Capuccino készítése

A presszókávé után talán a legismertebb olasz kávéspecialitás, az egész világon nagy népszerűségnek örvend. Bejegyzésemmel szeretném kicsit körbejárni ezt a témakört és a készítésének módját.

Most, hogy korábbi bejegyzésemben bemutattam a tejhab készítésének pár alap fogását, bátran nekiállhatunk az erre alapuló italok elkészítésének is. A capuccino viszonylag egyszerűen készíthető, mégis látványos és kedvelt, egy ilyen recept megtanulásával biztosan nem az időnket pazaroljuk.

A capucciono elnevezés valódi eredetét valószínűleg soha nem fogjuk megismerni, de több teória is létezik. Az egyik ilyen, hogy az ital a kapucinus szerzetesek ruhájának színeire emlékeztet. A kapucinus rend az 1500-as években fontos szerepet játszott a katolicizmus megerősödésében Európában. Egyes történészek azt vallják, hogy az ital az Ő tiszteletükre kapta a nevét. Bizonyítékok persze nem állnak rendelkezésre, de tény, hogy a színek és az elnevezés hasonlósága stimmel.

Egy másik teória szerint az italt először egy 17. századi kapucinus szerzetes -nevezetesen Marco d’Avaiano- készítette és Ő adta neki ezt a nevet, de történelmi bizonyítékok erre sincsenek.

capucciono

Az ital, amit ma cappuccino alatt értünk, csak a 20. században jöhetett létre. Ehhez szükség volt az első kereskedelmi presszógépre – melyet Luigi Bezzera kezei közül került ki Milánóban, 1901-ben -, csak ez tette lehetővé tette a kávéházak számára a cappuccino (jelenlegi formájában) könnyű és nagyobb mennyiségű előállítását. Közel ötven évre volt szüksége ahhoz, hogy a mai népszerűségét elérje. Az 1950-es évek közepén viszont már az egész világon ismert és kedvelt volt.

capuciino korai kávégép

Korabeli presszógép

Kis érdekesség, vagy városi legenda: állítólag Olaszországban sokan nem fogyasztanak cappuccino-t 11:00 után. Úgy tartják, hogy ez az időpont után a tej már akadályozza a szervezet megfelelő emésztési funkcióit, ezért nem előnyös a fogyasztása.

A capuccino definíciója

A cappuccino egy kávé alapú ital, mely eszpresszó kávé és forró tej felhasználásával készül, a tetejét finom tejhab borítja. Cappuccino-t leggyakrabban eszpresszó géppel készítenek. Az eszpresszó adja az ital térfogatának alsó harmadát, ezt hasonló mennyiségű krémesített, forró tej  követ, amit a presszógép gőzével készítettek elő. Az ital felső harmadát (legalább 1cm-t meghaladó vastagságban) a gőzölés során készült hab fedi le, mely különböző formákkal, vagy kakóval, csokireszelékkel is díszíthető, de csakis a vendég kérésére.  A tradícionális capuccino-nál (európai változat) az ital mennyisége (amibe bele kell érteni az eszpresszót, a tejet és a záró habot is) 150–180 ml között mozoghat. (Ez a mennyiség az USA-ban jóval több, akár 360 ml is előfordul.)

A következő fotón egy szépen, eredeti recept szerint készített capucciono látható. Az eredeti változat nélkülözi a díszítést, de így is csodaszép:

capuccioni original

 

És természetesen következzen pár klassz fotó díszített változatokról is.

Latte_art_cappuccino

capuccino

 

640px-Latte_at_Doppio_Ristretto_Chiang_Mai_02

640px-Latte_at_Doppio_Ristretto_Chiang_Mai_01

 

Videó a készítésről:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook