Bontadi, hűen a hagyományokhoz

Rovereto város szívében a mai napig működik (nem is akárhogy) a Bontadi kávépörkölő üzeme, mely egyedülálló történelmi múlttal rendelkezik. Magyarországon egyelőre kevéssé ismertek, ezen szeretnék változtatni az írásommal.

 

A Bontadi gyár története

A kávé üzletét – tessék kapaszkodni – 1790-ben alapítota a Bontadi család. Magukénak tudhatják Olaszország legrégebb óta működő kávépörkölő üzemét. Kávéjuk illata tehát több mint kétszáz éve lengi be a városka ódon utcácskáit. Csak pár fontosabb dátum a cég történelméből:

  • 1790, Carlo Bontadi megkezdi a nyers kávéval való kereskedelmet (történelmileg hitelesített adat). Ekkortájt az emberek legtöbbször ún. nyers kávét vásároltak, és saját tűzhelyükön, serpenyőkben pörkölték, akár napi szinten.
  • 1890, Oddone Bontadi belekezd a kávé pörkölésbe egy korai, kézi meghajtású pörkölő géppel, amiben egyidejűleg 5kg pörkölt kávét tudott előállítani.
  • 1930, Leo Bontadi először használt elektromos meghajtású berendezést, ami lehetővé tette számára az alkalmankénti 30kg kávé előállítását.
  • 1954, Remo Bontadi vette át a cég vezetését és új pörkölő gépet fejlesztett ki, mellyel sikerült elérnie az óránkénti  500kg pörkölt kávé előállítását. Az ő tapasztalata és a “legjobb keverék” utáni folyamatos kutatása alapozta meg hírnevüket a legigényesebb fogyasztók  körében is.

Egészen elképesztő fotókat kaptam tőlük, melyek a Bontadi testvérek tevékenységét, illetve pár korai szállítási eszközüket mutatják be az 1930-as évekből:

bontadi brothers

 

bontadi brothers

bontadi brothers

bontadi brothers

 

 

Bontadi napjainkban

Jelenleg egy számítógéppel ellenőzött, forró levegővel működő pörkölőt üzemeltetnek 500kg kapacitással. Emellett üzemben tartanak egy kisebb gépezetet is (30kg kapacitással), mellyel  a különleges kávéikat dolgozzák fel. Kopi Luwac, Jamaica Blue Mountain, Costa Rica Tournon Especial, Costa Rica Tarrazù egyaránt szerepel a kínálatukban, és a Bontadi egyike a kevés cégeknek, amelyek certifikációval is rendelkeznek ezek eredetiségéről.

bontadi roaster

 

Az elkövetkező hetekben telepítésre kerül náluk egy automatikus siló rendszer, mely felváltja a jelenlegi manuálisat. Ennél az egyes keverékek összetételét már számítógéppel állíthatják be, mellyel nagyot lépnek ismét előre a minőség terén (garantálja az állandó összetételt).

Csak, mint érdekesség: a Bontadi a hivatalos kávé szállítója a FERRARI Sportscar-nak Olaszországban.

Kávéjukat sok országban sikeresen értékesítik: Olaszországban, Ausztriában, Németországban, Dániában, Norvégiában, Észtországban, Litvániában, Lettországban, Romániában, Szlovákiában, Lengyelországban.

Számos díjjal és elismeréssel rendelkeznek, legutóbb pl. az elmúlt hetekben Gabriella Baiguera a DeLonghi and Slow Food Educational-től választotta a 25 legjobb olasz pörkölő közé.

Én magam az olaszpresszo.hu révén kerültem kapcsolatba velük és egy rövid levélváltást követően – melyben elmagyaráztuk egymásnak, ki-mivel foglalkozik – ajánlottam fel, hogy szívesen megkóstolnám a kávéjukat, amiről cikket is írnék a blogon. A cég élt a lehetőséggel, és pár napon belül megérkeztek a tesztelésre szánt kávéminták.

bontadi

 

A csomag az alábbi 3 mintát tartalmazta:

bontadi sample pack

 

A teszteket a Lelit Anna (PL41TEM) gépemmel végeztem. Erre a feladatra sajnos most nem volt alkalmas szeretett kis Jura-m, mert bár nagyon kedvelem, de ezekhez a keverékekhez a PID nélkülözhetetlennek bizonyult, vagy legalábbis erősen ajánlottnak. Általában mindhárom kávéra igaz lett, hogy az alacsonyabb kezdő hőmérsékletek álltak jól nekik, és számomra a legszebb arcukat akkor mutatták, ha az általam megszokottnál picit gyorsabb lefolyást választottam. (Nem az őrlemény mennyiségét csökkentettem, hanem inkább a darálón állítottam.)

 

lelit anna pl41tem ristretto

lelit anna pl41tem ristretto

 

Általános paraméterek:

8g őrlemény (szimpla adag), 91C° induló hőmérséklet, 22sec lefolyási idő, ristretto-ra csapolva.

Lássuk tehát a teszteket.

Bontadi “Espresso Bar”

bontadi espresso bar

 

Olasz hagyományokra épülő keverék, mely 60% arabica és 40% robusta tartalommal rendelkezik. A legjobb dél-amerikai és indiai alapanyagokból áll össze. A szemek minősége kiváló, elvétve található csak törött szem.

 

bontadi espresso bar

 

96C°-on nagyon látványos és szép crema-s csapolásokat sikerült vele készíteni, de szándékosan nem azokat tettem ide a cikkbe. Ennek oka, hogy 96C°-on az ital bármennyire is jól nézett ki, erősen kesernyés ízeket adott, ami miatt ez a blend egy kis játékra szólított fel a hőmérséklettel. Pár csapolás után végül a 91C°-nál álltam meg, ahol ugyan szolídabb crema-t produkált, de az ízek jellege gyökeresen megváltozott – egyértelmű előnyére -, ezért inkább az így készült kávé fotóit mutatom be, ami azért így sem rossz 😉

 

bontadi espresso bar

bontadi espresso bar

bontadi espresso bar

bontadi espresso bar

 

Lassan kortyolgatva a vajas tejkaramella jön elsőként, ami mögött felsejlik a hibiszkusz-teára emlékeztető aroma. Ezt mindössze az első pár másodpercben mutatja, aztán a kakaó válik erősen dominánssá, minden mást elnyomva. A korábban érzett keserűség nagy része eltűnik, de azért jelen van és egy kis fanyarsággal párosul. A kávé elfogyasztása után, a visszamaradó ízekben aztán újra előkerül a karamell. Testessége és koffeintartalma is közepes. Az ital inkább könnyed mint sűrű, és nem pörget erősen (közepes koffeintartalom). Savassága mérsékelt, de rafinált. Oda kell figyelni, hogy mennyire finom ebből az aspektusból ez a kávé.

Ára jelenleg 22,4 EUR/kg.

Bontadi Oro

Bontadi Oro

Bontadi Oro

 

Összetett keverék, Guatemala, Costa Rica, India, Kolumbia, Brazília és India is fel van sorolva a termőterületek között. 80% az arabica és 20% a robusta tartalma. A szemek szépek, egészségesek, elhanyagolható mennyiségű tört szem mellett (nagyon “kell” keresni).

Ismét a némileg alacsonyabb hőfok vált be, az átlagos csapolási hőmérsékleten teljesen elvesztette gyümölcsös jellegét, ami 90-91 fokon szépen előcsalogatható belőle. A darálón picit állítani kellett, az “Espresso Bar”-hoz képest, de végül könnyen sikerült elérni az ideális időket. A kávé nagyon szép színekkel, csíkok nélkül indul. Hamar világosodni kezd, de ezt a halványabb árnyalatot aztán megtartja a végéig. A crema vastagsága, állaga és összetétele rendben van, világos, mogyoró színű.

 

Bontadi Oro

Bontadi Oro

Bontadi Oro

Bontadi Oro

Enyhén gyümölcsös kávé, némi vaníliával fűszerezve. “Enyhén”, tehát ne gyümölcslére tessék gondolni, mert olasz keverékhez illően domináns a csokoládé. Karamell halványan, de érezhető. Csipetnyi jóleső fanyarság is társul a korty lenyelése mellé. Savai élénkek elejétől végéig. Nem tolakodóak, de határozottak. Testesség a közepesnél erősebb, a három tesztelésre szánt minta közül a legerősebb.

Jelenlegi ára 23,6 EUR/kg.

 

Bontadi Arabica

Bontadi Arabica

Bontadi Arabica

 

Ahogy a neve is mutatja, a Bontadi (egyik)  100% arabika keveréke. Viszonylag összetett blend, mert Guatemala, Jamaika, Costa Rica, Columbia és Brazília is szerepel a termőterületek között. A szemek szép nagyok, egészségesek, szemmel láthatóan tényleg arabika.

Az ő esetében már nem is próbálkoztam magasabb hőmérséklettel, 91C°-ról indítottam a csapolásokat. A darálón 2 fokozatot kellett állítanom a durvább irányba, mert a szokásos álláson befulladt a csapolás, már a szűrőkosárban gyanúsan púderszerű volt az őrlemény. Az ital színei gyönyörűek a jó darálóbeállítást követően. Lefolyáskor szinte homogén, tartósabb csíkokat nem lehetett megfigyelni. A csapolás alatt a crema szép vastagnak tűnt, de pillanatok alatt “felszívódott.” Minimális mintázat jelent meg rajta.

 

Bontadi Arabica

Bontadi Arabica

Bontadi Arabica

Bontadi Arabica

 

No, ez zseniális. Olasz pörköléstől meglepő, hogy erősen gyümölcsös jellegű kávé. Déli gyümölcsre, talán ananászra emlékeztet. Keserűségtől teljes mértékben mentes, ahol egy általános olasz kávéban keserűt érezni, ott most inkább fanyarságot. Savakban is intenzív, kifejezetten vibráló az elejétől végéig. A gyümölcsösség és ezek a savak piszok jó összhangban vannak. Ahogy cseng le az ananász a korty közepe felé, úgy erősödik fel a csokoládé. Brilliáns, nagyon tetszik. Ahogy hűl kicsit a csészében a kávé, még intenzívebb érzetet kelt, érdemes lassan kortyolgatni. Testessége közepesnél némileg erősebb, de inkább a könnyed kategória. Az utóíz meglehetősen tartós, ilyenkor leginkább csokoládés. Most nagyon örülök a PID-nek, nélküle ebből a blendből nem biztos, hogy ezt ki lehetett volna hozni. Kedvenc desszertkávém lesz késő délutánokra, míg tart a minta, mert alacsony koffeintartalmú, este is fogyasztható.

Ára jelenleg 24,2 EUR/kg.

 

Összegzés

A Bontadi mindhárom kávéjával abszolút elégedett voltam. Számomra a legtöbbet az Arabica blend nyújtotta, igazi gourmet élmény. És az, hogy egy kávépörkölő cég ilyen múltra tekintsen vissza, túlélje a történelem viharait és viszontagságait, amik egész biztosan őket sem kerülték el, az én szememben mindenképp elismerésre méltó. Csak így tovább, Bontadi Coffee!

Itt lehet elérni Őket:

Bertazzo Italian Quality Food S.a.s.
Piazzale San Giorgio 2G – 38068 Rovereto (TN) ITALY
www.bertazzofood.com

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook