Cartapani – Gusto Forte

Korábban már jelentkeztem egy Cartapani keverék (Espresso Casa) tesztelésével, de most sikerült megkóstolnom egy másik terméküket is, a Gusto Forte-t. Magyarra fordítva tehát “Erős ízű” a keverék neve, ami intenzív olasz pörkölést sejtet.

 

Cartapani – Gusto Forte

Maga a kávé az Espresso Casa-hoz nagyon hasonló zacskóban érkezett, egyszerű, de minőségi csomagolás, vastag falú zacskó, szeleppel ellátva.

carpatani gusto forte

 

Kiegészítés: a keverék csomagolását megváltoztatták. Hozzám még az arany színű zacskóban került, de úgy látom, jelenleg a kavegourmet.hu webáruházában egy piros színű csomagolásban kapható, a fél kg ára 2 570 Ft:

Babok

A kávészemek ázsiai és dél-amerikai területekről származnak. A pontos összetételt nem sikerült kiderítenem, de ránézésre (és kóstolás után is) robusta túlsúlyosnak gondolom, szóval ez egy olyan keverék lesz, amit elsősorban robusta rajongóknak fogok ajánlani.

cartapani gusto forte

 

A pörkölés közepes, a gyártó weboldala alapján számítógéppel vezérelt, kifejezetten lassú pörkölési eljárást alkalmaznak. Illata alapján egyértelműen a “classic” olasz vonalba tudom elhelyezni, a csokoládé a domináns jegy.

 

Csapolás

A keverék a gyártó weboldalán az Espresso Casa-val egy kategóriában szerepel, az ún. “Home-line”-ban (háztartási, vagy otthoni), ezért a csapoláshoz a Jura Rio Vapore kisgépre esett a választásom. Tapasztalatom alapján ez a kávé kifejezetten könnyen csapolható, ami szerintem egy nagyon előnyös tulajdonsága. Nem mindenkinek van ideje/türelme annyit kísérletezni a különböző daráló-beállításokkal, őrlemény mennyiségekkel, hőmérséklettel, stb., mint nekem a cikkek megírásához. És bár a helyes beállítások ennél a kávénál is természetesen fontosak a tökéletes eredményhez, azt kell mondjam, hogy a teljes beállítási folyamat alatt végig jó kávékat ittam, tehát a keverék kifejezetten hibatűrő volt. Ami egyértelműen jól állt neki, az egy rövid hűtő csapolás, a kar felhelyezése előtt. Ha elmulasztottam, hajlamos volt egy kis extra keserűt adni, ami számomra nem kívánatos. A csapolás elején rendszerint annyira tömény crema jött a kifolyón, hogy teljesen kitöltötte a kifolyó nyílását, melyet ilyenkor egy szép nagy buborék is jelez. Ha finomabbra őrlöm, akkor ugyan vékonyabb sugárban jön ki a kávé, de érezhetően erőlködik a presszógép, és a végeredményt sem tartottam annyira ízletesnek. Egyszóval vizuálisan és a végeredményt illetően is kedvezőbb volt, ha kicsit gyorsabb a lefolyás. Még egy észrevétel: nagyon gyorsan szőkül a kávé. Esetében ez nem probléma, csak egy megjegyzés a részemről. Nagyon sötéten, élénk színekkel indul, de pár másodperc alatt (a csapolás első harmadában) jelentősen világosodik és csíkjait is elveszti. Bár rendelkezem Cartapani csészével, de most mégis inkább a mércés pohárral mutatom meg, hogy lehessen látni a crema vastagságát is, ami egészen rendkívüli.

 

cartapani gusto forte

cartapani gusto forte

Ez az, amit említettem. Már most meglehetősen világos és egy szép nagy buborék készül távozni a kifolyón.

cartapani gusto forte

cartapani gusto forte

Ez pedig a végeredmény, 23s környékén. A crema brutális.

 

Kóstolás

A végeredmény az egész csészét kitöltő crema, melynek szerkezete kiváló, vastagsága ellenére sem hajlamos összeesni, vagy “bőrösödni”, egyszerűen tökéletes. Testességét nagyon kedveltem. Ízében marcipános-csokoládés, kis kenyérhéjjal fűszerezve. Kevésbé karamelles, vagy gyümölcsös, összességében egy igazi klasszikus olasz kávé. Jelenleg a csomag végén járok, azt kell mondjam, hogy nem tudtam megunni, bármennyire is egyszerűnek tűnt elsőre a komplexitása. A robusta tartalom nem érezhető ki  durván, valószínűleg minőségi robusta alapanyagokat használtak a Cartapani-nál. Koffeintartalmát közepesnek ítélem. A névválasztás szerintem érdekes, mert nem éreztem teljesen jogosnak a “Forte” jelzőt. Inkább “light” érzetem volt, mert semmi durvaságot nem találtam benne. Közepes pörkölés, világos ital, finom savak, keserű mentes, lágy testesség… minden aspektusból kényelmesen fogyasztható, semmilyen oldalról nem erőltetett, egyszerűen nem “Forte”.

 

Ajánló

Megbízható eredményt adó kávé, melynek csapolását még reggel, álmosan, szemünket dörzsölgetve sem fogjuk elrontani. És bár ma már rengeteg újhullámos kávéval találkozni, egy Levi’s mottót tudnék idézni, ami pontosan illik ide: “Quality Never Goes Out Of Style”. Vagyis a minőség sosem megy ki a divatból. Ezzel a mottóval kívánok boldog új évet minden kedves olvasómnak… és mélyen tisztelt robusta rajongók, klasszikus kávé kedvelők, próbáljátok ki nyugodtan ezt a keveréket.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook