Gaggia háztartási modellek

Figyelem, ezt a cikket több éve írtam. Egyelőre nem tervezem frissíteni, ezért kérem figyelembe venni, hogy az alábbiakban felsorolt kínálat több éves állapotot tükröz és elavult információkat  is tartalmaz. 

 

Folytatva a korábbi bejegyzésemet a Gaggia gépekről, jelen írásommal szeretném bemutatni a cég nagyjából aktuális kategória kínálatát. Nem, nem vagyok a Gaggia ügynöke (sajnos), de szimpatizálok ezekkel a gépekkel.

Gaggia Classic

gaggia classikEz a kategória, értékelése szerint a top 3 presszógép között szerepel több oldalon is, pl itt: best pump espresso machines. Rozsdamentes, manuális presszógép. Otthoni kávé rajongóknak ideális választás, a cég topmodellje ebben a kategóriában.  Új ára 100.000 Ft körül van. Ugyanúgy alu kazános, mint a többi, de több helyen használnak rezet és vaskosabb minden alkatrésze a jó hőtartás miatt. Illetve a külcsínen kívül úgy összességében ebben a modellben használják a legtöbb túlméretezett alkatrészt (fűtés, pumpa, gőz alkatrészei, 3 állású szelep). Ennél a modellnél érezhető leginkább az a profizmus, ami általában a vendéglátós gépeknél megszokott, hogy minden megfelelő teljesítményű, stabil  és elpusztíthatatlan. Ezt a szintet elérni is nehéz, a legtöbb márka nem is képes erre.

Gaggia Baby

gaggia babyA Classik-hoz képest valamivel alacsonyabb költségvetésből készül, belső alkatrészei több helyen kisebb méretezésűek, de így is magasan túlszárnyalják a legtöbb nagyáruházi gépet. Delonghi, krups, philips stb, labdába sem rúghatnak mellette. Külső borítása azonban szintén vékonyabb és kevésbé kidolgozott a Classik-hoz képest. A tejhabosító része kevésbé profi, de jól használható, magas színvonalú gépcsalád. A legnagyobb példányszámban eladott gépük, méltó hírnevéhez és a márka tradíciójához. A kazán, a kar szerintem ugyanaz, sőt itt is van csészemelegítő, csepptálca és minden, ami amúgy a Classik-nál is.  Ár/érték aránya nagyon jó. Új ára ~90.000 Ft körül mozog, de kezelése talán inkább az egyszerű otthoni kávéfogyasztók számára teszi alkalmassá, mint az olyan fanatikusok számára, mint én :).

Gaggia Achille Lever

Gaggia Achille LeverEgyedülálló “vintage” kinézetű Gaggia kávéfőző, egyben primitív és professzionális szerkezet. Rozsdamentes, gyönyörű házban kap helyet, sok tulajdonságában megegyezik egy modern géppel, de itt a szükséges nyomást nem vízpumpa, hanem a kezelő állítja elő a kar lehúzásával. Egészen biztosan nagy feltűnést kelt bármely konyhapulton, de személyes véleményem szerint nagyon nehéz vele tökéletes presszót készíteni, igazán megszállottnak kell lennünk ahhoz, hogy kezelését megtanuljuk. A presszókészítés folyamatában ugyanis a nyomás nem standard, azt érzésre tudjuk beállítani és nagyon sok tapasztalatot igényel, hogy ez tökéletesre sikerüljön. Egyáltalán nem javasolt kezdők számára. Ugyanakkor tény, hogy ennek is megvan a maga varázsa és a végeredmény, mivel teljesen a mi kezünkben van az irányítás, akár jobb is lehet, mint a Classik-nál. (Áruk meglehetősen borsos, 350.000   feletti ….)

Gaggia fél-automata termékek

gaggia félautomataHasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a többi, profibb Gaggia, de kivitelében még egyszerűbb, több műanyaggal, kevésbé drága külsővel, festéssel, alacsonyabban méretezett alkatrészekkel, de még jó minőségben (viszont már közelebb a nagyáruházi gépekhez). Mint a félautomata gépeknél általában itt is kapunk előre programozott gombokat, amivel a kávé hosszúsága állítható, tehát nem nekünk kell számolni a másodperceket és kikapcsolnunk a pumpát a csapolás során. Nagyon könnyű használat jellemzi, de a kávé minősége még így is elég jó, picivel van a Baby kategória alatt, de vastag crema-val a tetején. Kicsit olyan rohanósabb presszógép, ha értitek … Új áruk ~60.000 Ft körül mozog.

Gaggia SuperAutomatic

gaggia superautomaticTény, hogy a világ ezek a beépített darálós, automata gépek felé halad, csak beöntjük a tartályba a vizet, egy másik tartályba a kávét (sőt, valamelyik gépnél a tejet is betölthetjük), majd csak megnyomjuk azt a gombot, hogy milyen italt szeretnénk és a gép elkészíti. Én ezzel sajnos nem tudok azonosulni. Végtelenül egyszerűnek tűnik a használat, azonban a helyzet nem ennyire rózsás. Nagyon komoly kompromisszumot kell cserébe kötnünk a minőség, karbantartás és szervizköltségek terén. A gép beállításaitól függ a dolog,  de semmiképpen ne számítsunk arra a presszó élményre, ami egy manuális gépből kihozható. Egy irodába ennek ellenére is ideális lehet, ne ott kelljen darálni, tamperelni, ne kelljen ezekhez érteni az alkalmazottaknak stb. És ne felejtsük: a szervizek dugig vannak automata, darálós gépekkel, nem véletlenül. Összetettségük miatt számtalan helyen elromolhatnak, karbantartási intervallumokra nagyon érzékenyek és alkatrész ellátottság is nehézkesebb, sokszor fordul elő, hogy meghibásodás esetén rendelni kell a cserélendő részeket, ami időkiesést és extra költséget jelent. Ezen automata gépek között a Gaggia azért kiemelkedik, hisz a minőséget itt is megkapjuk, ezért ebben a kategóriában is kiváló választás ez a márka. Áruk egyébként eléggé borsos, ne lepődjünk meg, ha az árcímkén 6 jegyű számot találunk, aminek első jegye magasabb 2-nél…

Konklúzió

A lényeg: egy Gaggia-val nem nagyon lehet mellélőni, bármelyik modellt is választjuk, mindegyik erősen ajánlott. Összességében, ha az árat és a kapott minőséget is figyelembe vesszük, nem kell csodálkozni azon, hogy a mai napig éllovasok az olasz piacon (és nagyon sok más helyen az egész világon).

38 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
 1. A Classik és Baby között semmi más különbség nincs, mint az OPV szelep és a kapcsolók.
  Még a tejhabosító része is teljesen ugyan az, csak a belső csatlakozása más. ( Ezért nem értem, hogy honnan jött a nem olyan profi kialakítás? )
  A Classicon komolyabb az opv szelep. Ott már réz, nem műanyag mit a Babyn. Nagyjából ennyi adja azt ~10 ezres különbséget. De semmi több.
  Amúgy köszi a cikket!

  1. Köszönöm az észrevételt, előfordulhat, hogy a legfrissebb modelleknél így van, azonban jelenleg a kis műhelyemben van egy Classik és egy Baby. Mindkettő felújításra vár, kazánbajuk van. Egymás mellett van a két készülék a polcon. Szemmel láthatóan a Classik-ban az OPV mérete sokkal nagyobb, de ugyanígy a gőz állító rész is kisebb a Baby-ben. Majd készítek fotót és utólag felteszem ide a cikkbe. Sőt igazság szerint a kar csatlakozása is vaskosabb a Classik-ban. Legalábbis ennél a két gépnél így van, ami nálam van. Bár tény, hogy a cikk az aktuális modellcsaládokról szól és ami nálam a műhelyben felújításra vár, mindennek nevezhető, csak aktuálisnak nem. Szóval, ha az aktuális modelleknél egyforma, akkor bizony korrigálnom kell magam, de ennek előtte utána kell néznem.

 2. Igen. Pont ezt mondtam én is. (Nekem Baby Class van.)
  A Classicon nagy,minőségi réz opv van, a Babyn kicsi műanyag. Amit nem is értek, hogy egy ilyen szintű gépen miért kellet pont ezen az egy alkatrészen spórolni!
  A gőz részén meg ugye a felső és az oldalsó kivezetése a csapoknak adja az eltérő kialakítást. De szerintem ez érdemben túlzottan nem befolyásolja a gőz minőséget.

 3. “A lényeg: egy Gaggia-val nem nagyon lehet mellélőni, bármelyik modellt is választjuk, mindegyik erősen ajánlott.”

  ezzel azért erősen vitatkoznék! (nemcsak én… 😉 ) pl ott van a Color, a Pure, v akár az új Classic… egyikért se adnék túl sok pénzt! pedig a 3 közül egyik se nevezhető kimondottan olcsónak… :/

  1. Oké, ez is vélemény. De ez esetben kérlek mondd meg, mit ajánlanál helyettük? Legyen abban az árkategóriában, amiben ezek a gépek és lehessen feltenni 58-as kart, mint ezekre, hogy használhass pl egy VST-t, vagy szabvány tampert. Lehessen feltenni akár egy ipari kart és kifolyókat. Szóval melyik gép tudja még ezt ebben az árkategóriában? Újról beszélünk.

 4. Jó nápot,

  I apologize that I don’t speak Hungarian yet. But if you would consider helping me, I would very much appreciate it. I have a Gaggia Titanium automatic eszpresszó maker at home, her in New York. It’s wonderful, except that recently I’ve had a problem with the gear. It won’t reset itself at the proper position. The brew unit will not function properly, and it makes a mess. I’m certain that if I can figure out how to reset the gear position correctly, it will work. But I cannot find a service manual on line. Can you help me?

  Köszönöm szépen.
  David
  +1.917.828.5879

  1. Jó nápot,

   I apologize that I don’t speak Hungarian yet. But if you would consider helping me, I would very much appreciate it. I have a Gaggia Titanium automatic eszpresszó maker at home, her in New York. It’s wonderful, except that recently I’ve had a problem with the gear. It won’t reset itself at the proper position. The brew unit will not function properly, and it makes a mess. I’m certain that if I can figure out how to reset the gear position correctly, it will work. But I cannot find a service manual on line. Can you help me?

   Köszönöm szépen.
   David
   +1.917.828.5879

   1. Hi David,

    don’t worry about your Hungarian knowledge.
    Sorry, but I really haven’t any experience with automatic machines, because I don’t belive in the concept. But you can find manuals for Gaggia Titanium here:
    https://www.youtube.com/watch?v=N0aApA_Lw9I

 5. Varfalvi Tibor

  Üdvözlöm Károly!

  Keresek egy ideje házi felhasználásra jó kávéfőzőt, érdekelne egy használt Gaggia Classic gép. Ha van ötlete, kérem keressen. Jo gép jó szakemberrel, szuper jó párosítás.

  1. Kedves Tibor, jelenleg nincs ilyen gépem és pillanatnyilag projekt szinten sincs megkezdve. Szóval ebben most nem tudok segíteni.

 6. Turóczi József

  Üdvözlöm,
  Ezt a gépet találtam a veterán:

  http://haztartasigep.vatera.hu/haztartasi_kisgep/kavefozo_teafozo/eszpresszo_kavefozo/gaggia_espresso_kavefozo_olcsobb_2295052088.html
  Szeretném megtudni, hogy van-e ezzel tapasztalata, illetve mi a véleménye róla? Az interneten elég kevés a használható információ, egy mod videót viszont találtam róla:
  https://m.youtube.com/watch?v=jwbO6Fveq-I

  1. Kedves József, nincs tapasztalatom ezzel a típussal, sajnálom.

 7. Tamás László

  Tisztelt Uraim, kedves Kávébarátok!

  A minap vásároltam egy Gaggia Classic kávéfőzőt.
  Érdeklődni szeretnék, hogy ez a gép tartalmaz-e solenoid szelepet?
  Ugyanis a régi modellek tartalmaztak, de ennél nem találom, hogy hol távozna a “visszaöblített” folyadék. Illetve nem tudom, hogyan lehet majd visszaöblítéssel tisztítani.
  Ez azt jelenti, hogy a szűrőben magas marad a nyomás főzés után?

  Válaszukat előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Tamás László

 8. Én úgy tudom, hogy az új modellben már nincs solenoid és az OPV is műanyag, leegyszerűsített darab. Így itt szerintem nem lehet visszaöblíteni. Kinyit az OPV és kész. És igen, a szűrőkosárból csak természetes úton, szép lassan esik le majd a nyomás a karból. csapolás után egy darabig fenn kell hagyni a kart és utána levehető anélkül, hogy szanaszét spriccelne.

 9. Tamás László

  Kedves Károly!

  Köszönöm szépen választ!
  Sajnos ez a tömegtermelés… nem örülök ennek.
  Ha lejár a garancia, egy nagyobb szerviz alkalmával érdemes kicserélni fémre az OPV-t.

  Üdv. László

 10. Csempesz Sándor

  Kedves Kávésok

  Segítséget szeretnék kérni. Régi vágyam, hogy egy karos kávégéppel díszíthessem konyhánkat és készíthessem a kávét. Épp egy Gaggia Classic volt az álmom és korábbi automata gépeink eladásával össze is jött egy új gép ára, de ahogy egyre jobban belemerülök a témába annál több rosszat olvasok a legújabb Classicról.
  Mi a véleményetek?
  Inkább egy felújított vagy felújítandó régebbi modellt válasszak vagy ne féljek a 2015 utáni modelltől? Gondolom 2015 előtti modellt már nem találok újat?
  Az RI9303/01 széria szám mikori modellt takarhat?
  Még nagyon amatőr vagyok, de jól értem, hogy a solenoid szelep hiánya azt jelenti, hogy ha főzők egy kávét akkor utána várnom kell a kar levételével, mielött főznék még egy kávét? Ez mennyi idő kb.?
  Bocsi a sok kérdésért de azt hiszem megfertőzött a kávé világa.
  Ráadásul a feleségem nagyon mérges mert eladtam az utolsó gépet is.

  Hálás köszönet a segítségért.
  Üdv: Sanyika

  1. Üdv, én a magam részéről sajnos nem tudom ajánlani a 2015 utáni Classic-ot, inkább egy jó állapotú használtat ebay-ről pl a régebbiek közül. Igen, a Solenoid szelep hiánya pont ezt jelenti. Csapolás után várni kell. Le tudod venni a kart, csak spriccelhet ilyenkor még. Nem tudom, mennyit kell várni, kb egy percet.

   1. Csempesz Sándor

    Köszönöm a segítséget.

    Közben találtam is egyet Ausztriában. Szerdán megyek érte. 2012 februári.

    Üdv: Sanyika

 11. Schreiner Kinga

  Mi a vélemény a gran gaggia deluxe-ról?mennyivel tud többet a classic vagy a baby?
  a választ előre is köszönöm

  1. Kedves Kinga, sajnos a Gran Gaggia-nak nem sok köze van az eredeti Gaggia Baby/Classic vonalhoz. 53-as nyomásfokozós karral van ellátva, nincs benne solenoid szelep sem. Nagyon gyenge kivitel, nem tudom jó szívvel ajánlani. Ha mégis mellette dönt ne számítson a Baby színvonalára.

 12. Szabó István

  Kedves Károly!
  Gépvásárlásban vagyok. Mit tanácsol választani:
  öt év körüli jó éllapotban lévő Gaggia Classic,
  vagy tíz éves, de gyakorlatilag használatlan szintén Gaggia Classic? Ez egy kis emblémával ellátott géptipus.
  Mindkettő sérülésmentes.
  Üdv.:
  István

  1. Kedves István, én a “tíz éves, de gyakorlatilag használatlan szintén Gaggia Classic”-ra szavaznék a magam részéről.

 13. Kónya Viktor

  Kedves Károly!

  Babynél is a 2015 előttieket érdemes megvásárolni?

  Üdv, Viktor

  1. Kedves Viktor, amennyire tudom, a Baby sorozatnál is érvényes, hogy a régiek jobbak (lásd pl. Primo modello). De Baby-ből MÉG nem álltak át a rozsdamentes bojlerre, mint a Classic-nál. Így Baby-k között nincs akkora nagy különbség, mint az új/régi Classic között.

 14. Mohácsy István

  Nemrégen vásároltam egy Gaggia Brera automata kávéfőzőt. Nagyon szeretem, amire vettem azt tudja. Nemrégen megjelent a vízkőre figyelmeztető lámpa, miután elvégeztem a vízkő eltávolítást, a gépkönyv szerint, lépésről lépésre. A végén az aroma választó gombbal lehet eltűntetni a kijelzőről a vízkő figyelmeztetést, ha a gombot 6 mp-ig folyamatosan nyomva tartjuk. Ennek ellenére a kijelzőről nem tűnt el a figyelmeztetés. ? A sógoromnak ugyanilyen gépe van és ő ugyanezzel küzd. Tudna esetleg valaki segíteni, hogy milyen módon lehet resetelni a vízkő figyelmeztető lámpát?

 15. Kedves Károly! Gaggia fantastico
  II espresso cappuccino kis kávéfőzőmetnagyon szeretem. A gumija elvetemedett. Tudna nekem abban segíteni,hogy honnan lehetne beszerezni?

  1. Kedves Judit, sajnos nem tudom megmondani. Nem volt szerencsém ilyen géphez személyesen. Ha ki tudja szedni a gumit, azzal több céget is megkereshet. Budapesten pl: expolygon.hu, vagy kavegepbolt.hu. Vidéken (Pécsen) a danetti.hu az ajánlásom.

 16. Kedves Károly, vadi új Gaggia Brera kávéfőzőnket most szeretnénk beüzemelni. Az útmutató szerint az első lépés a légtelenítése lenne, végrehajtjuk a leírtakat, de a csőből nem jön ki víz, viszont a csepptálcában lesz víz és a szivattyú hangját halljuk. A víztartályt természetesen feltöltöttük. Köszönjük a választ!

  1. Kedves Andrea, nagyon sajnálom, hogy nem tudok segíteni, de az automata gépek nem tartozik a profilomba, gyakorlatilag sötét folt ez a terület. Azt javaslom, vegye fel a kapcsolatot a forgalmazóval, mivel még garanciális a kávvéfőző. Karos gép esetén solenoid szelep hibára gyanakodnék, de ez nem karos masina ugyebár.

 17. Mondovics Péter

  Kedves Károly!
  A segítségét kérem, mint egy kezdő és tudatlan ember az otthoni kávéfőzés területén. Szeretnék venni egy Gaggia Classic gépet, de olvastam, hogy a régi verzió jobb mint az új verzió. A régit csak használtan lehet beszerezni, ha ezt venném meg, mire ügyeljek, mik azok a hibák amik miatt nem szabad megvenni a régi Classicot, ha vannak egyáltalán? vagy esetleg minden hibája javítható? és itt persze az ár is kérdéses, de mennyiért?
  Amennyiben az új modellt venném meg, akkor azt esetleg lehet-e tuningolni legalább olyan szintre mint a régi? és persze itt is az a kérdés mennyiért?
  A válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Mondovics Péter

  1. Kedves Péter, egy használt Classic felújítás után egészen biztosan jobb gép, mint egy új Classic. Én inkább a használtat javasolnám Classic-ból azzal a kitétellel, hogy vásárlás előtt próbálja ki. Ha a gép képes kávét készíteni, szinte bizonyos, hogy teljes körűen felújítható. Az ár az nagyon sok mindentől függ, hogy mennyi a “vége”, nem lehet előre megjósolni.

 18. Nagy Szilárdné

  Kedves Károly!
  Van egy 2015 előtt vásárolt Gaggia Evolution gépünk.Nagyon finom kávét csinál,de a kávé átfolyási sebessége sajnos nagyon változó.Van, hogy tökéletes,néha átrobog rajta(ez elég ritka)és sokszor csak csöpög,úgy,hogy már a kávéivástól is elmegy a kedvünk.Tudnál segíteni abban,hogy ennek mi az oka?A kávé fajtája ugyanaz ilyenkor.Iberital darálóval őröljük.
  Viki

  1. Kedves Viki, ez sajnos túl kevés infó, ez alapján nem lehet egyértelműen megmondani, mi a baj. Lehet pl. a kávégép szivattyújának a hibája. De ha van solenoid a gépben, az is okozhat ilyet, időnként nem enged elég vizet a tartályba. Esetleg lehet, hogy a daráló nem konzisztens őrleményt ad. Vagy más hiba, amire most nem gondoltam. Ilyen esetekben sajnos a gépet általában teljesen szét kell szedni, tisztítani, tömítéseket cserélni, összerakni. Ez a modell szerencsére teljesen felújítható. Szétszedés nélkül, főleg látatlanban, nem lehet egyértelműen kijelenteni, mi okozza a hibát.

 19. Sziasztok!
  Gaggia Gran Deluxe kávéfőzőről érdeklődnék? Véleményekre lennék kiváncsi.

 20. Sziasztok!

  Az új Gaggia Classic mennyire jó konstrukció? Ajánlott, vagy inkább a 2015-ösre hajaz?

  Péter

 21. Kedves Károly

  Ön szerint az alábbi két gép közül melyiket érdemes megvenni. Tegyük fel nem nézzük az árát.
  https://kavegepbolt.hu/Gaggia-Classic-kavefozo
  https://kavegepbolt.hu/GAGGIA-CLASSIC-2018-kavefozo

  Köszönöm

 22. Kedves Károly!
  Kb. fél éve vettünk egy új Gaggia Classicot, azóta kínlódás a kávéfőzés. Gyakorlatilag minden boltban kapható, kifejezetten eszpresszóhoz ajánlott előre őrölt kávé átfolyik rajta, a kb. 30 ml. mennyiség cca 10 mp alatt lemegy, a kávé híg és élvezhetetlen. Egyebek mellett az elvileg megfelelőnek tartott (legalábbis a külföldi blogok szerint) Pellini Nr 46 Cremoso Espresso Gusto esetében is.
  A meglévő Rommelsbacher kúpos őrlőköves daráló legfinomabb állítási fokozatán is ugyanez a helyzet, mintha semmilyen őrlemény nem lenne elég finom ehhez a géphez – a darálót megnézettem a márkaszervízével, hátha azzal van baj, de az rendeltetésszerűen őröl.
  A Gaggia-t is elvittem a márkaszervízbe, szerintük jól működik.
  Találkoztál már ilyen problémával, és ha igen, akkor mi lehet a megoldás?
  Köszönettel,
  Zsolt

  1. Szia Zsolt, őszinte leszek: én a darálóra gyanakszom. Értem én, h a legfinomabb állásban is gyors a lefolyás, de nem vagyok biztos benne, h ennél a darálónál a legfinomabb beállítás is elég finomra őrli. Ha van lehetőséged, próbáld ki a gépet egy másik darálóval. Üdv, K

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook