Elefánt ürülékből nyerik ki a világ egyik legdrágább kávéját

Az ember sok hülyeségre képes. Alapból, aki nem hallott még róla, nem biztos, hogy gondol arra: amit az elefánt ki…préselt magából, azt lemossa és kávét készítsen belőle. Pedig így van. A Black Ivory Coffee pont ezzel foglalkozik és egy meglehetősen sikeres vállalkozásról van szó.

A különleges kávé előállításában nagy szerepe van egy elefántcsordának. A Golden Elephant Triangle Foundation elefántjai, Chiang Saen-ben találhatók, észak Thaiföldön. A rezervátum elsődleges célja a magatehetetlen, sérült vagy durva bánásmódban szenvedett elefántok segítése. További infók a rezervátumról ITT.

 

black ivory

 

A legjobb thai arabica típusú kávészemeket az 1500 méteres magasságokban található ültetvényekről takarítják be, majd a gondos szelekció után a szemeket megetetik az elefántokkal. Amikor az elefántok megeszik a kávészemeket, gyomorsavuk lebontja az abban található proteint – ami miatt keserűnek érezzük a kávét- ezért a kávé íze tejcsokoládés, diós, fűszeres jegyeket kap. Az eredmény vetekszik az ugyancsak luxuskategóriába tartozó, cibetmacskák ürülékéből nyert kávéval, a Kopi Luwak-kal. Csakhogy a nagytestű elefántok emésztőrendszerében 15-30 órát töltenek el a kávébabok, banán, cukornád és egyéb táplálékok társaságában, és ezáltal páratlanul gyümölcsös aromát nyernek.

 

black ivory

 

Az ürülékkel távozó kávébabot gyűjtik össze, és alapos mosás után kinyerik belőle a kávémagot, amelyet aztán Bangkokban megpörkölnek. A kilogrammonként 1100 dollárba, azaz 240 ezer forintba kerülő Black Ivory kávét novembertől néhány luxusszálló forgalmazni kezdte, csészénként 50 dollárba kerül. Az egy csészére vetített ár tekintetében a Black Ivory jelenleg a legdrágább (állati eredetű fekete) kávé.

 

black ivory

 

A menhely igazgatója, John Roberts szerint: az eljárás nincs semmilyen káros hatással az elefántokra, mert a koffein a nyers kávébabból nem szívódik fel az állatok szervezetében. Az elefántok ürülékében található kávészemeket kézzel szedik a Mahouts-ok és feleségeik, majd napon szárítják. 33 kilogramm (10.000 kávészem) nyers arabica kell egy kilogramm BLACK IVORY kávé előállításához.

A menhely 8% részesedést kap a kávéforgalomból, amelyet az állatok egészségügyi ellátására fordítanak, gyógyszerek és egy új laboratórium építésére. Míg 2012-ben az éves BLACK IVORY kávétermelés 70 kg volt, 2013-ban elérte a 300 kilót. Tehát tömegtermeléstől nem kell tartani, talán ez a sok extra és a limitált mennyiség tudja tartani ilyen magas áron ezt a kávét.

 

black ivory

 

Ha valakit semmi nem tántorít el -még az 50 dolláros ár sem egy csésze kávéért- attól, hogy megkóstolja, annak bizony jó messzire kell utaznia. Íme az 5 csillagos hotelek listája, ahol ezt meg is teheti. Talán ennyi pénzért maga az elefánt szolgája fel nekünk.

  • The Siam Hotel (Bangkok, Thailand): http://www.thesiamhotel.com/
  • Grand Hyatt Erawan Bangkok (Thailand):http://bangkok.grand.hyatt.com/en/hotel/home.html
  • Anantara Dhigu Resort and Spa (Maldives): http://phuket.anantara.com/
  • Anantara Kihavah Villas (Maldives): http://kihavah-maldives.anantara.com/
  • Naladhu Maldives: http://naladhu.anantara.com/
  • Anantara Golden Triangle (Thailand): http://goldentriangle.anantara.com/

 

black ivory

 

Nos, azért be kell valljam, érdekes dolog ez a Black Ivory kávé. Vélhetően sosem fogok vele személyesen megismerkedni,  de én bizony megkóstolnám. Fenntartással ugyan, de kipróbálnám. Az a gondolat viszont jobban megmozgat, hogy mit lehetne tenni annak érdekében, hogy elérhető áron is hozzá lehessen férni és ne állatok emésztőcsatornáját követően kerüljön a csészébe. Mert vannak ezen a világon ügyes laboránsok, kizártnak tartom, hogy ne lehetne kitalálni valamilyen erjesztési eljárást, ami aztán egészen új világot nyithatna a kávékultúrában.

Források:
http://www.blackivorycoffee.com/
http://wineartculture.blogspot.hu/
További ajánlott írások
prev next

2 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
  1. Tökéletes oldal,és minden amit tudni szeretnék az megtalálható itt.
    Gratulálok,csak így tovább!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

© Makk Károly, 2017 Frontier Theme