Cut&Coffee és a Black Sheep

Megtaláltam “A” kávézót Debrecenben. Debreceni kirándulásom okán egy ideje már nem jutottam megfelelő feketéhez, jelentkeztek is az elvonás első tünetei, ami leginkább abban mutatkozott meg, hogy igen motivált lettem egy megfelelő kávézó megtalálásában,ami azért valljuk be, nem is olyan egyszerű. Debrecen pedig elég jól el van látva szórakozóhelyekkel, a Piac utca és az onnan nyíló mellékutcák hangulata varázslatos, ahol egymást követik a kávézók, sörözők, éttermek, pálinkázók. Szuper hely. Szerencsés véletlen, hogy a Halköz téren felfigyeltem egy táblára, amin saját pörkölésű kávét kínáltak. Ilyesmit nem lehet kihagyni, hisz bármi kisülhet belőle. Kértem is gyorsan egy ristretto-t. Jeleztem a barista hölgynek, hogy egy ideje nem fogyasztottam rendes kávét, szóval legyen szíves és produkáljon valami fergetegeset. Nos, megkaptam. Annyira meg, hogy meg is beszéltem Vele, hogy szeretnék egy cikket írni a helyről a blogra, mert érdemes a bemutatásra. Ha lehetséges, szeretnék részt venni egy kávé pörkölésen. Abszolút készségesen fogadtak, aminek nagyon örülök és itt is szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem: nagy élmény volt.

cut&coffee

 

Sokat beszélgettem Tóth Gáborral, a tulajdonossal, míg melegedett a pörkölő. A hely nagyjából két éve nyitott, azóta pedig már saját kávé brand-el rendelkeznek, melynek neve: Black Sheep. A név, a logo szerintem telitalálat.

black sheep coffee

 

Természetesen nem csak a logo, a kávé is zseniálisan lett megalkotva. Speciality kávézó, tehát nem kifejezetten olasz vonal, inkább új hullám, vagyis leginkább valahol a kettő között. A pörkölés nem annyira sötét, mint azt egy kifejezetten olasz blend igényelné, de nem is annyira világos, mint egy hardcore new wave kávé. Ez azt eredményezi, hogy kiváló presszó készíthető belőle, még azoknak is, akik csak az olasz kávékat szeretik, mégis ott van benne a forradalom is.

Tóth Gábor, a hely tulajdonosa és pörkölő mestere:

gabor

 

A ristretto, amit Gábor készített nekem, (számomra) igen meglepőre sikerült. Most egy olyan testes ristretto-t képzeljetek el, ami kifejezetten édes (persze cukor nélkül, csak önmagában). Kellemesen intenzív kávé íz, de van benne egy olyan gyümölcsös plusz, ami az olasz italokból általában hiányzik (ott inkább karamell, mogyoró, marcipán a jellemző).

cut&coffee

 

Kiváló alapanyagokkal dolgoznak és jó látni, mikor egy kávézóban tényleg hozzáértő személyzet dolgozik. Egy követendő minta lehetne sok hely számára. Persze most is, ahogy általában, először a kávégépet vettem szemügyre, ami itt LaMarzocco. Három fej, fejenként állítható hőmérséklettel, ami szükséges is egy ilyen stílusú kávézóban. Teljesen manuális, az előáztatás hosszát is kézzel vezérlik. Így gyakorlatilag végtelen variációban csapolható ital ugyanabból az alapanyagból és kihozható minden egyes blendből a maximum, nem korlátoz be a presszógép. Hátránya, hogy sok gyakorlást és folyamatos odafigyelést igényel.

lamarzocco

 

Szeretik is ezt a gépet, amin nem is lepődök meg.

darálók

lamarzocco

 

Egy amerikai pörkölő gépük van, amiben nagyjából 2,6kg kávét tudnak egyszerre feldolgozni úgy, hogy a minőség és a pörkölés egységessége a maximum maradjon.

thesanfraciscan

 

A tetején a betöltőbe kerül a zöld kávé. Felette látható egy nagy ernyő, ami az elszívó. (A folyamat némi füsttel jár, ami nem lenne szerencsés, ha az üzlethelyiségbe kerülne.) A két zöld kábel végén egy-egy ipari szonda van, ami a “hőátadó közeg” és a bab hőmérsékletét méri. A másik végén egy PC lóg, amin nyomon lehet követni, mi történik a pörkölőn belül. A hordó alsó részén látható egy csapóajtó, amit felnyitva kizuhog a kávé a készülékből.

 

thesanfraciscan

 

Első lépésben betöltöttük a kávét a fogadó tölcsérbe.

roasting1

 

Nagggyon szép szemek, kiváló minőségű alapanyag.

roasting2

 

Amikor a gép elérte a megfelelő hőmérsékletet, Gábor kinyitott egy kart, a kávé bezubogott a dobba. A PC-n rögtön lehetett látni, mekkorát esett a hőmérséklet.

roasting3

 

A belső folyamatokat nem csak PC-n, hanem egyéb műszereken, betekintő kis nyíláson és a szokásos kis mintakihúzó kanálon is nyomon lehet követni.

muszer

 

roasting4

 

A mester, pörkölés közben 🙂

roasting5

 

A folyamat végén a csapóajtón kiömlik a már majdnem kész kávé:

roasting6

 

A kávé egy alulról is szellős serpenyőbe hullik, ekkor relatív gyorsan hűteni szükséges, hogy a belső hőmérséklet minél rövidebb idő alatt normalizálódjon és megálljanak a spontán pörkölési folyamatok. Ezt hideg levegő fújásával és egy keverő szerkezettel oldják meg.

roasting7

 

És íme a végeredmény.

roasting8

 

Mindenképpen tanulságos és érdekes este volt. Az első pörkölés, amin személyesen részt vettem, sosem fogom elfelejteni. Sok újat tanultam és egy biztos, amíg Debrecenhez köt a sorsom, még sokszor megfordulok majd itt. Debreceni kávé kedvelők! Ezt a helyet MINDENKÉPPEN keressétek fel, nem fogtok csalódni benne.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook