E.S.E POD (1. rész)

Szeretnék néhány szót írni az E.S.E POD rendszerről. Bármennyire is azt gondolnánk, nem való egy olyan oldalra, ami írásaival arra törekszik, hogy a legjobb eszpresszót készítsük otthonunkban, meglepően jók ezek a gépek is.

 

Az E.S.E egy mozaikszó, az Easy Serving Espresso rövidítése. Ebben tulajdonképpen szinte minden benne is van, ígérete szerint a lehető legegyszerűbb módon (értsd: barista szaktudás nélkül) viszonylag jó minőségű eszpresszót kaphatunk általa otthonunkban.

Előzetesben ehhez hozzáteszem, hogy szemes kávé őrlésével, tamperelésével és rendes, komoly gépen lefőzésével egészen biztosan jobb eszpresszót érhetünk el, mint E.S.E rendszerrel. Pont. Azt is érdemes megjegyezni, rögtön az elején, hogy lehet akármilyen drága és kiváló hagyományos presszógépünk, ha a nem megfelelően készülünk elő, a végeredmény a rossz-borzalmas skálán fog mozogni. (Ilyen esetben viszont egy POD-os rendszer garantáltan jobb kávét készít.) Egy kiváló POD-os gép ma már készít olyan jó eszpresszót, hogy az egész innovációt azért nem lehet ilyen egyszerűen a padló alá söpörni. Magam is rendelkezem ilyen géppel. Hogy mivel sikerült átállítania a rajongók táborába, a bejegyzésemből alább hamarosan kiderül.

eseMiről is van szó. Okos mérnök emberek kitalálták, hogyan lehet a lehető legnagyobb mértékben standardizálni a presszó készítés folyamatát, hol lehet a folyamatból kihagyni a végfelhasználót, ezzel végtelenül leegyszerűsíteni a csapolást, hogy a legkisebb hibaszázalékkal elkészülhessen a hőn áhított, mesés ital.  A gépek paramétereit standardizálták, kávét előre leőrlik, kiporciózzák, filterpapírba préselik, majd adagonként, légmentesen záródó kis tasakokba csomagolják. Mindezt E.S.E néven szabványosították.

Az alábbi fotón egy ilyen POD látható csomagolásban és anélkül.:

pod sample

Félelmetesen nagy  választék POD-okból és ez a választék  folyamatosan növekszik, az ipar egyértelmen felismerte az innovációban rejlő lehetőségeket. A podokat egyesével is meg lehet vásárolni, annyi félét tartunk otthon, amennyit akarunk. Nincs az a kényszer, mint a szemes kávéval, hogy ha felbontom a csomagot, 3 héten belül jó elfogyasztani, ezért inkább nem bontok új csomagot addig, amíg az előző el nem fogyott. Ha kedvem van hozzá, megkóstolhatom akármelyik gyártó termékét anélkül, hogy 1 kg kávét meg kellene vásárolnom.

sok pod

 

A POD-ból a kávé készítése gyors és egyszerű: öblít – gépbe betesz – gomb megnyom – POD kidob – öblít. És ott az asztalon a csodálatos eszpresszó.

Nincs darálás, beállítás, tamperelés.  Párom, aki nem kifejezetten barista beállítottságú, ugyanolyan jó kávét készít vele, mint én. Komolyabb betanulási folyamatot nem igényel. Ha épp nincs kedvem kávét készíteni (ez hülyeség, ilyen nincs, inkább olyankor használja, amikor nem vagyok otthon), nyugodtan rábízhatom, mindenféle komplikáció nélkül meg tudja oldani.

zaccMaga a kávé készítés nem jár piszokkal. Nem hull szanaszét a konyhába az őrlemény, zacc nem érintkezik tömítéssel, főzőfejjel, a csapolás végén a párna, minden piszkával együtt egy mozdulattal a kukában végzi. Kifejezetten feleségbarát.

kave kapszulaA kávékapszulákhoz képest pedig környezetbarát, kevesebb hulladékkal jár, mint azok, illetve műanyaggal a főzés során nem érintkezik víz.

Ha csak az otthoni használat egyszerűségét nézzük, vetekszik az automata darálós gépekkel, de tapasztalatom szerint azoknál jobb eszpresszót készít.

A rendszernek tehát nagyon sok előnye van. De ne hallgassuk el árnyoldalait sem.

Egy adag kávé ára egészen biztosan magasabb, mint amit ugyanolyan szemes kávéból készítenénk. Ez persze természetes, hisz a darálásnak, filterpapírba préselésnek, légmentes tasaknak ára van. Persze mondhatjuk azt, hogy így megspórolható a daráló, tamper, egyéb kiegészítők ára, de az igazság az, hogy ha a a háztartásban többen is kávét fogyasztanak, a POD árával összevetve pár év alatt biztosan megtérül a különbözet.

Ezek a gépek fix beállítással érkeznek, nem igazán van lehetőségünk bármit állítani rajta. Garantáltan nem minden POD-ot fogja a gép egyforma minőségben elkészíteni.  Én a saját gépemen kitapasztaltam, hogy neki melyik POD-ok “fekszenek”, olyat kell bele vásárolnom, míg más gépeken azok a párnák, amik nálam nem működnek, jobb eredményt adnak és fordítva.

ese lamborghini

A Lamborghini E.S.E rendszerű gépe

Szemes kávéból, a több állítási lehetőség miatt (ha valaki veszi a fáradtságot a kísérletezésre) összességében  jobb eszpresszó készíthető. Nem rossz a POD-os sem, de az előre leőrölt kávé, akármennyire légmentesen van lezárva, biztosan veszít abból a széndioxid tartalomból, ami eredetileg a kávészembe van zárva. Ennél fogva a frissen őrölt kávé aromái, crema-ja jobb, mint a POD-os kávéé.

Összességében én minden kávérajongónak kívánok otthonra egy jó POD-os gépet. A cikksorozat további részeiben E.S.E POD rendszerű gépeket (jókat és rosszakat egyaránt) fogunk megvizsgálni, segítséget adni a választáshoz, mert ami igazán fontos, az a burkolat alatt található.

Ha tetszett az írásom, mondhat köszönetet a megosztásával:

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook