Egy egyszerű Bialetti kotyogóból …

Korábbi Bialetti beharangozó bejegyzésemben ígértem, hogy készül egy leírás, kb mit lehet kihozni egy sima, nem nyomásfokozós kotyogóból. Ehhez egy barátom segítségét kértem (Czipf János), aki napi szinten használ ilyen eszközt, nagy rutinja van benne, fogyasztottam már Nála kávét és bizony ízlett. A hétvégén megtörtént a folyamat  fotózása, az eredményt döntse el mindenki maga.

A feladathoz és a fotókon látható eredményhez egyszemélyes kotyogó ajánlott. Több személyesből nem sikerült hasonló eredményt elérni. Mi egy Bialetti Venus-t használtunk, gyakorlatilag Moka Express, egy kicsit más forma és szín.

bialetti venus

A Bialetti Venus. Autentikus, napi használat nyomaival felszerelve 🙂

bialetti venus water tank

Víz a szelep aljáig töltve. Sima pécsi csapvíz, semmi extra.

 

bialetti venus coffee

Őrlemény. Sima, egyszerű alap (robusta túltengéses) kávé, frissen őrölve egy tizenezres őrlővel, ami egy tartályba őrli a kávét.

bialetti venus

Venus felkerült a gázra, összeszerelve, fedő felnyitva. A legkisebb gázlángon lett elindítva a főzés.

bialetti coffee

Már ahogy elindult, lehetett látni, hogy a lassan kicsordogáló kávé szinte teljes egészében egyfajta krém. Nem egy fekete lötty jött ki, hanem csodálatos színű, krémes kávé.

bialetti

További kép arról, ahogy jött ki a kávé, szépen lassan. Gyönyörű!

bialetti

bialetti crema

Ezen a ponton vette le barátom a gázlángról a kotyogót és rögtön öntötte át csészébe. A végét nem várta meg. A kotyogóban vastagon áll a krém. Nem presszógép crema, ez nagyobb buborékokból áll, de kotyogóból nagyon szuper szerintem.

bialetti crema

Az átöntés pillanata, jól látszódik, mennyire krémes volt …

bialetti ristretto

Az elkészült ital, ristretto mennyiség.

bialetti coffee

Az ital oldalnézetben. Igen, nem presszó, csak egy mokka, hasonlatos volt a nyomásfokozós kávékhoz. Nagyon komplex, igazán jóízű ital lett belőle.

Maga a crema (ha hívhatom így), gyorsabban összeesett, mint presszógépből megszoktam. Nyilván, nincs ebben semmi meglepő, számítani lehetett rá. Amit kiemelnék a készítéssel kapcsolatban és a fotókon ez nem látszik, hogy Jani látta, milyen sebességgel jön ki a kávé és a lángot egy kicsit feljebb is vette, hogy gyorsuljon a folyamat. Ennek pont azért van szerepe, hogy ha túl lassan jött volna ki, a crema összeesett volna a végére, így tudott megmaradni a legtöbb. Érzésre csinálta, nagyon ügyesen. Lehet kérem próbálkozni otthon, bárki érezheti kihívásnak.

 

 

7 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
 1. Stodulka Gábor

  azt hallottam kotyogó ügyben, hogy érdemes forró vizet tenni bele, és akkor kevesebb hő éri a darált kávét, ami jót tesz az ízének – érdekelne erről a véleményed! köszi!

 2. Én a leírtak alapján próbálkoztam a saját otthoni egyszemélyes Moka Express-szel, de nem sikerül ilyen habot kreálnom. Milyen kávé volt benne? Arra gyanakszom, hogy itt különösen számít, hogy Arabica vagy Robusta kávéból van-e az őrlemény, jól gondolom? Én a 80/20-as Tchibo Sicilia keveréket használtam, lehet valami robustásabb fog kelleni….
  Üdv, Péter

 3. Deáki Péter

  Azt hittem, hogy elárulják ebben a cikkben, hogyan kell habosra csinálni. Ehelyett csak azt látom, hogy simán csak ezzel ez ilyen lesz. És ha nekem nem ilyen, akkor mit csináljak másképp. Vegyek egy Venus-t? A kávéfőzőn múlik, vagy min? Gagyi cikk, még a cikkíró sem tudja mitől lett habos…

  1. Ez is egy vélemény, köszi 🙂

   1. Továbbra sem érkezett válasz a feltett kérdésre. Mitől lett ilyen crema a tetején??

 4. Szabó Norbert

  Árulja már el a kedves író, hogy hogyan lett krémes? Mert pont a lényeg nem derült ki a cikkből!

  1. 🙂 Nem tudom megmondani. A robusta, a frissesség, a jól beállított őrlő, plusz a megfelelő hő, és a srác rutinja. Én magam otthon soha nem tudtam elérni ezt, nála meg akárhányszor ittam, mindig ilyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook