből frisset, mint nagy márkából állottat. Remélem ez nem lépte át az illendőség határát. Jó lenne tudni, hogy Karcsi milyen friss csomagból főzte a Triumviróját. Ja, erről jut eszembe, hogy amikor rátaláltam erre a blogra, jó lett volna a beírások dátumát is látni, hogy tudjam, mikor íródtak. Most már nem lényeg, mert az új cikkeket hamar elolvasom, hiszen be-benézek rendszeresen. Mégegyszer: szuper a blog!

   1. Szia Pali, először is kösz az elismerést, mindig jól esik, ha kapok visszajelzést az olvasóktól. Nekem is lenne néhány gondolatom a témában. Először is a cikkek dátumozása. Igen, jogos, régebben kinn volt, én szedtem le. Egy ilyen cikk megírása a fotókkal, mindennel együtt nem kevés idő. Egyszerűen nincs annyi szabadidőm, amennyi kellene ahhoz, hogy mondjuk heti 2 cikk megjelenjen, ami egy blog esetében ideális lenne. (Nincsenek szerzőtársak, mindent egyedül csinálok. A kutatást, az írást, a fotókat, a keretrendszert, a kapcsolattartást stb.) A dátumot pont ezért szedtem le. Nem szeretném azt mutatni, hogy mennyire ritkán van új cikk, mert nem jó színben tünteti fel az oldalt.
    A webáruházak pörkölés dátumának kérdése: teljesen igazat adok abban, hogy nekünk (értsd: igényes kávé-fogyasztók, akik törekednek is a jó kávéra) az egyik legfontosabb adat egy kávé tekintetében a pörkölés dátuma. A féléves pörkölés már nekem sem igazán jó. Ugyanakkor egy webáruháznál ezt nem tudom, hogyan lehet korrekten feltüntetni. Mármint gondolj bele: van egy cég, aki kávét importál. Könnyen előfordul olyan helyzet, hogy az aktuális készlete nem is egy pörkölésből származik, mivel ahogy fogy a kávé, folyamatosan pótolja a készletet. Talán az lenne a nyerő, ha az aktuális készlet pörkölési dátumonként meg lenne bontva és feltöltve az oldalra. Ez extra adminisztrációval járna, és értem, miért nem csinálják a webáruházak. (Így a régebbi pörkölést lehetne olcsóbban adni, míg mondjuk egy 1 hetest pörkölést meg drágábban, én így is tuti a frissebbet venném.) Én ilyen oldalt még nem láttam. 🙂 Sajnos a Triumviro már elfogyott, a zacskót meg eldobtam, sorry. De így utólag azt saccolnám, hogy egy kéthónapos pörkölés lehetett, mikor hozzám került. Nem volt extrán friss, de nem is fedeztem fel benne döglött markereket.

 3. Gyönyörű a polc!!! Pláne a gépekkel együtt 🙂
  Milyen gépeket tudnál ajánlani, amit az ember akár a nappaliba is kitehet és amellett még jó kávét is lehet főzni vele? Akár több árkategóriából is…
  Szuper ez az oldal, itthon etalonnak számít szerintem!
  Üdv.

  1. Üdv, egy szép E61-es gép szerintem bármelyik nappaliba jó választás, az én szememnek azok a legszebbek. De egy kis Pavoni is nagyon csinos, ha már nappaliról van szó.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook