Érdekes fejezetek kávétörténelemből – instant kávé

Az instant kávé készítésének ötlete sokkal régebbre nyúlik vissza, mint azt az ember elsőre gondolná. (És igen, régebbre, mint a Nescafe cég.) Ebben a nagyon rövid bejegyzésben szeretném bemutatni a főbb állomásokat.  Valójában ezt a találmányt a háborúknak köszönhetjük, ugyanis a csatákban merült fel az igény a kávé gyors és könnyű szállítására, pillanatok alatti (szinte eszközmentes) elkészítésre. A csatatéren nehezen elérhető a daráló, a kávéfőző, nincs idő főzőcskézni, de a koffein a katonákra jó hatással van, tehát mégiscsak meg kell oldani valahogy. Eleinte konzervekkel próbálkoztak. Kávé előre lefőz, májkrémes konzervdobozba betesz, lezár, katona kinyitja, megissza. (Gondolom az ilyen hideg konzerv kávét mindenki el tudja képzelni, gasztronómiai értéke erősen konvergált a nullához, de mégiscsak valami.) A gyorsaságot ez ugyan megoldotta, de nem volt kellően költséghatékony (gyártás, szállítás, tárolás stb), így tovább kutatták a lehetséges megoldásokat.

Camp Coffee

Az első sikeres “instant” kávé alig tartalmazott kávét. Egy Paterson & Sons of Glasgow nevű cég készítette 1876-ban, neve Camp Coffee (tábori kávé), tartalmát tekintve öt százaléka kávéesszencia a többi cikória és cukoroldat volt. (Magyarul feltalálták a szörpösített kávét.)

camp coffee

Kato Coffee Company

Az első értékelhető kereskedelmi áttörést 1901-ben, a Pan American kiállításon, New York-ban a  Kato Coffee Company érte el. Ezért tulajdonképpen a klasszikus értelemben vett instant kávé Satori Kato nevéhez fűződik.

kato

 

G Washington’s Coffee

És persze, hogy az első világháborúban már instant kávét fogyasztottak az amerikai katonák, hogy elviseljék a háború borzalmait és ébren tartsa Őket a lövészárkokban.

G-Washington_Coffee

 

Nescafé

És akkor el is érkeztünk a végéhez, az utolsó állomáshoz, ahonnan kezdve a mai értelemben is használt instant kávé kifejezés is létezik. A mai legismertebb instant kávé a Nestlé és a brazil kormány kezdeményezésére jött létre, a márkanevet 1938 április 1-én vezették be, míg a fagyasztva szárított kávé “Nescafé Gold” néven Európába 1965-ben került.

nescafe

 

Azóta mindenki tudja, milyen sikeressé vált és mekkora hatalmas üzletág nőtt ki belőle. Nem is csoda, tökéletesen illeszkedik a mai rohanó életformához. Bár személyesen sosem kedveltem az ízét, mégis van különbség az egyes gyártók termékei között és olyant is fogyasztottam már, amit tűrhetőnek neveztem. Talán hasznos is lenne egy teszt az olaszpresszo.hu blogra ebben a témában, gondolkodom rajta …

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook