A Gaggia presszógépekről

Gaggia egyik legrégebbi és legelismertebb márkanév név az eszpresszó gépek piacán az egész világon. A cég története egészen 1938-ig nyúlik vissza, amikor is alapítója Achille Gaggia szabadalmaztatta az első, nem gőzzel működő kávéfőzőt. 1947-ben megalapította a Gaggia céget és tulajdonképpen azóta is élen járnak az újítások kifejlesztésében, miközben hűek maradtak gyökereikhez.
Eredeti terveikben csak vendéglátós gépek szerepeltek, de hamar felismerték a piac igényeit és 1952-ben bemutatták az első háztartási gépüket, majd 1977-ben az első Gaggia Baby-t.

Az első Gaggia Baby:

gaggia baby 1977

A Baby nevet a tradícióik miatt a mai napig használják az otthoni kategóriás prémium gépeiknél, a mai napig a legnépszerűbb modelljük. A Gaggia márka egyet jelent a kiváló minőséggel és innovációval és továbbra is vezetők  az olasz piacon (és millió kávérajongó számára az egész világon), ahol biztosan megértik, mit jelent a minőségi eszpresszó.

Az alábbiakban szeretnék bemutatni pár régi Gaggia készülékről készült fotót, mert szépségük egyszerűen szívet dobogtató. Kicsit olyan érzés ilyen “vintage” Gaggia-t birtokolni, mint egy régi autót, vagy motorkerékpárt. Elvitathatatlan ugyan az új modellek minden erénye, de van valami ezekben a régiségekben, ami miatt sokan megmagyarázhatatlanul vonzódunk hozzájuk.

Gaggia5

Gaggia8 Gaggia9 Gaggia1 Gaggia12 Gaggia13

55b90ece180ed5ec1a718c19446a4082

4c9452355d7a5e0f92e46fb6394d717a

No de ez az álom kategória, sokkal valószínűbb, hogy a kedves olvasó inkább a Gaggia háztartási gépeire kíváncsi, ezért a továbbiakban ezekről szeretnék néhány szót íni. Vajon hogyan tudott sok fanatikus kedvencévé válni ez a modellcsalád:

gaggia karMinden Gaggia háztartási presszógép azonos, kereskedelmi méretű 58mm krómozott réz karral rendelkezik. A nehéz, öntvény kar nagyon fontos, mert annak kell tartania a hőt, hogy megakadályozza a hőveszteséget a csapolás teljes ideje alatt.

gaggia kar csatlakozásaEzen kívül a kar csatlakozása is tömör, vastag, nehéz, krómozott réz, szintén a jó hőtartásért felel, pótolhatatlan (nagyáruházi gépeknél nemigen találkozni ilyen finomságokkal).

 

 

gaggia felsőszűrőA Gaggia-k egy könnyen cserélhető felső szűrővel rendelkeznek, amit egyetlen csavar tart, könnyű eltávolítani, cserélni, tisztítani.

gaggia kazánTöbbségük ugyanolyan nagy teljesítményű kazánt tartalmaz. Hivatalosan a gép 5 perc alatt készen áll a csapolásra, de ezt nem tudom megerősíteni, a csapolásnak jót tesz, ha az egész rendszer átmelegedik, ehhez viszont min 15 perc szükséges, de ez így is nagyon gyors. A fűtőelemek a víztartályon kívül helyezkednek el, a korróziónak és a kalcium-lerakódásnak így nincsenek kitéve. A dupla fűtőelemek névleges teljesítménye 1370 W, az egyik legmagasabb az otthoni gépek között. Az egyetlen karbantartási igénye, hogy rendszeresen vízkőmentesítsük.

gaggia 3 utas szelepA 3 utas szelep. A tökéletes presszókészítéshez sok gépgyártó szerint nincs szükség. Feladata pusztán annyi, hogy a kávékészítést követően elengedi a nyomást a karból. Így amikor azt levesszük, nem teríti be a konyhát és a frissen vasalt öltönyünket, na meg a kutyánkat a lábunknál. Akkor most fontos, vagy nem? Döntse el mindenki saját maga. Tény, hogy növeli a gép árát. Nélküle olcsóbban el lehet adni egy presszófőzőt – értsd: nagyobb profittal, vagy többet.

gaggia vízpumpaA Gaggia gépekbe nagyon jó minőségű, nagy teljesítményű 55 wattos szivattyút szerelnek, ez állítja elő az akár több mint 17 bar nyomást. Presszó készítéséhez ekkora nyomásra nincs szükség (elegendő 9), de a túlméretezett szivattyú alapfeltétele annak,  hogy ezek a kis gépek kereskedelmi méretű 58mm-es kart használhassanak, mindenféle trükközés (pl. nyomásfokozó szelep és hasonló őrületek) nélkül.

Továbbá: Minden modell tejhabosító képessége kimagasló. Mindegyik rendelkezik csészemelegítővel. Mindegyik rendelkezik kivehető csepptálcával. Meghibásodás esetén minden szerviz javítja és minden alkatrész beszerezhető, mert standard. (Mondjuk erről tudnék mesélni, hogy hány kisebb vendéglátó helyen használnak otthoni kategóriás Gaggia-t, sokkal nagyobb napi lefőzött kávé mennyiséggel, mint ami egészséges lenne és ezek a gépek mégis bírják a gyűrődést.)

Oké, ejtsünk szót a hátrányokról is. Alumínium kazán. Ezt sosem fogom megérteni, de a Gaggia esküszik rá valamiért, én a rezet preferálnám, hát Ők nem ezt használnak, de ettől még piszok jó presszót készítenek. A Gaggia-k megjelenése sem mindig “design díjas”. Egyszerűen nem szépek. De ez van, ez nem egy Pasquini, vagy Ascasco, vagy Francis Francis ahol minden felület tükör sima. Viszont ne felejtsük el, hogy nem is 1000 euróba kerülnek. (Erre azt szoktam mondani: nem nézni kell, hanem használni.)

Elolvastam sok online dicséretet és kritikát ezekről a gépekről. Egy dologban mind közösek, még azok esetében is, akik továbbléptek és végül drágább presszógépeknél kötöttek ki: mindenki nagyon szerette, jó emlékeik vannak róluk és nagyon stabilak voltak, kiváló presszó készítési képességekkel.

Ha tetszett az írásom, mondhat köszönetet a megosztásával:

4 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
 1. Mészáros Attila

  Üdvözlöm, a Gaggia Viva Style, Graef CM702 megfelelő kombináció otthonra?
  Üdvözlöm:
  Attila

 2. Kovács Gábor

  Tisztelt Attila,
  Sok írásuk olvasása után beújítottam Ausztriából egy nagyon szép gaggia classic-ra. Ezúton is köszönöm a cikkeket.
  A kérdésem és kérésem az lenne, hogy milyen vízkezelési módot javasol a jó kávéhoz ill. a vízkő okozta gondok elkerülése érdekében.
  Köszönettel
  Gábor

  1. Kedves Gábor, én hosszú távon gondolkodva mindenkinek azt ajánlom, hogy vegyen egy fordított ozmózis elvén működő háztartási vízszűrőt, és elfelejtheti a vízkövesedést utána. Üdv, Makk Károly

   1. Kovács Gábor

    Kedves Károly! Köszönöm megtisztelő válaszát.
    Üdv
    KG

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook