Következő bemutatásra szánt kávé a Covim cégtől már a képzeletbeli ranglétrám élvonalába tartozik. A Rubino névre keresztelt kávéjuk egy 90% arabica / 10% robusta blend és igen jókat sikerült csapolnom belőle.
A Covim eddig bemutatott kávéi mind robusztásabbak voltak, amit én egyáltalán nem bántam, mert kiváló volt a minőség. Egy kicsit aggódtam, vajon mennyire illik ez majd bele az eddig megismert vonalba, mennyire tud jellegzetesen “Covimos” maradni. Pl. az eddig megszokott crema hogyan alakul majd. Vagy a savasság miként fog változni.
Covim Rubino
A csomagolás most is a többi kávéjuk formavilágát követi, tulajdonképpen semmi extra:
Kiegészítés: a forgalmazótól megtudtam, hogy a Covim kávék csomagolása a közeli jövőben megváltozik. Ez szerintem aktuális is, remélem jobban sikerül majd kihangsúlyozni az egyes termékek közötti minőségi különbségeket.
A zacskót kibontva egy ismerős illatot érezni, ami engem őrölt paprikára emlékeztet. Nem először ismerem ezt fel náluk.
A Covim Rubino csapolása
A darálót mirnimálisan állítanom kellett a többi keverékhez képest. A harmadikra viszont már összejött egy igen kellemes eszpresszó. Az Astoria-val csapoltam, így a hőmérséklettel semmit nem játszhattam. De szerintem nem is nagyon kell. Arabica túlsúlyhoz mérten nem találtam különösebben hőigényesnek. A színek így is kiválóak maradtak a csapolás végéig, ahogy a csíkozás is. A készített fotó ezt jól visszaadja:
Amit ki szeretnék emelni, mert most nagyon más, mint az eddigi keverékeknél: a crema vékonyabb, de sokkal finomabb szerkezetű, mentes a nagy buborékoktól és igen tartós. A mintázat pedig egyenesen gyönyörű:
Vélemény
Savakban erősebb az eddig kóstolt Covimoknál, már már gyümölcsösnek mondanám. (Talán a cseresznye savasságára hasonlít legjobban.) Nem bántó egyáltalán, ennél sokkal de sokkal savasabb kávékat is szívesen fogyasztok, csak az eddig megismert vonalba nem illik annyira bele. (Arra gondolok, hogy a cég szeretett volna a palettára egy olyan kávét is azoknak, akik éppen ezt keresik.) És ott van a háttérben az a fűszerpaprika is. Viccesen összefoglalva: cseresznyés-paprikás-csoki. Olasz kávékon belül egyfajta különlegességnek tartom ezt a keveréket, nem találkoztam még hasonlóval. Nem desszertkávé, mert nem annyira édes, de nem is egy mindennapi, egyszerű blend. Időnként egészen biztosan rá fogok kóstolni.