Frei Cafe – Pécs

Sokan, sokfélét mondanak a Frei kávézóiról, általában kap meleget és hideget is, számomra a mai teszt kifejezetten kellemesen zárult, összességében elégedett voltam a kiszolgálással, a személyzettel, a hellyel. Lehetne pár dolgot jobban is csinálni, de egy frissen nyitott kávézónál ez talán természetes is.

Frei Cafe Pécs

Kívül semmi extra, gondolom ezen még tuningolnak majd, de a kávé szempontjából ez lényegtelen.

Az interior keleties hangulatú, ötletesen és egzotikusan berendezett, kissé hektikus, de nem zavaró, nekem bejön. A fények kicsit sötétek szerintem, este megfelelő lesz, de fényes nappal (amennyire a mai, kifejezetten nyamvadt időjárást annak lehet hívni) a világos utcáról belépve sötét. Szerintem kevés hely volt leülni, szívesen fogadtam volna boxokat, ahol jobban elszeparálódnak a társaságok, újságot, vagy könyvet olvasni így nem ideális. Komoly hiba, hogy nem volt az épületben fogas. Téli időszak, mindenki kabáttal érkezik … de szinte 100%-ig biztos vagyok abban, hogy ez a friss nyitásnak köszönhető és ezt a hibát nagyon gyorsan kiküszöbölik, ne is ezen legyen a hangsúly, hisz nem a fogas miatt mentem be.
Kávés eszközökkel viszont igen jól felszereltek, meleg-hideg csepegtetős eszközök, darálók, török kávéhoz eszközök stb. Irigylésre méltó eszközpark, az biztos.
frei

“Csepegtetők”, ezt biztosan kipróbálom a jövőben.

A barista hölgy nagyon kedvesen elbeszélgetett velem kávé készítése közben. Rutinos, ügyes volt, öröm látni, ahogy dolgozott. A fej elöblítve (automata), szűrő eltörölve, hűtő csapolás is megvolt és a tejes italok után is azonnal a gőzt tisztította, flottul, gyorsan, szépen dolgozott, le a kalappal, szerintem jó választás volt a kávézó részéről 🙂 Az Elektra gép pedig látványos, “nagy dög”, csillog villog mindene, nem lehet belekötni.
frei

Két ristretto-t fogyasztottam, egy dél amerikai és egy afrikai keverékből, mindkettő 100% arabica, ezekről a tapasztalataim:

A ristretto-t nem úgy készítik, mint én. Én a darálón finomítok, hogy ugyanúgy 25s alatt jöjjön le, mint a presszó, de a finomabb őrlemény miatt kevesebb ital legyen a végeredmény. Az Elektra-ba ugyanazt az őrleményt tették ristretto-hoz, mint a presszónál, csak az automata hamarabb megállította. Szerintem ez nem ideális, a nehezebben oldódó komponensek egy része benne marad a karban. Ettől függetlenül a két ristretto finom volt, de az otthoni csapolásom állaga olajosabb, testesebb. A crema itt most mindkettő esetén vékonyabb, mint megszoktam és hamarabb múló, de az afrikai keverék  textúrája egész jó volt.
frei cafe hűtő csapolás

Hűtő csapolás az Elektra-n.

Az amerikai keverék erősen pörkölt fajta, kissé már szenes ízvilág, csokoládés jegyekkel. Markáns, alacsony koffeintartalmú italt adott. Egyáltalán nem volt rossz. Ritkán fogyasztok ennyire sötétre pörkölt kávét, de az arányok jól el voltak találva, igazán érdekes ízélmény. Talán nem minden nap választanám ezt, de örülök, hogy kipróbáltam.
frei amerikai keverék ristretto

Az amerikai keverékből csapolt ristretto. A crema sajnos sokat gyengült, mire fogyasztani kezdtem.

Az afrikai ezzel ellentétben némileg világosabb pörkölés, frissebb, citrusosabb, savanykásabb lecsengéssel, a kettő közül egyértelműen közelebb áll az ízlésemhez.
frei cafe afrikai keverék ristretto

Az afrikai keverékből készített ristretto már jobban sikerült, szépen textúrázott crema-val.

Mindkettő ristretto-val elégedett voltam. Általam eddig próbált pécsi kávézók átlagánál mindenképpen jobb volt. A tejes italokról nem tudok nyilatkozni, ezeket nem kóstoltam, csak megfigyeltem a készítést.

Ajánlásaim, amivel ezt a remek kávézót még jobbá tehetnék az üzemeltetők:

  • Érdemes lenne lehetőséget adni, hogy a pultnál fogyasszuk el a rendelésünket, én biztosan azt választanám, hisz élmény látni a profi barista munkáját, kár elrejteni. (Tisztában vagyok vele, hogy ez egy Frei kávézó és mint ilyen, erre nincs lehetőség, de attól még nem kell egyet értenem vele.)
  • Tejes italoknál érdemes lenne megkérdezni, melyik kávéból készítsék azt.
  • Egy kis pohár víznek örültem volna a kávé mellett, már a tálcán. (Esetleg egy szem csokoládéba mártott pisztácia kíséretében, még akkor is, ha valahol van kancsó, pohár és víz kitéve.)
  • Téli időszak van, sok sok fogasra van szükség, szinte minden asztal mellé tennék.
  • A kávé hamar kihűlt. Talán a csésze nem volt elég meleg, érdemes lenne ezen javítani.
  • A Capuccino-s csészéket tessék jobban megtölteni tejhabbal. Egy kicsit púposra illik. Az öntött szív minta viszont nagyon szépen sikerült (elismerésem).
De ez tényleg csak szőrszál hasogatás, a kávézó jó, érdemes próbát tenni vele, nyugodt szívvel ajánlom. A barista (és végre tényleg az áll a gép mellet) ügyes, kedves, a kávék jók, rengeteg különlegességgel találkozhatunk és kedvünkre válogathatunk a készítési módok között is. Ha minden nap itt kávéznék, akkor is nagyon sokáig tudnának újdonságot kínálni. (De nem fogok, mert én már megfertőződtem az otthoni gépem által, de azért ha erre járok, egyszer-egyszer biztosan betérek majd.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook