Faema Amica 2

Nagy múlttal rendelkező gyártó háztartási presszógépe került hozzám. Bár mostanában kevés időm volt a felújításokkal foglalkozni, egy ilyen masina mellett nem lehet csak úgy elmenni. Viszonylag ritka modell, és láttam benne fantáziát.

Fellelt állapot

Érdekes kondícióban volt, még nem találkoztam ilyesmivel. A gépet gyakorlatilag nem használták, vagy csak alig. A karon, a szűrőkosarakon, a víztartályon egyetlen hajszálkarcolást sem lehetett látni, ahogy vízkőlerakódást sem. A szilikon csövek sincsenek megsárgulva a hőtől. Ennek ellenére a burkolat katasztrofálisan nézett ki. Ez a jobb sorsra érdemes gép egy nagyon párás, dohos helyen állhatott (talán egy pincében), és ettől gyakorlatilag elkezdett szétrohadni. Sajnos nem fotóztam teljes körűen a fellelt állapotot, de a bontást már igen, így tudok mutatni pár képet, hogy tiszta legyen, mire is gondolok:

faema amica

A nyíl mutatja a “bibit”, lemállott a festék. Ilyen foltok több helyen is voltak rajta. Elöl is, hátul is.

 

A készülék egy masszív öntvény házban kapott helyet (hasonlóan a Gaggia Primo-hoz). A festéket eredetileg fújták és nem porszórással vitték fel az anyagra, de az alumínium elkezdett oxidálódni és ezért ledobta magáról a festéket.

faema amica 2

faema amica 2

A csepptálca alatt is pergett le a festék.

 

Az összeszerelést sima egyszerű acél csavarokkal végezték, amik kivétel nélkül rozsdásodtak, ennek nyomai a fenti fotón jól láthatóak. Nem is lehetett visszaszerelni ezeket, így mindegyiket pótoltam rozsdamentes változatokkal. Az eredeti és az új csavarkészlet:

faema amica 2

 

A következő képen a gép címkéjét szeretném közelebbről megmutatni, Alfonso Bialetti nevével:

faema amica 2

 

A címke szerint a fűtés teljesítménye 1280W, ami elég komolynak számít. Erre szükség is van, mert egy testes bojlert álmodtak bele a tervezők. (Alumínium, amiért személy szerint nem rajongok.) Bontáskor szétszedtem, majd összeraktam, mert vízkőnek nyoma sem volt. Egyetlen tömítést sem kellett cserélni, és minden csövet eredeti állapotában hagytam meg, csak a port törölgettem le róluk.

A készülékház viszont beteg volt, ezt nyilvánvalóan kezelni kellett. Nagyon nagy szerencse, hogy a ház 3 részből áll. Van egy talp, egy függőleges szerelő keret és egy felső-külső borítás. Ez utóbbi, ahová a készülék nevét is festették, sértetlen volt, nem kellett hozzányúlni. Ami viszont nagyobb baj, hogy az egyik kapcsoló rugószerkezetét is megette a rozsda, nem lehetett megmenteni. Tudtam szerezni egy hasonlót, de csak hasonlót, nincs rajta felirat.

 

Összeszerelés és beltartalom

A következő fotókon már összeszerelés alatt látható a Faema:

faema amica

 

A keret és a talp végül fekete lett. Ennek oka, hogy fehér és fehér között is lehet eltérés és garantáltan nem lett volna egyforma a felső burkolattal, ami bénán nézett volna ki. Ez így sokkal tetszetősebb.

Van itt egy további érdekesség, amit a fenti fotón érdemes megfigyelni. A gőzcsapot nem egy tekerhető gombbal lehet nyitni, hanem a bal oldalon látható karral. Ezt a kart lefelé kell elbillenteni. Nem találkoztam még ilyennel, a tekerős megoldás az elterjedt. Viszont ez a kar egy kapcsolót is rövidre zár (K6/K7 felirat szerepel a csatlakozóin), ami miatt gőzölés közben a bojler akkor is fűt, ha a gőz termosztátja már kikapcsolt. Így elméletileg tartósabban tud gőzt produkálni, amit jó ötletnek tartok.

faema amica

Hátulról, burkolat nélkül. (Ijj, ez kicsit perverzen hangzik, ki kell tennem a 18-as karikát, ha így fogalmazok.) No, itt nincs semmi különösebben érdekes. Egy OPV-t lehet látni jobbra és azt, hogy 3 járatú szelepet nem építettek be. Ejnyebejnye.

 

Az összeszerelés ezen pontján illik párat csapolni, hogy működés közben meg lehessen figyelni, van-e szivárgás valahol. Izgalmas pillanatok ezek mindig. Ha minden klappol, ezen hamar túl lehet lendülni, jöhet a készre szerelés és az összepattintott gépről készült fotók:

faema amica 2

faema amica 2

A festés szép lett és elég tartósnak is gondolom. Megjelenésében, összhatásában újnak hat.

És még egy fotó a karról és a kiegészítőkről. A kar elég extra méret. Kisebb, mint anno a Jacobs-é volt. Mindkét gyári szűrőkosár megvan és a gyári műanyag tamper is. Szerencse, mert ebben a méretben nehéz pótolni ezeket a kellékeket.

faema_komplett_accessories_after

 

Csapolás a Faema Amica 2-vel

Természetesen csapoltam vele, próbálgattam, mégis milyen. Szépen működik, mutatok is mindjárt fotót erről. A gőz is rendben van, viszont én ezt a panarello jellegű csövet nem annyira kedvelem, de persze ízlések és pofonok. No lássuk azt a csapolást:

faema amica

Covim – Prestige-t őröltem a szimpla karba, 7-8g körül fér maximum bele. A csapolási időt viszonylag könnyen el lehet találni, 1-2 próba után már tökéletes volt. A színek, illatok jók, nagyon szépen jött le a kávé. A crema vastag, ahogy kell. Hozzá tartozik, hogy ebben a méretben nincs tamperem, a gyári műanyaggal tömörítettem, de meglepően jól használható. (Azért megérdemelne egy rendes acél tampert.)

A crema meglepően szépen textúrázott, végre olyan, amilyennek az Astoria-val is szerettem volna. Szép, gusztusos espresso.

A crema meglepően szépen textúrázott. Szép, gusztusos espresso.

 

Vélemény

Mit is lehetne még írni a kávétörténelem egy emblematikus gyártójának otthoni felhasználásra készített presszógépéről? Rosszat semmiképpen nem szeretnék, és nagyon nem is tudok. Egy kifejezetten csinos, érdekes megoldásokkal felvértezett presszógépet ismertem meg benne, amivel néhány igazán remek kávét csapoltam.

6 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
 1. ha 58mm-es kar lenne hozzá, reneka/vst kosárral, és egy PID-del nagyot üthetne… jaa, h van ilyen modell… ? 😀 Faema Family! 😀 (ja, és ha jól tévedek, az rézbojleres! 😉 )
  de nagyon szép lett, gratulálok! 😉

  1. Szia Miki, így van. Minden igaz, amit írtál. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy nem egy hétköznapi készülék, nincs belőle minden sarkon.

 2. De kár azért a gombért…
  De nagyon szép lett 🙂

  1. 🙂 talán egyszer sikerül találnom egyet. Egyébként azon gondolkozom, hogy veszek még egyet ebből a sima pirosból és a kupakokat megpróbálom átcserélni, szerkezetileg a kapcsolók megegyeznek.

   1. Bakelitből vágj ki egy negatív csészeformát és ragaszd rá 🙂

 3. Egyszer írhatnál egy cikket erről a Faema kultuszról. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook