A Gaggia Coffee felújítása

Igazi “régivonalas”, klasszikus Gaggia. Egykor szebb napokat megélt, üzemképtelen presszógép volt “Ő”, amit a rozsda rágott már és szerintem egy jó ideje valahol egy fészerben, vagy padláson pihenhetett. Annak esélye, hogy valaha újra használják nagyjából az esélytelen é a kizárt vonalon mozgott, egy igazi kukaszökevény volt, amikor rátaláltam. Sajnos nem készítettem fotókat a fellelt állapotáról, de a bontása közben többet fényképeztem, ezeket a fotókat szeretném megmutatni, hogy lehessen mégis elképzelni, mire gondolok:

gaggia coffee

A Gaggia Coffe belseje, felújítás előtt. Egy fehér alu/vízkő lerakódás volt mindenütt, a vaku miatt nem teljesen látszik, de beborított mindent. A gép falát, a kábeleket, csatlakozókat és a kazánt is vastagon.

 

A készülékház is kívül/belül rozsdás volt, ilyen állapotban kizárt volt, hogy bármelyik konyhába visszakerülhet. Egyszerűen végleg félretették már.

Pumpája végleg megállt, csöveiben vastag lerakódások, biztonsági szelepe “merevre vízkövesedett” a tömítéseknél mindenütt látszódott vízfolyás, eresztett mindenhol, mint egy szita. Én viszonylag szeretem a ezeket a gépeket és rossz volt látni, hogy ennyire rosszul bántak vele. Talán kicsit ezért is, de belevágtam a felújításba.

Először is “atomjaira” bontottam, amit lehetett vízkőoldó-fürdőbe tettem, a csöveket/tömítéseket kidobtam. A bojler kiszerelése már problémás volt, nem akartak megmozdulni azok a csavarok. A tervező nem gondolkodott előre azon, hogy mi lesz 20 év múlva a presszógépével, különben alu bojlerhez tuti nem tervezett volna ilyen csavarokat, a menetük elrohadt és összekorrodálódott a bojlerrel, szinte eggyé váltak, napokig vacakoltam vele, nem akartam beleszakítani, vagy bármit megsérteni a kiszereléssel. (Pár dolgot megint sikerült tanulnom.)  A következő fotó a karbantartásról szóló cikkből ismerős lehet, de ez volt ennek az elhanyagolt Gaggia Coffee-nak a bojlere. Jól látszik, hogy mi maradt a csavarokból. Ezeket mind (és a készüléken belül található legtöbb csavart is) rozsdamentes verziókra cseréltem.

before_kazan1

A kábelkötegeket is vízkőoldóba merítettem, valamivel le kellett róluk szednem azt a fehéres lerakódást, amiről lövésem nincs, hogyan alakult ki, nem láttam még ilyet. Szerencsére szépen lejött.

A szétszerelést követően A gépházat először homokfúvattam, majd porszórattam, végül a logót egy lézerrel vágó céggel szabattam le. Időközben minden szükséges tömítést, pumpát beszereztem és a kazán felújításával is végeztem. A bojler a felújítást követően eredeti állapotához képest csodaszép lett:

coffee gaggia boiler inside

_IGP0005

A gőz-gombot kellett még Olaszországból rendelni, a többi apróságot itthon is megkaptam. Sajnos a víztartályon van egy kis csorbulás, de a használatot nem befolyásolja és irreálisan magas áron lehetett volna pótolni, ezért egyelőre maradt. (Egy apró, 1cm-es csorbulásról van szó, nem veszélyes.)

gaggia coffe viztartaly serules

 

Ezt követően láttam neki az OPV beállításnak. Erri kis időt rá kellett szánni, mert a rendelkezésre álló Gaggia karra nem lehetséges nyomásmérőt felszerelni, ezért azt kellett megoldanom, hogy a belő csőrendszerbe iktassam be egy menetes T idommal. Ezt egyszerűbb volt még szétszerelt állapotban, az asztalon megtenni.  Szörnyű tapasztalat: az OPV zárócsavarja teljesen be volt tekerve, ebben az állapotban egyszerűen nem tudja ellátni feladatát, sosem működhetett megfelelően, sajnos nem az első Gaggia, amivel ez a helyzet. Sőt, azt kell mondanom, eddig egyetlen olyan régi Gaggia-val sem találkoztam, ami megfelelően lett volna beállítva! A kiváló minőségű alkatrész ott van, de aki összeépíti, nem érti, hogyan kellene működjön? Vagy miért? Inkább az olvasóra bízom ennek a kérdésnek a megválaszolását. Végül az OPV-t is sikerült picivel 9 BAR alá állítani, megkezdődhetett az összeszerelés. A dolog adta magát pár óra alatt összeállt a gép. Fotó a jelenlegi belvilágról:

_IGP0008

Ugye mennyivel szebb? Tisztaság, rendezettség, amilyennek lennie kell.

Ezt követően a gépezet tetőlemezével gyűlt meg a bajom, ugyanis a kitudja hány évnyi használat alatt nem távolították el róla a védő fóliát, ami a sok melegítés hatására szépen rágyógyult a lemezre, idegrendszert gyöngítő módon… Pár nap brigécolba merítés megoldotta, de előtte volt pár sikertelen kísérlet is. A végeredmény viszont megérte, mintha vadiúj tetőlemezt kapott volna a gép:

_IGP0047

 

A fedőlemez csavarjai kompletten hiányoztak, pótoltam. Végül a problémák kezdték megadni magukat és összeállt a teljes gép:

_IGP0015

A teljesen felújított Gaggia Coffee. Komoly átváltozáson ment keresztül az az eredetileg rozsda rágta kukaszökevény, ugyeugye?

Egy közeli a lézervágott logóról:

gaggia coffee

Következett egy alapos átmosás (sok-sok víz átmozgatása a rendszeren, közben tömítések és illesztések ellenőrzése, ha szükséges, korrigálás (a gőznél kellett még egy apróságot javítanom). Majd első főzés, kóstolás, daráló állítás, és minden olyan, ami a beállításkor szokott jönni. A végeredmény:

gaggia coffe shot 1

A fotón szinte érezni, mennyire sűrű és olajosak az első cseppek, gyönyörűen indul

 

gaggia coffee shot 2

Alakul az első igazi shot

 

_IGP0016

Az elkészült kávé crema felszíne, nagyon szép mintázattal

Ugye nem is rossz? Sőt, egyértelműen kiváló, finom kávé volt a végeredmény.  A Rancilio Audrey-hoz képest más, mint számítottam, hihetetlen differenciákkal jön ki ugyanaz a kávé két különböző gépből. Mintha egészen más kávéból készült volna.  Sajnos nem volt elegendő időm, hogy ebből a gépből is kihozzam a maximumot, lehetett volna még fokozni a dolgot, voltak ötleteim, amiket kipróbáltam volna, de nem is igazán volt jelentősége, a fenti fotósorozat eredményével is maximálisan elégedett voltam és a Rancilio Audrey lecserélésén nem gondolkozom. Talán majd a gép új tulajdonosa …

 

Ha tetszett az írásom, mondhat köszönetet a megosztásával:

8 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
 1. Fürdő Gábor

  Kedves Károly!
  Ebben a cikkben írsz az opv ről, de ezen a gépen alapból nincs, a képeken sem látom. A végén építetted be? Lehetséges a beépítés, ugyanis most vettem egy coffeet és egy kicsit belenyúlnék….. Úgy látom hogy solenoid szelep beépítésére esély sincs, de az opvre igen…..

  1. Fürdő Gábor

   Vagy a pumpa tetején lévő réz elem az opv? Bocs. Kezdő érdeklődő vagyok….

   1. Szóval kezdem érteni, többféle opv, különböző elhelyezési lehetőség…

   2. Fürdő Gábor

    Szóval kezdem érteni, többféle opv, különböző elhelyezési lehetőség…

   3. Igen, it a mumpa végén van egy réz “T” alakú alkatrész, az az OPV. Olyan, mint amilyet ittmutatok be: http://olaszpresszo.hu/opv

    1. Fürdő Gábor

     Köszönöm, figyelmetlen voltam, elolvastam a cikkeket, kezdem érteni…

 2. Kedves Károly,

  a logót mi alapján vágattad ki? Ismered a pontos betűtípusát a Gaggiának?

  Köszönöm!

  1. Találtam .svg-t a neten. (Vector formátum.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook