Gaggia Baby Primo Modello

Döbbenet jó gép, imádom. Pont fogadkoztam, hogy leállok a gépfelújításokkal és a nyelvtanulásra koncentrálok, erre másnap kopogtat az ajtón egy Baby. Ajtót nyitok, döbbenet a köbön. Ott áll a nő, teljes valójában, kecses vonalaival, kacéran. Ilyen szépség nem jön szembe minden nap az utcán. Egy első szériás Gaggia Baby, hát persze, hogy beengedtem.

Gyönyörű, ez volt az első gondolatom vele kapcsolatban. Feltettem a kávé szentélyem asztalára, felkapcsoltam a világítást, letörölgettem… jött a második gondolat: gyönyörű. Úgy világított ott az asztalon, mint egy igazi drágakő, hófehéren szikrázott, mint a friss hó. Igazi műalkotás, egy valódi szobor. Érdekes, aki nálam járt azóta, mindenkinek szemet szúrt. Nem az Astoria-ról kérdezgetnek, hanem a Baby-ről. (Valahogy így kezdődik a szerelem, még emlékszem … első látásra.)

 

Gaggia Baby Primo Modello

 

A gép feltűnően jó állapotban van, főleg, ami a korát és vélhető életútját illeti. A Gaggia Baby Primo Modello a 80-as években készült, konkrét dátumot sajnos egyetlen alkatrészen vagy címkén sem találtam. De vannak hibái is, még ha nem is feltűnőek. Ami látható is, hogy a csepptálcánál van két kis leverődése. Vannak karcolások is rajta itt-ott. Ami nem látszik viszont, hogy a víztartály alatt lepattogzik a festék, és a víztartály fedelének belső részén is van egy festékhiba. Kívülről szerencsére ezek rejtve maradnak.

 

Gaggia Baby Primo Modello

 

Gaggia Baby Primo Modello

 

A Baby-hez az eredeti karja tartozik egy “ős” Gaggia kifolyóval, és egy teljesen eredeti, Gaggia beütéssel ellátott 14g-os dupla szűrő.

 

Gaggia Baby Primo Modello

 

Gaggia Baby Primo Modello

 

A fejtömítés még eredeti, tökéletes állapotban van. Mivel nagyon jó állapotnak örvend, nem is gondolkodtam abban, hogy atomjaira szedem, de a borítást levettem, van-e valami disznóság a fedél alatt. Nincs. Eredeti minden, vízfolyásnak nyoma sincs.

 

Gaggia Baby Primo Modello

Gaggia Baby Primo Modello

 

Még az eredeti, korabeli ULKA pumpa található benne, teljesen fém, nagy dög:

 

gaggia baby primo ulka

 

Az összeszerelés előtt pár dolgot megigazítottam rajta, pl. a gőzcsap gombja nem volt tökéletesen középen, illetve belenéztem egy-két csőbe és az OPV-be, hogy milyen az állapota belül. Gyakorlatilag vízkőmentes. Vagy csak nagyon keveset használták (a karról sem kopott le a krómozás), vagy lágy vízzel, bár tapasztalataim alapján inkább az elsőre gondolok.

Pár napja tehát már nálam van, csapoltam vele szimplákat, duplákat is. Frenetikus. Nem találok rá szavakat, igazi referencia. Valahol ezt várnám a Gaggia névtől. És ez a gép méltó a hírnevére. A következő sorozaton egy dupla ristretto-t készítettem (Covim Granbar). Nem szedem szét a sorozatot, sok kép, de nem baj, érdemes végignézni.

 

 

A crema felszíne:

 

gaggia baby primo modello crema

 

De mitől ilyen jó ez a gép? Hisz a régi modellt új követte, azt megint újabb és így tovább. Elvileg fejlődnie kellett az idők során és a mai gépnek minden tekintetben kifinomultabbnak és jobbnak kellene lennie. Sajnos ilyen csak a mesékben van, kávé gépeknél ritkán figyelhető meg ehhez hasonló folyamat. A gyártók inkább úgy gondolkodnak, hol lehet spórolni a következő modell gyártási költségeiből úgy, hogy a profit magasabb legyen. Valahol ezt érzem én a mai kor Gaggia modelljeivel kapcsolatban is. Biztosan jól tudják, mert ez a tendencia sok gyártónál. Az alumínium, a réz sokba kerül, ha elvesznek az anyagból itt-ott, olcsóbb az előállítás. Mire is gondolok? Az alumínium öntvény ház ma már elfelejtve, annak is örülhetünk, ha nem műanyag. A bojler mérete, az OPV mérete, a gőzcsap mérete, mind csökkent az évek során. Rendelkezem a Baby Primo-ból egy második példánnyal, amihez nincs alkatrészem, hogy megjavítsam (pedig szép lenne az is), illetve egy “bakelit” Baby-vel, ami szintén restaurálásra vár. Most kiszedtem mindkettő bojlerét, hogy rámutathassak a különbségekre:

 

Gaggia bojlerek

 

Bal oldalon az újabb Gaggia Baby bojlere, amit a mai napig is használnak. Hellyel-közzel, de kb. ugyanez található a Classic-ban. (Egész pontosan a legújabb, 2015-ös modellben a pletykák szerint már egy apró rozsdamentes acél változat lesz. Még nem találkoztam vele, csak fotókon láttam.) Jobbra pedig a Primo, szemmel láthatóan jóval nagyobb, brutális méretű bojlere.

 

_IGP0035

 

Ezen a fotón pedig a két OPV méretkülönbsége, illetve a gőzcsapok mérete közötti eltérés látható. (Mindkettő a Primo javára…) A régebbi modell gőzcsövének van egy hátránya: nem forgatható. Az újabb Baby-ben ezt már cserélték. Kompatibilis, átszerelhető lenne, de a réginek van egy olyan előnye, hogy ezzel a megoldással a gőz “egyenesbe” van kötve, így bitang erős, sokkal hatékonyabb, mint az újabb Gaggia-kon.

Összefoglalva: nagyon tetszik a gépezet. Talán a legjobb, amivel eddig találkoztam a nálam járt háztartási presszógépek közül. Eddig a Rancilio-t gondoltam olyannak, hogy ebben a kategóriában (rezgő szivattyús, bojleres háztartási gép) nincs jobb nála. Bizonyos szempontból ezt ma is így gondolom (a rézbojler miatt), de a Rancilio megoldásának is van hátránya, ott a fej egy picit jobban el van szeparálva a bojlertől és ezért úgy érzem, néha saját életet él, már ami a hőmérsékletét tekinti. A Baby Primo fejét viszont szorosan egybeépítették a bojlerrel. Szerintem ez pontosabb, jobb megoldás. Mindemellett a Primo-m is sárkányos tud lenni, magasabb robusta tartalmú kávék csapolása előtt tanácsos hűteni.

Ha egyszer elkerül tőlem, hiányozni fog. Akárkinél köt majd ki, nagyon fogja szeretni.

 

9 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
 1. Fejes István

  Úgy esett, hogy (részben e cikk hatására) hozzám került egy Primo gép pár hónapja.
  Elhanyagolt gép volt, de nem volt horror állapotban. Viszont többszöri szétszedés-tisztítás után is ALU darabkák jöttek a bojlerről, így eredeti bojler híján (beismerem, az eredeti konstrukcióval szemben tiszteletlenül) ráépítettem a fejre egy Lelit Gilda rézbojlerét és persze kapott PID-et is. Az eredeti gép belsejéből lényegében a fej, 3 járatú szelep és az OPV, valamint a gőzcsap-gőzcső maradtak meg.
  Így tehát lett egy 3 decis rézbojleres hibrid gép, ami már nem eredeti, de jól működik.

  1. Azta! 🙂 A gőzcsapot hogyan sikerült megoldani?

 2. Fejes István

  A Lelit Gilda bojler tetején van több furat. 2 furat a fűtőszálnak, 2 furat bemenő víznek és nem tudom, minek még, illetve középen egy “vak” furat. Azt a furatot kifúrtam teljesen (itt a bojler tetejének fala erősített) és abba betekertem egy tőcsavart (ami persze cső). A gőzcsapba is bevágtam ezt a menetet és így rá lehet tekerni. Ott van, ahol az eredeti. Annyi kell csalni, hogy a gőzcsap lefogató fülei beleütköznének a befolyó vízcsőbe és a másik oldalon pedig a termoelembe, ezért a fülekből khm… kicsit levágtam. Egyébként is úgy lehet le-fel tekerni a gőzcsapot, ha a fűtőszálat beleengedem a bojlerbe, mert a kilógó részektől sem lehetne elfordítani a csap testét.Hát így nagy nehezen… kissé kendácsolás, de ezen a ponton már rég benne voltam az egyirányú utcában.
  Még valami: tulképp meg kellett emelnem az egész “bódét”, mert így valamivel magasabbra került a gőzcsap.

  1. Gratulálok 🙂 ez komoly módosítás. Most végül van egy brutál rézbojleres Gaggia-d. Rézbojler, 58-as kar, solenoid, minden, ami kell. A kávéval elégedett vagy? A gőzteljesítmény milyen? A Lelit bojler mennyit kóstált?

 3. Fejes István

  Ez így anyagilag teljesen ésszerűtlen, mert az átalakítás benne volt 40 e-ben (25e a bojler és a fűtőszál) + a többi köcölle…
  ha érdekel kép, küldj egy mailt (én nem látok mailcímet itt) és küldök pár képet.
  A kávé sztem jó – de meg kellett érteni a másmilyen működést.
  Mivel tetejénél mérek ténylegesen a vízbe lógatott PT100 hőelemmel, a 3 decis rézbojler aljánál, a fejnél, lényegesen (10-15 fok) hűvösebb a víz, így van egy külön K elem, ami a fej és a kazán közötti kapcsolatot biztosító réz gyűrű hőmérsékletét méri. Ez nem szabályoz, csak info. Muszáj látni, mert a PID és a bojler vízhőfok jóval előbb (kb 5 perc) éri el a beállított hőfokot, mint a fej a kb kívánt (86-90 fok) hőmérsékletet. Ez utóbbihoz kb. 20 perc kell.
  A gőz jön, mint állat, de épp ezzel nem tudok egyelőre mit kezdeni – lehet, hogy technikai hibám van, de nem szép mikrohab lesz, hanem nagy buborék, mintha “vizes” lenne a gőz. Ezt egy következő nekirugaszkodással tervezem kitalálni 😉

  1. olaszpresszo@gmail.com az email címem. Bocs, pont most volt sablonváltás a blogon és tényleg hiányos volt a kapcsolati űrlap (felső menüben találod). Pótoltam, ott minden adat megtalálható, ha később szükség van rá.

 4. Kórik Máté

  Szia! Éppen utolsó fázisában járok egy ilyen gép felújításának. Szegény elég csúnya állapotban volt, kívül festék kopások, belül folyás nyomok és vízkő. Teljesen kicsinosítottam, megtisztítottam, porfestést is kapott. A legtöbb alkatrész maradt original, kivéve az ősrégi termosztátokat. A forróvízé ugyan az volt, mint az általad mutatott gépen, de nem működött. A gőzé meg még ennél is régebbi, valami fém tágulás útján működő konstrukció. A forróvizet digitálisra cseréltem, a gőzét pedig a szokásos Gaggia-ra.

  Említed a cikkben, hogy van egy ilyen géped, de nem találsz hozzá alkatrészt. Milyen alkatrészt keresel? Mit nem sikerült pótolni/kiváltani?

  Köszi!
  Máté

  1. Ó, ez már régi sztori, kifutottak tőlem azóta ezek a gépek. Azért kösz. (Csepptálca rács, gőzgomb beszerzés volt nehézkes.)

 5. Tetszett a cikk. Ha esetleg valaki tudna egy ilyen kávéfőzőt eladót, engem érdekelne.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook