Bicerin

Torino az 1500-as évek óta az olasz csokoládégyártás egyik központjának számít. 1763-ban nyitotta meg kapuit az Al Bicerin kávézó és elkezdte árulni a híres kávé-és csokoládé italt, amit akkor még “IL bavareisa”-nak hívtak. Ez a forró ital egy megnyugtató keveréke volt a helyben előállított csokoládénak és az erős olasz kávénak, a tetején tejszínhab koronával. Az italt gyakran egy kis üvegpohárban szolgálták fel, amit bicerin-nek hívtak, innen ragadt át az italra is, amit ma már “il bicerin”-nek (vagy egyszerűen bicerin-nek) hívunk.

A piemonti régió híres pár más dologról is, mint pl a fehér szarvasgomba, vagy a csokoládé és mogyoró keverése. Akkoriban a kakaóbabot nagyon drágán és ritkán tudták beszerezni, így egy helyi csokoládé készítő, Michel Prochet kezdte keverni a mogyorót és a csokoládét, találmánya ma már Nutella néven a legismertebb.

bicerin baratti and milano

És akkor íme az  eredeti recept a Baratti & Milano kávézóból:

Bicerin recept (két adag)

Fontos, hogy átlátszó üvegpoharat használjuk, csak így válik láthatóvá a rétegződés.

bicerin

Tökéletesen elkészített bicerin, jól látható rétegződéssel. Brutál jól néz ki. A rétegek elkülönülése, a hab állaga, minősége, referencia értékű számomra, ilyet egyelőre nem sikerült otthoni körülmények között készíteni, de gyakorolni fogom. 🙂

Egy pohár teljes tejet egy közepes méretű serpenyőben melegítsünk össze ~90 g apróra vágott keserű vagy félédes csokoládéval. Keverjük a keveréket, amíg nem kezd forrni, majd forraljuk 1 percig, miközben folyamatosan keverjük (a csokoládés keverék egy kicsit habzani fog, nehogy kifusson.)

Ezután vegyük le a tűzről és tegyük félre. Készítsünk egy jó olasz eszpresszót.

Töltsük ki az üvegpohár alsó harmadába a meleg csokis keveréket. Kanál segítségével (a rétegek elválasztása érdekében) öntsük a kávét vagy eszpresszót a csokira. A tetejét cukrozott tejszínhabbal borítsuk.

Az enyém ma így sikerült:

bicerin olaszpresszo.hu

Olasz eszpresszóval készítettem, ami egy meglehetősen rövid kávé. A tejszínhab alatt található egy keskeny, sötétebb sáv, mindössze ennyit ad ki. Az igazán szép rétegződéshez, amihez nagyjából 3 egyforma vastagságú rétegre van szükség, eszpresszóval logikusan nem készíthető, hosszabb kávét igényelne. Legközelebb megpróbálom valamilyen alternatív kávékészítési módszerrel, (pl french press).

Ha tetszett az írásom, mondhat köszönetet a megosztásával:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook