Korábbi Bialetti beharangozó bejegyzésemben ígértem, hogy készül egy leírás, kb mit lehet kihozni egy sima, nem nyomásfokozós kotyogóból. Ehhez egy barátom segítségét kértem (Czipf János), aki napi szinten használ ilyen eszközt, nagy rutinja van benne, fogyasztottam már Nála kávét és bizony ízlett. A hétvégén megtörtént a folyamat fotózása, az eredményt döntse el mindenki maga.
A feladathoz és a fotókon látható eredményhez egyszemélyes kotyogó ajánlott. Több személyesből nem sikerült hasonló eredményt elérni. Mi egy Bialetti Venus-t használtunk, gyakorlatilag Moka Express, egy kicsit más forma és szín.
Maga a crema (ha hívhatom így), gyorsabban összeesett, mint presszógépből megszoktam. Nyilván, nincs ebben semmi meglepő, számítani lehetett rá. Amit kiemelnék a készítéssel kapcsolatban és a fotókon ez nem látszik, hogy Jani látta, milyen sebességgel jön ki a kávé és a lángot egy kicsit feljebb is vette, hogy gyorsuljon a folyamat. Ennek pont azért van szerepe, hogy ha túl lassan jött volna ki, a crema összeesett volna a végére, így tudott megmaradni a legtöbb. Érzésre csinálta, nagyon ügyesen. Lehet kérem próbálkozni otthon, bárki érezheti kihívásnak.
azt hallottam kotyogó ügyben, hogy érdemes forró vizet tenni bele, és akkor kevesebb hő éri a darált kávét, ami jót tesz az ízének – érdekelne erről a véleményed! köszi!
Én a leírtak alapján próbálkoztam a saját otthoni egyszemélyes Moka Express-szel, de nem sikerül ilyen habot kreálnom. Milyen kávé volt benne? Arra gyanakszom, hogy itt különösen számít, hogy Arabica vagy Robusta kávéból van-e az őrlemény, jól gondolom? Én a 80/20-as Tchibo Sicilia keveréket használtam, lehet valami robustásabb fog kelleni….
Üdv, Péter
Azt hittem, hogy elárulják ebben a cikkben, hogyan kell habosra csinálni. Ehelyett csak azt látom, hogy simán csak ezzel ez ilyen lesz. És ha nekem nem ilyen, akkor mit csináljak másképp. Vegyek egy Venus-t? A kávéfőzőn múlik, vagy min? Gagyi cikk, még a cikkíró sem tudja mitől lett habos…
Ez is egy vélemény, köszi 🙂
Továbbra sem érkezett válasz a feltett kérdésre. Mitől lett ilyen crema a tetején??
Árulja már el a kedves író, hogy hogyan lett krémes? Mert pont a lényeg nem derült ki a cikkből!
🙂 Nem tudom megmondani. A robusta, a frissesség, a jól beállított őrlő, plusz a megfelelő hő, és a srác rutinja. Én magam otthon soha nem tudtam elérni ezt, nála meg akárhányszor ittam, mindig ilyen.