Szivárog? Szökik a nyomás? Későn nyit ki a Brikka túlnyomás szelepe? Talán van megoldás, legalábbis sokat javíthatunk rajta.
A Brikkával évekkel ezelőtt találkoztam először. A Bialetti cég prémium terméke, mokka kávé készíthető ezzel is, mint bármelyik másik “stovetop” kávékészítő eszközzel, viszont a nyomásfokozó szelep miatt a végeredmény tetején lesz egy kis cremaszerű képződmény (ami, ha valaki nagyon ügyes, hagyományos kotyogóval is elérhető, lásd ITT). Az ötlet véleményem szerint nem rossz, de a kivitelezésben azért vannak buktatók. Sokan panaszkodnak rá, hogy nem sikerül vele megfelelő kávét készíteni és közismert, hogy a jelenleg Magyarországon kapható Brikka példányok legtöbbje Romániában készül és az ott gyártottak több ponton eltérnek az eredeti olasz változattól. Az eltérésekre részletesen most nem térnék ki, írtam már róla (ITT), így jelen bejegyzés kizárólag a saját (román) Brikka példányomról szól, hogy azzal milyen problémák merültek fel és hogyan orvosoltam.
Mielőtt megvásároltam a Brikka-t, már sokat hallottam róla, láttam videókat Youtube-on és nagyon megörültem, mikor Pécsen egy kávé szaküzletben ráakadtam. Hogy majd milyen jó is lesz nekem. A készüléket hazavittem és … rettenet sokat szenvedtem vele. Nem lett krémes a kávé, vagy ha mégis, kb. fél perc alatt el is tűnt róla és nem is igazán volt finom. Koffein forrásnak megfelelt, de gasztro élményt nem nyújtott a dolog. “Mi a baj velem?”, hisz a videókon nem így nézett ki a folyamat és többen áradoztak is róla, akár itthoni, vagy idegen nyelvű fórumokat olvastam. Ennek nem ilyennek kell lenni. Mi lehet a baj.
Próbáltam többféle kávéval, többféle őrlemény finomsággal, többféle őrlemény menyiséggel. Végül nagyjából sikerült megtalálni, hogy milyen kávéból, mennyit és milyen finomra kell őrölni, hogy egy viszonylag elfogadható minőséget kapjak. Összegezve a saját tapasztalataimat: nálam, az én készülékemen nem szabad megtölteni a teljes kosarat, 2-3mm szabad helyet hagyok felül. Világosabb pörkölést választok, durvára kell őrölni és semmilyen tömörítést nem alkalmazok, maximum odakoccintom a kosarat az asztalhoz. Ha így készítem elő a Brikkát, viszonylag gyorsan kijön a kávé, nem lesz keserű az ital és kis krémecske is lesz a tetején. Azért nem lehet vele pótolni egy presszógépet, de utazáshoz nem rossz, kifejezetten zamatos mokkát készítek vele.
Nálam eddig kétféle probléma jelentkezett a Brikka-val. A végeredmény szempontjából mindkettőre fontos volt megoldást találni.
Az első probléma, hogy az oldalán, a menet mentén, melegítés közben sistergés volt hallható és kis buborékok is megjelentek. Egyértelműen nem zárt jól. A nyomás egy része így elszökik a szerkezetből, ami miatt később nyílik ki a szelep a tetején, mi pedig pont azt szeretnénk, hogy ez minél előbb bekövetkezzen. Sajnos a román változatból kispórolták a kosár alatti tömítést, ez okozza a jelenséget. A gyártás nem volt túl pontos, a kosár tized-milliméternyit kilóg az alsó félből. Íme egy fotó, hogy mire gondolok:
Ezt a problémát egy csiszolóvászonnal orvosoltam. Kifeszítettem egy darab nagyon finom csiszolóvásznat az asztalra, majd nagyon lassan, folyamatos ellenőrzés mellett elkezdtem elvenni a kosár anyagából. A folyamathoz 8-as alakban mozgattam a vásznon a lefordított kosarat, mert így lesz egyenletes a csiszolás. Lásd alábbi fotó:
Közben rengetegszer megálltam és ellenőriztem, mivel csak annyit szerettem volna lecsiszolni, amennyi feltétlen szükséges. Lassú, pepecs munka, de nem igényel különleges szaktudást. Csak türelmet, de abból sokat, érdemes lazítani előtte :). A végeredmény:
A másik gyakori probléma nálam az volt, hogy melegedés közben, megjelent valamennyi kávés folyadék a kiöntőben, ami a súlyszelepen keresztül szivárgott ki. Ami ott először felforrt, majd szépen odakozmált. Ezt követően kinyitott a szelep és felöntötte ezt az odakozmált lötyit a kávéval. Sajnos a szelepben egy fekete és túlságosan kemény gumitömítés található, ami nem tudja megfelelően ellátni a feladatát. Gondolkodtam puha szilikon tömítésen, hogy szabok bele megfelelő méretűt, de végül egy kis étkezési szilikonzsír is megoldást hozott. Az nagyon nagyon fontos, hogy ezt a kis fém felületet és a tömítést is tisztán tartsuk, ide semmilyen szennyeződés nem kerülhet, mert akkor oda a tökéletes záródás.
Apropó, tisztítás. Én nem használok hozzá mosogatószert, csak vizet és papírtörlőt. Mindig szárazra törlöm és sosem teszem félre hosszú időre úgy, hogy nincs teljesen kiszárítva. Mindezt azért, mert szárazon nem lesz baja, ellenben, ha vizesen teszem össze, szépen “kivirágzik” az alumínium. A következő fotón ezt szeretném bemutatni:
Persze a fent leírtak az én példányomra vonatkoznak, lehet más máshogy csinálja, nem tudom. Ha van még valakinek olyan ötlete a Brikkával kapcsolatban, amit megosztana, keressen meg egy emailban.
A felső részben a szelepet takaró fém kupakot hogyan lehet eltávolítani?
Két kéz szükséges hozzá. A szelepsúly alján látható egy kiemelkedő perem. Egyik kézzel azt kell erősen megtartani. A másik kézzel pedig letekerni a perem feletti kupakot.
A fölső “kupakot” csak abban az esetben lehet lecsavarni, ha ezt az elejétől gyakran megtesszük. Az első Brikkám használtan került hozzám, no arról már nem lehetett legyógyítani.
Szia,
Én is vettem egy brikkát. Eleinte nagyon szerettem, majd elkezdett a menet mellett folyni a kávé. Gondoltam sebaj, tömítőgyűrűvel meg lehet oldani. Rendeltem is hozzá. Megérkezett, beszereltem, és…. még jobban eresztette a kávét. A gyárilag hozzá adott gyűrű átmérőre ugyanolyan, de nagyon picit vékonyabb, így nem tömít eléggé. Próbáltam kettőt beletenni, de az sem volt az igazi. A boltot hívtam, ők sem tudtak mit mondani, csak hogy ez jár hozzá gyárilag, jónak kellene lennie. Azóta a polcon pihen a brikkám, dísznek még jó, de másra nem. Kicsit csalódtam benne.
Nem lehet ,hogy túl sok kávét teszel a kosárba? Nekem is volt ilyen gondom,téptem is a hajamat miatta, aztán miután megpróbáltam kevesebb kávéval, illetve dupla tömítéssel, nem volt gond. Szerintem próbáld ki hogy nem teszed tele, durvára őrölt kávét kell használni és tömöríteni sem szabad.
Üdvözlet, nekem is Brikka Biaaletti főzőm van, kb. 1 éve.
Sajnos, a kávé nálam sem krémes-habos.
Pályi Zoltán: Áztasd be a főzőt erősen ecetes forró vízbe (öntsd teli a felső részt), pár óra után le lehet csavarni a “kupakot”! Nekem legalábbis lejött.
Zsolt: A gyári gyűrűt én is kicsinek találtam, ezért rögtön lecseréltem 4 személyes kotyogó (szilikon)gyűrűjére, ami szélesebb kicsit a brikkás gyárinál.
A kupak alatti kivezetőcsövet az ecetes áztatás után alaposan kitisztogattam (vattás fültisztító pálcikával), mert valószínűleg a finom kávészemcsék rakódnak le, mert a pálccikák feketék lettek. Majd előbb ecetes vízzel, majd tiszta vízzel át is főztem a főzőt. Utána plusz elmosogattam.
Sajnos, most a biztosítószelepnél ereszt, valószínűleg tisztítás előtt kioldódott. (Remélem, lehet hozzá újat venni valahol, most fogom megnézni a neten.)
Szilikontömítést használtad hozzá? Ha nem, akkor az a probléma!
Sziasztok,
Nekem is volt ilyen nyomásproblémám a Brikkával. Én az eBay-ről rendeltem hozzá alsó kosár gumitömítést (ami az eredeti olasz változatban is van), és megszűnt a szivárgásprobléma oldalt. Igaz ez nem volt ingyen, viszont működik, korábban nyit a szelep. Ellenben az elkészült kávét nem érzem jobbnak, mondjuk nekem jellemzően sikerült eddig is szép habos kávét főzni vele. Ahogy Károly is írta, durvára őrölt kávé kell hozzá, és nem szabad túl sokat tenni a kosárba, tömörítésre sincs szükség.
Tudsz esetleg küldeni egy linket, hogy te melyiket vetted ebay-ről?
Nekem 2 személyes Brikkám van, az ehhez való tömítés:
http://www.ebay.com/itm/Bialetti-Replacement-Rubber-Funnel-Seal-for-2-Cup-Brikka-Espresso-Maker-/361284772103?hash=item541e402107
Kipróbálom. Köszi! : )
A 2 személyes brikkát több mint 2 éve használom.Nagyon kávéminőség függő.Mindennap frissen darálom hario minivel a kávét./8 klikk/beállítással.Ha jó minőségű a kávé akkor minden sikerül/íz crema stb/.Most rendeltem hozzá gumi tömítést,de azzal használhatatlan.Ezért visszatettem az eredetit azzal használom tovább.A kávét nem tömörítem csak lazán beleteszem a tartóba.A víz mennyiség előírás szerint.
Majd számolj be, mire jutottál! 🙂
A román gagyinál már nem vehető le a kupak sajnos.
Én vettem egy mukkát is, aminél egyáltalán nem nyílt a szelep így visszaküldtem, kicserélték. Amit küldtek annál ugyan nyílik a szelep, de abszolút nem habosítja a tejet, amikor nyílik kifröcsköli a kávét..
A román brikkánál már nem vehető le a kupak, nekem az másfél hónap után adta meg magát, egyszerűen nem nyílik ennél sem a kupak. Most úgy használom, ha elérte a megfelelő nyomást akkor késsel megemelem a kupakot és így jön csak ki a KV 🙁
Szóval meglehetősen átverve érzem magam, olyan mintha az eredeti helyet már csak kinai gagyit lehetne kapni(thx románia), ami oké, de akkor legyen 4-5ezer HUF, ne pedig 14-17K.
Köszönjük a hozzászólást és tapasztalat-megosztást. Sajnos ez nem túl jó hír.
De levehető, nem mellesleg Brikkát a Bialetti már csak Romániéban gyárt.
Üdv,
A cikken felbuzdulva én is nekiveselkedtem, hogy rendbe tegyem a néhány hónapos brikkánkat. A miénkkel annyi volt a csavar, hogy fele részen az alsó rész pereme volt magas, fele résznél pedig a kávékosár pereme, tehát mindkettőt csiszolni kellett. Megcsináltam, így ez a rész nem problémás már, oldalt nem szökik a nyomás. A kupaknál viszont továbbra is szivárgott az “előkávé”, így a következőket tettem: némi utánajárás után sikerült lágyabb tömítést eszközölni. Ez sem oldotta meg a problémát. A tömítés mögé vékony rézlemezt vágtam több rétegben, hátha a nagyobb súly elég, hogy megszűnjön a gond. Nem szűnt meg. Élelmiszeripari szilikonzsírt is szereztem. Ez se oldotta meg. A kávé továbbra is későn jön ki, ha nem emelem fel a kupakot előbb, és hiába a durva őrölés, zavaros lesz.
Ha van még valakinek ötlete, szívesen kipróbálom, de egyre inkább hajlok egy sima kotyogós vétele felé. Csak azért bosszant, mert ajándékba kaptuk, és ilyen drága ajándékot mindig rossz érzés lecserélni…
Üdv, a lágyabb tömítést honnan sikerült beszerezni? Azt én is kipróbálnám.
Budapesten, egy szilikontömítésekkel foglalkozó üzletben (Bondex Kft, VII. ker. Murányi utca 48). Nem volt persze ugyanolyan méret/alak, hanem csak egy 10×10 centis lapból vágtam ki egy akkora kört, a lényegen persze ez nem változtat.
Egyébként szeretném elárulni, hogy az üvegtetős, alul is tömített, tehát az olasz Brikka esetében is ugyanezek a problémák fennállnak….Sikerült eBay-ről szereznem egyet, tömítései (alsó-felső is) újak, mégis engedi ki a kávét még a ‘robbanás’ előtt, ráadásul egész sokat. Illetve itt is szivárog időnként az összecsavarásnál, tehát kb. semmiben nem tűnik jobbnak a román változatnál. Viszont, az elkészült kávéra nem panaszkodom, finom, krémes, csak kicsit későn nyit ki a szelep érzésem szerint.
Illetve, nekem azt is mondták, hogy ez az előszivárgás normális a Brikkánál, sőt még a leírásában is szerepel….hát nem tudom.
Akkor viszont szerintem egyszerűen konstrukciós hibáról van szó, mint a Bialetti Elettrikánál. Többször összehasonlítottam, milyen lesz az eredmény, ha megvárom, míg fellöki a kupakot a nyomás, és mi történik, ha korábban felhúzom, és sajnos az utóbbi eset mindig fényévekkel jobbat produkált, rendes jó kávé íze volt, utóbbinál meg olyan volt, mint valami ázott fűrészpor. Végeredményben tehát akkor jött jó kávé a Brikkából, ha mezei kotyogóként használtam. Nekem ez sajnos igen nagy csalódás, de hát ez van… Járatlan útért a jártat el ne hagyd…
Jelenleg most azon a véleményen vagyok, hogy talán mégsem konstrukciós hiba. A másik, összefoglaló jellegű Bialettis cikk alá írtam egy elég hosszú kommentet erről. Röviden, nálam úgy néz ki, hogy ezt az egész szivárgás-mizériát az okozta, hogy a készülék nem tudott rendesen megszáradni elmosás után, mivel a felső gumitömítést régebben nem szedtem ki a helyéről, így az alá befolyt a víz, ami aztán a következő főzéskor úgymond “kifőtt” belőle a nyomás miatt, és ettől volt a sistergés. Ha rendesen szétszedtem és úgy hagytam megszáradni, a dolog nem jelentkezett. Van egy olasz és egy román Brikkám is jelenleg otthon, mindkettő “megjavult” ezáltal.
Viszont ez az előszivárgás amiről még szó esett, úgy tűnik sehogy sem kiküszöbölhető, simán elhiszem hogy érdemes előbb felhúzni a szelepet és akkor nem ég oda annyira a kávé.
Köszönöm az ötletet. Egy hete vettem a 2 személyes román Brikkát, kicsit eresztett, összecsiszoltam és most tökéletes. A szeleprész is szépen szétcsavarható. (Olyan ez mint a Dacia annak idején. Hazavitted újonnan, szétszedted-beállítgattad-összeraktad és aztán kezdtél közlekedni vele. 🙂 )
Kerámialapos tűzhelyen használom, elő kell melegítenem a felsőrészt forró vízzel és a csészéket is, mert különben csak langyos a kávé.
Nos, miután egyszer jó meleg (majdhogynem forró) vízzel raktam fel a Brikkát a gáztűzhelyre kávét főzni, megszűnt az előszivárgás is! 🙂
Sziasztok,
most jutott hozzám egy Brikka. Szétszedtem kitisztítottam.
A kérdésem az lenne, hogy a nyomásfokozó szelepet nem tartja lent valami, pl.: rúgó? Csak a saját súlya az ami azt a plusz nyomást előállítja?
köszi
Gabor
Szia, nincs rugó, csak a szelep súlya tartja lent.
Üdv!
Én lassan éve használom szeretett Brikkámat. Román és igen, lyukas, de én mindig nyitott fedővel főzök. Ha lezárom -lyuk ide, vagy oda- nem lesz crema. A kosár tömítéssel/ szintjével semmi probléma nem volt. Sosem “fújt” ki. A használatiaában egyébként le van írva, hogy lazán tegyük bele a kávét és nem szabad letömködni. Többféle kávéból készítettem már, sokáig a Lavazza Oro-t ittam, mostanában a Tchibo Sicilia Style-t iszom, nagyon finom. Természetesen a friss örlés alapszabály, én minden kávézás előtt kézivel tekerek. Hozzáztartozik a rituáléhoz. Minden kávéval sikerült gond nélkül crema-t elérni, de azt figyelembe kell venni, hogy a robusta sokkal több crema-t ad. De nem ez az elsődleges cél, ugye.
Ezt a szilikonos megoldást lehet kipróbálom, nekem is kicsurog egy kis kávécska szelepnyitás előtt, köszönöm az ötletet.
Én is papírtörlővel tisztítom, erre rájöttem, hogy ez a legjobb. A mosogatószert egyszer sem próbáltam, párszor szódabikarbónával átsuvickoltam, de hamar rájöttem a száraz tisztítás előnyeire. Minden főzés után vízzel elöblítem és szétszedve pihen, szárad.
Nekem ezek a tapasztalatok vele.
További jó kávézást mindenkinek! 🙂
Az első mondatból kimaradt: 2 éve
Nekem ilyet küldtek Brikka2-höz (valónak jelezve…)Ott van hogy 3 személyes, tökvastag és folyik ?( http://www.kavebolt.net/webshop/alkatresz-tisztitoszer/gumitomites-es-szuro-bialetti-3-sz-aluminium-kavefozokhoz-detail
Hol lehet esetleg itthon szerezni?
Szia Brigi. Bocsánat a megkésett válaszért, de külföldön voltam. Itthon a Barista szaküzlet foglalkozott korábban Bialetti alkatrészekkel, én Őket kérdezném meg. Nincs garancia, hogy van, de egy próbát megér: http://www.baristaszakuzlet.hu/category.php?id=91
Láttam eredetit olasz honlapon. 3 eurós terméket lehet hozatni? 🙂
Nekem olsz brikkam van (legalább is semmi nem utal arra,hogy nem ez lenne)
Viszont szivárog oldalt.
Egy hete különféle tömítésekkel próbálkozom…
Egyre inkább úgy látom, hogy 10 emberből egy ódát zenga cremáról, 9 pedig szivárog. Olasz minőség 🙁 ? Mint ahogy autóikról mondják.
Sziasztok!
Én néhány éve teljesen ráfagytam a brikkákra.
Idő közben már vettem használtan, újonan, vettem 2 és 4 személyes verziót is, és az egész családot elláttam velük.
Kiolvastam minden fórumot – beleértve a nemzetközieket is – a használatról és elkezdtem csapolni. Azt hiszem ezt a kifejezést szeretik használni az igazán “menők”….
A legnayobb bánatom az aluminium oxidációja. Ezzel gykorlatilag nincsen mit tenni. A legjobb megoldás a már említett szárazon tartás.
A felső és alsó rész összeeresztésénél nekem soha nem folyt egyik sem (románokat használok, van egy olaszom is, de az még nem volt használatban), kivéve ha hibázok. Ha kávé kerül a peremre, akkor folyik. Ezt bizony az ujjammal mindig lehúzom mielőtt összezárom.
Csöpögés a szelep alatt téma jelentkezett. Bizony “prosztatásak”. Ezzel nem foglalkoztam nagyon. Mégpedig azért, mert az odaégést nem tapasztaltam. Nálam a jelenség úgy néz ki, hogy elkezd “szelelni” majd szivárogni. Ez a szivárgás konstans, majd mire az aljában körbeér a lé, (ez kb. 1 perc) utána nyit a szelep.
A szelpnyitás intenzitása egyérterműen szemcseméret és tömörítésfüggő. És ennek a két változónak az állítgatásával elérhető a siker. Tehát, ha kisebb a szemcseméret, akkor semennyire sem tömömrítek, ha nagyobb akkor jobban. A tömörítés soha nem nyomkodás, csak oldalra kocogtatás, hogy egyenletes legyen a szűrőben a kávé eloszlása, vagy pulthoz kocogtatás, határozott koccintás.
A minőség a friss őrléssel egyértelműen jobb, a “cremara” is nagyobb az esély és friss őrléssel még óvatosabbnak kell lenni a tömörítéssel.
Én azt szeretem, ha a szelep felpattanása után 5-7 sec alatt jön le a kávé (2 személyes változatról beszélek, 4 személyessel legalább 10-13 sec ugyan ez). A legtutibb pedig, ha a szelepnyitást követően lehúzom a lapról (én kerámián főzök) és mire lejön az összes addigra szinte a nyomás is elfogy az edényben.
A barna lé ne jöjjön a végén című hozzászólásokkal vitatkozom. Ha minden rendebn és mindent jól csináltam, akkor szétcsavarás után minimális mennyiségű tiszta víz marad az aljában. Egy szem kávé sincsen benne.
Vízmennyiség. Ugy a továbbfejlesztett változatban (román) már a fölső részben van egy vízjelző, az eredetihez egy műanyag vízmérőt adtak. Amire későn jöttem rá (nem is én hanem kis feleségem volt a szemfüles), hogy az alsó részben lévő vonal is egy vízjelző. És akkor most jön a vicces rész. Nekem a két vízjelző nem ugyan azon a szinten van. Én jelenleg az alsó szerint mérek és úgy szeretem, ha éppen ellepi (igazából nem ellepi, hanem a felületi feszültség meniscusa éri el). De ez ízlés kérdése, van aki úgy szereti, ha épp nem éri el.
Hát röviden ennyi. És tutira kevésbé macerás, mint egy “igazi” espresso gép.
Én nagy felbuzdulásomban a karos gépekbe szerettem bele, vettem is egy Arin-t és egy minimoka-t (mini gaggia néven is fut), de ezek valahogy a szétszedésig és az alkatrész vásárlásig jutottak. Azóta nem nyúltam hozzájuk, inkább minden nap főzök egyet a brikkámmal.
“A barna lé ne jöjjön a végén című hozzászólásokkal vitatkozom. Ha minden rendebn és mindent jól csináltam, akkor szétcsavarás után minimális mennyiségű tiszta víz marad az aljában. Egy szem kávé sincsen benne.”
Teljesen egyetértek. A sima mokka expressznél is ugyanez a helyzet. Én a legkissebb lángon főzök, nyitott fedéllel, és akkor minden rendben. Nincs keserű lötty, csak tiszta víz a kazán alján.
Sziasztok,
Fél éve használom a kétszemélyes -román- Brikkámat, és imádom. Nem ereszt, Crema előállítása sosem okoz gondot durvára őrölt kávéval, mosogatáskor totál szétszedem…és itt a banálisnak tűnő problémám: Minden egyes alkalommal legalább negyedórás küzdelem, míg kiszedem a kosarat az aljából! Tehát lecsavarom a tetejét, kikaparom a zaccot..és…(most is sajog a kezem 🙂 …teljesen rászívódik, akár hűtöm a készüléket, akár nem, ha azonnal szétszedem, vagy ha állni hagyom…Mit ronthatok el?
A cikk hatására jól megvizsgáltam a kosár peremét, és bizony itt is van egy kis kilógás…érdemes hozzányúlnom az amúgy jól működő masinámhoz?
Az alsó félbe ragad bele a kosár? Szétszedés után ott már vákum nem lehet. Nem az van, hogy szorul a szőrőkosár az alsó félben? Ha jól működik, én tuti nem nyúlnék hozzá. Mármint nem csiszolnék semmit. A kosár oldala érdes? Ha igen, fel lehet polírozni, hogy jobban csússzon.
Igen, az alsó félbe ragadt bele a kosár! A perem alsó részét egyengettem egy 220-as csiszolóvászonnal és tökéletes lett; egy mozdulattal kiszedhető,mégsem ereszt! Köszi az ötletet.
Két éve használunk egy román gyártású Brikkát. A tömítéssel nem volt gond sosem, de a felső szelep gumiját kicseréltem egy puhább szilikongumira, a biztonsági szelepet is megoldottam, egyszerűen beforrasztottam (a szelep sárgarézből van, könnyű forrasztani, csak nagy és forró hegyű páka kell hozzá), többet nem szórakozik velem…most már finomabbra őrőlt kávéval is működik. Persze ettől fogva nem hagyjuk magára a Brikkát a tűzhelyen, de úgyis figyelni kell, hogy időben lekapja az ember a tűzről, különben nem lesz elég jó a kávé. >1000 adagot főztünk már le vele, 99%-ban finom lett.
Az igaz, hogy csak saját pörkölésű és darálású kávét használunk.
Sziasztok!
Mukkához valahol nem lehet beszerezni biztonsági szelepet?
Bármit teszek, ott jön a gőz sípolva.
Elég drága készülék volt, nem is régi, de így azért nagy csalódás.
Köszönöm válaszotokat!
Ezt találtam ez kupakos és azt írja hogy from Italy
http://www.ebay.com/itm/B0187883-CAFFETTIERA-BIALETTI-BRIKKA-TZ-2-BIALETTI-/172319394625?hash=item281f094b41:g:Fz4AAOSwHoFXv~M4
Igen, ez a fajta “üvegbúrás” kifejezetten ajánlott és elég nehezen beszerezhető ma már. Csak tényleg ezt küldjék és ne csak egy valahonnan leszedett marketingfotóval hirdessék a terméket.
Román gépem van (4 személyes). megfelelő ávéval tökéletes. Az, hogy lesz-e hab (krém) a tetején, a kávétól, a víz mennyiségétől és betöltött kávé mennyiségétől függ.
Biztosan lesz hab (krém): Kávé: tchibo milano style
víz mennyiség: pont amennyi meg van jelölve a felső részében
kávé mennyiség: kiskanállal adagolom, minden második után megütögetem az alját, hogy szépen egyenletesen kerüljön bele, és kb. fél mm-rel kevesebbet teszek bele, az utolsó kanál után is körbeütögetem az alját, semmi nyomkodás, tömörítés. Ezután jól rá kell tekerni, majd akkora maximális lángra, ami nem ér túl a főző alján. Nem kell azonnal lekapni akkor, mikor nyit a szelep, mert a hab (krém) a végén jön le.
Üdv, mindenki nevében: köszönöm a hasznos tanácsokat.
Ma vettem egy lománt(szándékos az “l”), nagyon várom már a reggelt, a sok érdekes hozzászólás után!
No milyen lett? Javult a minőség azóta?
Köszönöm a cikket, nagyon hasznos volt elolvasni. Én kb. 1 hónapja vettem a 4 személyes Brikkámat, és imádom! Időközben vásároltam hozzá egy remek őrlőt is, és igyekszem mindent úgy csinálni, ahogy kell. Nagyon finom, cremás kávét főz, de az a bizonyos kis “előfőzet” nála is megjelenik. Nem élet-halál kérdés, de ha lehet, szeretném kiküszöbölni. Az a cikkben említett vékony szilikonzsír réteg mennyire vastag legyen? Csak a belső körre kell hogy kerüljön, gondolom. Nekem nem igazán sikerült úgy felkennem, hogy ne jusson a lyukba. Aztán fogpiszkálóval kipiszkáltam persze… Van valami segédeszköz, amivel felkenhetem? Nekem dobozos szilikonzsírom van.
Én az ujjammal szoktam, nagyon vékonyan. Tényleg csak egy “filbevonat” vastagság kell.
Köszönöm szépen!
Sziasztok! Hol lehet eredeti olasz brikka t kapni,mert én kerestem olasz weboldalon is,de nem találok olyat amin üvegtető és fogantyú is van
Köszi
Már nem lehet kapni, max használtan, eBay és hasonló oldalakról.
Egy zseniális videó, melyből kiderül, mi is a helyzet a Mokka vs Brikka, hideg vagy forró vízzel való kávékészítés eseteiben. Ajánlom mindenki figyelmébe.
https://m.youtube.com/watch?v=nqBNSc0IRnM
Üdv!
Nekem az eddigi legjobb crema/íz eredményt a Tchibo Sicilia Style hozta az alábbi módon.
Az “előcsepegést” megszüntetni teljesen nem sikerült,csak minimalizálni. Ehhez a vizet felforralom előtte, és úgy öntöm bele, illetve minden főzés után teljesen szétszedem a kotyogót, értsd még a lapos tömítést, és az O gyűrűt is kiszedem a szelepből. Így teljesen megszárad a köv. használatig.
Alap, hogy csak szemes kávéval lesz megfelelő a crema, én ehhez Skerton őrlőt használok. A szemcseméret elég durva, zárt állásból másfelet tekertem vissza.
Megjegyzem, a Skertonnal/Mini Millel az a probléma, hogy csak felül rögzített a tengely, így annak lógása miatt nem konzisztens szemcsemérettel rendelkező őrlemény lesz az eredmény. Még a Skerton Pro sem tökéletes, mivel a beépített lemezke furatában is eléggé kotyog a tengely. Én így oldottam meg a dolgot:
https://s18.postimg.org/h8di85ell/DSC_0058.jpg
Már csak egy villamos meghajtással kellene upgradelni, kb így:
https://www.youtube.com/watch?v=R7umyCRsI7A&t=185s
Üdv, ez elég ügyes megoldás, gratulálok hozzá. Amilyen egyszerű, olyan zseniális ötlet, kösz a megosztást.
Tényleg zseniális! Nagyon hálás lennék, ha esetleg lennél olyan szíves még pár fotót feltenni, engem főleg a rögzítés megoldása érdekelne. Köszönöm.
A kerámia őrlőtest rögzítő lemezét fúrtam ki, majd a meghajlított 3mm-es csavarokat mindkét oldalról anyákkal rögzítettem. A furatokat 4-esre fúrtam, így mozgatással központosra be lehetett állítani a tengelyt. A furatok elsőre sajnos rossz pozícióba kerültek, ugyanis arra figyelni kell, hogy a lemez túloldalán az anyák elférjenek a kerámia peremétől. Mindegy, elfér az a pár plusz felesleges furat rajta.
A sárga csapágy egy hangfal banán csatlakozó alja, a tengely hosszabbítás megy egy egyszerű 6-os méretre vágott kapupánt csavar.
http://www.kovacselektronika.hu/sites/default/files/imagecache/product_full/products/kep_3361.jpg
https://postimg.org/gallery/38qw94i3y/
namég1x
http://bit.ly/2D2UBkt
További előnye a modifikációnak, hogy az üresjárati tekerésekből adódó őrlőfelület kopás megszűnik.
https://www.youtube.com/watch?v=BKUY1flJTNI
Nagyon köszönöm a részletes és informatív választ, a fotókat és a videókat. Ezek alapján aki megfelelő ügyességgel rendelkezik reprodukálhatja a megoldást. Tényleg egyszerű, és szerintem a legjobb mind közül, amit az interneten láttam, mert a legnagyobb stabilitást ez adja, hiszen a tengely végét rögzítí, kizárva így mindennemű libegést. Az őrlőmű kerámia részeinek a dörzsölésének a kiiktatása pedig csak hab a tortán. Szívből gratulálok a remek ötlethez és a kivitelezéshez 🙂
Kedves Károly!
Engedd meg, hogy megköszönjem, hogy létrehoztad ezt az igen minőségi, informatív és haszos oldalt. Gratulálok hozzá! Hiánypotlónak érzem. Sok cikket elolvastam már, mint minőségi kávéélvezetben erősen érdekelt, lelkes kávéamatőr, és sok hasznos információhoz, majd egyéni tapasztalathoz jutottam hozzá a segítségével. Jelenleg a Moka/Brikka vonalon tanulmányozom és finomítom a kávékészítés technikáját, némi Aeropressel kiegészítve, de a presszó és a moka vonal ízvilága vonz a legjobban. Külön köszönöm ezt a cikket, mint friss Brikka tulajdonos máris nagy hasznát vettem, az új főző beüzemelésében. A vétel után rögtön láttam, hogy a kosarat be kell csiszolni a tökéletes illeszkedés végett, és ennek következtében a Brikkám remekül működik. A megfelelő láng intenzitás, vízmennyiség, kávémennyiség és minőség, az őrlemény optimális őrlési fokozata elengedhetetlen a jó minőségű “brikkázmány” előállításához.
Én is megosztanám tapasztalataim. Hideg vizet használok, kb 80 ml a felső mérce szerint, csak fordított ozmózissal szűrtet. Ez a sima mokka esetében is igen finom, tiszta ízvilágot eredményez, mivel szinte desztillált víz minőséget képvisel. A kávé őrlése közepes, mokkába is használt (számomra jó referencia volt a Segafredo Le Origini Peru kévéjának az őrlési finomsága, amit a kerámiamalmos Bialetti kézidarálómmal leutánoztam) Frissen őrlöm a kávét, Bendinelli Intensot használok jelenleg, mely erőteljesen robusztás, kifejezetten presszóhoz készült, kis olasz manufaktúra díjnyertes terméke. Közepes intenzitású gázlángot használok, a kávé így 5 perc környékén jön le. Nekem is van “előkávém”, de érdekes módon nem ég oda, és az előlkávé nem mindig jelenik meg. Az így készült kávé igen intenzív, nagyon kellemes ízű, számomra egyáltalán nem égett vagy keserű, igaz én minden kávét cukor nélkül iszom, és alapból szeretem a keserű ízeket. A készülék nem enged sehol sem, nekem a legutolsó kiadású, Romániában gyártott Brikkám van, amiben a kosár is már más, megfelel a hagyományos 3 személyes Moka kosarával, így csiszolni is könnyű volt, mivel puha alumínium. Azonban teljesen jól működik vele a főző. A súlyszelep nálam időben nyit, azonban fontosnak tartom, hogy minden elmosás után szét kell szedni, kitisztítani, eltörölni, kiszárítani, mert amint mások is jelezték, ha szennyeződés, vagy víz kerül a rendszerbe, oda a jó kávé.
A konklúzióm: a Brikka egy remek elképzelés, ami viszont igényelhet némi finomhangolást, mert a jelenlgi tömeggyártás változó szórású termékeket eredményez. Azonban ha valaki figyelembe veszi a fenti cikkben is leírtakat, akkor némi odafigyeléssel egy remek kévéfőző tulajdonosává válhat. Az így készült kávé egy külön kategóriát képvisel, sem nem presszó de már nem is mokka. Valahol a kettő között van, sokféle képpen finomhangolható eredményekkel. Azoknak ajánlom, akik szeretnek kísérletezni, és nem riadnak el az esetleges kezdeti kellemetlenségektől sem.
Bocsánat, de erre az igazán hosszú hozzászólásra, csak röviden áll módom válaszolni. Egyrészt nagyon köszönöm az elismerést, pont ez volt a cél. Akinek információra van szüksége az olasz kávé világával kapcsolatban, lehetőleg találja meg az oldalon. Másrészt mindenki nevében köszönöm a saját tapasztalat megosztását is, mert kifejezetten hasznosnak találom.
Nincs miért bocsánatot kérni, én köszönöm a remek oldalt, a rengeteg hasznos cikket és infót. Majd még írok a tapasztalataimról.
Még valami az “előkávéról”, ami megosztja a Brikkásokat. A Bialetti hivatalos álláspontja a következő: “After 2 to 3 minutes, a small amount of coffee will trickle out and then you will hear a puffing noise. The froth will form in 3-4 seconds.” / forrás: http://www.bialetti.com/coffee/stovetop/brikka-c-1_7_24.html Tehát ez nem tervezési hiba, egyszerűen a Brikka működésével járó természetes jelenség. Az persze egyéni és relatív, hogy az előkávé és a súlyszelep pukkanása között kinél mennyi idő telik el. Én nem tapasztaltam égett ízeket ebből fakadóan, mert nem volt ideje odakozmálni a kávénak. Tapasztalatom szerint a láng intenzitásával lehet hatékonyan kísérletezni, kávé és szemcseméret függvényében. Van amikor az intenzívebb, de nem túlzottan erős láng jobb és gyorsabb eredményt produkál, ami gazdagabb ízben és kávékeveréktől függően erőteljesebb, stabilabb “brikkacrema” képződésében nyilvánul meg. A crema titka szerintem is egyértelműen robuszta függvénye, és a robuszta/arabika arány minősége az adott keverékben. Olcsóbb, magas robuszta tartalmú de egyébként nem túl kiemelkedő ízű kávék meglepően tartós cremát produkálhatnak. Nem könnyű a tartós crema és a kiemelkedő zamat együttállásának a megvalósítása.
Valamelyik fórumon azt olvastam, hogy ha papírfiltert teszünk az őrleményre, akkor finomabb, krémesebb kávét készít a Brikka. Ne ezt ki ne próbálja senki, ugyanis nálam olyan ihatatlan lötty lett az eredmény, hogy a mosogatóm is majdnem visszaköpte.
Újra én.
Brikka (4szem.) tulajok HELP! Elhagytam a súlyszelep alsó menetes részét (a képen a 10-es):(
Esztergáltatnék rozsdamentesből újat, mert venni ahogy nézem sehol nem lehet. Lefényképezné nekem valaki 2-3 szögből? Továbbá a méretekre is szükségem lenne
http://www.schneordesign.com/Avi/brikka_fix/brikka_weight1.jpg
Előre is köszi.
Nem olvastam le minden hozzászólást, ezért elnézést, ha már ismert dolgot írok.
Mostanában vettem román, kétszemélyes Brikkát (egymagam megiszom a produktumot, s nem is napi egyet…). A teste román, a „lelke”, azaz a szűrő az Made in Italy. Nem mozog a helyén, ha jól van betéve. A szelep felső részének alján van egy fekete gumi, ez a tömítés. A szelep alsó része szép simára van esztergálva, közepén a lyuk.
Jól működik, néha valahol hallok egy kis szivárgást, de egyelőre nem érdekel, mert nagyon ízlik a kávé.
A lényeg a (persze friss) és durva darálás, ezt Krups darálóm alulról számított 4. fokozatánál (16-ból) érem el. Kb. kétszer annyi kávéőrlemény kell bele, mint a kínai kotyogósomhoz. Utóbbihoz a Skertonnal daráltam nagyon finomra. A betöltendő víz sokkal kevesebb, mint a kotyogósba, viszont a kapott kávéital nem sokkal: úgy tűnik, alapvetően azért, kevesebb víz marad vissza a tartály alján. – A kotyogóst hajlamos voltam túltölteni – ezt tilos, mert akkor kiokád és eláraszt mindent!
Más az íze a kotyogóshoz képest, de hamar megszoktam, sőt, pár nap után jobbnak tartottam már. Az eltérés az, hogy
1. sokkal sűrűbb (nem csoda, a dupla alapanyag miatt),
2. savanykásabb (ugyanabból a kávéból).
3. A zamat persze másban is eltér, ezt nehéz leírni: zaccosabb-szerűbb, így mondanám. És hogy ez kinek hogy ízlik –– az más kérdés.
Ami a habot illeti – azért van lyuk a tetején, hogy ha kellően gyorsak vagyunk,és érdekel bennünket, még elkaphassuk azt a néhány pillanatot, amikor látható. Mire kitöltöm, már úgysincs. Viszont engem ez nem érdekel. Aki tartós és sok habot akar, tegyen bele robustát. De ez nálam ki van zárva, ha csak 1-2 %-nyi van benne, attól is rosszul vagyok, nem tudok aludni, az ízét-bűzét meg ki nem állom. A jól ismert Karaván-szag…
Sziasztok!
Segítség kéne, bő egy éve van Brikkám, az első főzés katasztrofális volt, sokáig nem jön ki a kávé, majd gejzír szerűen “elélvez” és teleb@ssza a gáztűzhelyet kávéval. Ezt már nem tudom hogy sikerült orvosolni brikkakompatibilis darálású és normál darálásút is főztem vele, nem volt gond, most megint ugyanezt csinálja, régebben még segített ha a szelepet megemeltem kicsit akkor megindult a folyás, most már az sem segít kb 6x lett átfőzve mindennel ecet, citromsav stb. A felső szelepet kéne cserélni esetleg? ha lecsavarom a tetejét és alulról vizet engedek bele szép lassan átfolyik rajta, nincs eltömődve.
Köszi
Ha a szelepet megemeled és nem indul el, akkor lehet dugulás. Pl a felsőszűrő lyukain át lehet látni? Ha a szelepet leszereled, akkor ott nem lassan kell lecsorogjon a víz, mert elég tág a lyuk. Az is lehet, hogy a biztonsági szelep engedi a nyomást. Szerintem keresd meg a forgalmazót és beszélj vele. (Pl baristaszakuzlet.hu) Nekem nem volt ilyen hibám eddig.
A lyukon átlátok, másik kotyogónál volt hogy eltömődött és cserélni kellett ennél jó, gumit most cseréltem benne, viszont a víz lassan folyik, de ki lett pucolva, amúgy egy fogpiszkáló éppen átfér rajta
Igen, az úgy elég szerintem.
Én most karácsonyra vettem egy új Brikka 2-t.
Nekem is “gejzír” üzemmódban működik. A feleségem örül, mert minden egyes próbálkozás után letakarítom a tűzhelyet 😀
Nekem nem folyik oldalt és a biztiszelepnél sem (még), de ez így semmit nem ér.
Én nagyon-nagyot csalódtam.
Egy hónapja sem használom még a Brikkát, és sikerült hazavágni: gyűszűnyi kávé jön ki belőle, a víz nagy része a víztartályban marad.
Nagyon jó ez a blog, eleve ez alapján vettem a Brikkát, az itt leírtak szerint próbáltam vele főzni, és itt találtam meg azt is, hogy mi lehet a baj.
A szelepsapka alatti tömítés a lyuk körül – az a bizonyos szilikonzsírral kenendő – nekem egyszerűen nincs meg, sima fém az egész.
A szelepsapka belső részén viszont van valami fekete gumiszerűség, de gondolom, ez nem egy variánsa a terméknek, és a szelep melletti tömítésnek is
ott kellene lenni, csak éppen leégett.
Visszagondolva a probléma fellépése előtti utolsó kávézásra, be kell látnom, hogy nagyon büdös volt a kiöntött zacc, de a legrosszabb az, hogy az ebből
származó kávét – a reggeli koffeinfüggés lázában – én mind megittam.
Igen, vezethetett a problémához az, hogy kísérleteztem egy kicsit azzal, hogy 1-2 másodperccel tovább hagyom a gázon a masinát, de ki ne próbálná meg így
növelni a megiható kávé mennyiségét, ha a kávéfőzője túl kis mennyiséget produkál, és a kávé kiöntése után még percekig prüszköli ki a kávét?
Tényleg csak másodpercekről beszélek, a leégésre is csak zacc szaga meg az működési hiba miatt lehet következtetni, és persze abból, hogy a szelep melletti
tömítés megszűnt létezni.
Hogyan lehet szerintetek orvosolni ezt a problémát, egyáltalán, biztosan nem káros ez az egészségre, hogy a forró kávéval közvetlenül érintkezik egy tömítőanyag?
Előre is köszönöm a tanácsaitokat.
Kedves Zsuzsanna, nagyon nehéz látatlanban arra válaszolni, hogy mi volt a hiba. Ugyanúgy lehetett gyári hiba, mint felhasználói. Pl lehet, hogy gyárilag szorul pl a szelep. De az is lehet, hogy szimplán túl sok volt a kávé, ami belekerült (vagy pl le lett tömörítve) és ezért nem nyitott ki időben, majd megégett. Nagyon nehéz megmondani. A biztonsági szelepe vajon kinyitott (jön ki gőz az oldalán?)? A terméket újként vásárolta? Ha igen, javaslom keresse fel az eladó szaküzlet vevőszolgálatát és cseréltesse ki a kávéfőzőt, mert egy ilyen hiba okának a kiderítése sajnos nem egyszerű (én nem foglalkozom Brikka javítással). Ha ez nem lehetséges (ami egy egy hónapos készüléknél szerintem valószínűtlen), az összes tömítést cserélje ki a kávéfőzőben, mert ha egyszer megégtek, rossz ízt fognak adni. Az a helyzet, hogy ma már levegőt venni is egészségtelen. Nyilván nem jó, hogy gumi érintkezi a kávéval, de a professzionális presszógépek esetében is a kartömítés gumiból készül és azzal is érintkezik a kávé készítésekor a víz. Ez sajnos ilyen.
Kedves Károly, köszönöm a választ. A kávé nem volt letömörítve, hiszen ezen a blogon tanultam meg a brikkás kávéfőzést… a többi tömítésen, és egyébként sehol nincs égésnyom, és igen, kinyitott a biztonsági szelep…
Tegnap egyébként visszavittem a főzőt, meglátjuk, hogy mi lesz.
Meg is van a szerviz válasza: az új készülékeken sincs a szelep melletti lyuk körül tömítés (4. kép itt az oldalon), csak a sapka belseje van kibélelve gumival.
Lehet, hogy csak én nézem a képen tömítésnek azt a zsírozandó fekete részt, amire nyíl mutat?
Igen, én a 4. fotón látható részt szoktam HÁRTYAVÉKONYAN bekenni. Picit javul a tömítettség tőle, de csodákat azért nem kell várni. Megégni tömítés, vagy bármi ebben a készülékben nem ennek elmulasztása miatt ég meg. Az a rész egyébként csak fém, nem gumi. Gumi a szelep sapka részében található. Egyszer azt kellene tisztázni, mi az pontosan, amit ön úgy ítél, hogy megégett.
Rendben, én azt hittem (úgy láttam a képen), hogy az egy gumitömítés, nekem ilyen nem volt, ezért hittem azt, hogy az égett le, és mert eszméletlen szaga volt a zaccnak (saját darálású l’Or crema absolu). A szerviz szerint semmi baja a masinának, nekem üres kávétartállyal, csak vízzel sem jött ki már az összes víz főzéskor, pedig eltömődést sehol nem találtam. A szerviz sem állította, hogy meg kellett pucolni, nekik elsőre sikerült kávét főzni vele. Az első 3 hétben tökéletesen működött nekem is, aztán jött az incidens. Tehát többet majd akkor tudok, amikor visszakapom. Köszönöm, hogy foglakozott az üggyel.
Ma kezdtem használni az új 2 személyes Brikka főzőmet.
Nekem úgy tűnik pontos minden és szépen működik.
Egy részlet nem világos: A használati utasítás nem részletezi az arányokat.
Az adott vízmennyiséghez (a felső edény szitje szerint) mennyi kávéőrlemény szükséges? Tele kell tenni mindig a kávétartó részt? Mennyi a minimum javasolt?
(nekem kicsit erős, ha teljesen teleteszem)
Köszönöm!
Kísérletezni kell, nincs szabály. Vagyis annyi mégis van, hogy nem kell dugig tömni a kosarat és nem szabad letömöríteni. Én általában lazán töltöm meg kávéval, egy bankkártyával (vagy hasonló kártyával egyenesre lehúzom a tetejét, majd odakoccintom a pulthoz a kosár alját. Ennyi elég is. De ez ízlés dolga. Ki mennyire szereti “erősen”.
Köszönöm szépen!
Gondoltam, hogy megosztom a friss élményemet.
A lenyomó kupakban lévő kemény gyári gumikorongot kicseréltem egy puhább szilikonra. (egy az autókban használatos tapadós, ragadós telefontartó tálcából vátam ki egy hasonló méretű kis korongot).
Ettől a kávé íze megelevenedett, intenzívebb lett.
Előtte teljesen átlagos, kellegtelen volt az íze, hasonlóan bármely más közönséges kotyogóhoz.
Ennyit szmítana, hogy a lenyomó szepep/kupak jobban illeszkedik a kifolyó nyílásra?
Számít persze. Jobb a tömítettség, nincs “előcsöpögés” stb. Egyébként nem is értem, miért nem puha szilikontömítés van ott gyárilag.
Háromszor főztem már az új Brikka Elite kávéfőzőmmel. Először kilőtt a tetején, mert túl sok vizet raktam bele. Másodszor kevesebb vízzel, kevesebb kilövés történt. Harmadikra több kávét tettem bele, egy kicsit finomabbra darálva, még kevesebb vízzel, és normálisan lejött a kávé. VISZONT: 4 személyes főzőként vettem, de, ha a H20-ig töltöm, amit egy youtube videón láttam, akkor tulajdonképp 2 kávéscsészényinek megfelelő vízmennyiség megy bele. Szóval 2 személyes a 4 személyesnek árult Brikka Elite? Tud erre valaki magyarázatot?
Nem próbáltam a 4 személyes Brikka-t, de nem meglepő. Az a véleményem, hogy a 2 személyes Brikka sem készít duplát, csak egy szimplát. És mindehhez sokkal több őrleményt kell használni, mint pl egy a Mokka Express esetében.
Új Brikkához már írják hogy 80ml az ideális, illetve 160ml a 4 személyeshez. Amiből 70/140ml kávé lesz. Szerintem az 2 illetve 4 eszpresszónyi adag, sőt még kicsit több is, ha 25ml-nek számolunk egy eszpresszót.
Én 70ml vizet szoktam rakni a 2 személyesbe, bevált. Kevesebb vízzel vannak száraz részek a kávépogácsában, tökéletlen a kioldás.
hello
brikkánál a felsö súlyszelep levétele után érdemes tovább bontani, a szögletes,kifolyorész lecsavarható alatta még egy szilikon szelep,gumitömités.itt is találhatók lerakódások atfolyót teljesen megtisztithatjuk.
fözésnél szerintem fontos hogy a fözö függölegesen álljon(felület vizszintes legyen),én felforralom az aljában a vizet,(belsö szintjelzö alatt 3-4 mm rel),majd beleteszem a kv tartót,durvább örlés nem tömritve tele.rácsavarom a tetejét amikor szorulni kezd megemelem ronggyal fogom az alját rászorítom és vissza a pont akkora lángra mint a fözö alja.
mindig habos a kv sosem fözöm ki teljesen
az alját 600 as papirral havonta kb fémtisztára csiszolom
jó kávézást mindenkinek!
Üdv, ma is tanultam valamit, ezer köszi! Bevallom, eddig sosem szedtem le a szögletes kifolyórészt. 🙂
Nálam csak egy gumigyűrű van alatta, kellene legyen ott valami más is? Szilikon szelep?
Tapasztalat: IMS szűrővel használva kicsit lassabban fő le a kávé, de sokkal finomabb őrleménnyel sem akad el, kb. a nyomásfokozós automatákhoz ideális őrlésfinomságú bolti tégla szemcseméretet igényli.
Nincs más szelep, csak a gumigyűrű. Valaki már gyárthatna ebből egy puhább szilikon fajtát, hogy jobban zárjon…
a letekert szögletes fém rész menetének tövében van a gumigyűrű(fekete)
és ennek a fémrésznek az aljában van egy szilikon dugó furattal a közepén.
ha nem találod benne maradt a csöben kifolyórészben ahonnan kitekerted.
told ki belőle a tedd a kitekert rész aljába és tekerd vissza
Az enyémben semmi nincs a fémrészben, szerintem nem is volt, ez valami nyomásfokozó tuning lehet újabb modellekben.
az lehet én kb két éve vettem médiában román gyártmány
mellékesen
korábban olvastam itt a szintjelzőkről,szerintem a felső részben lévő jelölés a kifött kv maximum mennyiségét jelöli(ha ellepia kv utána eléri a szelep alját és fröcsköl kifut)
az alsó részben lévö perem pedig a max vízmennyiséget jelöli
(felette már ott a biztonsági szelep amit jó ha nem lep el a viz)
Sziasztok!
Kb 2hete vettem az első brikkám. Az első pár ügyetlenkedésem és rossz kv választás miatt nem jött össze a siker. Illetve ez így nem teljesen igaz: nagyon vékony crema volt, de mire kitöltöttem a csészébe elillant. Sajnos az előkávé nálam is játszik viszont mindenütt jól tömít, sehol sem ereszt, időben nyit és természetesen lecsacarható a kupak.
Ami gondom van az a következő:
Ez egy 4személyes Brikka. A kosarat telerakom kávéval, nem tömörítem csak kocogtatom. A vízszintet norma szerint teszem bele. Isteni kv jön le, szép cremaval.
A gondom csak az hogy erősen fogy a kávé! 🙂 ez lehet hogy mulatságos felvetés de eddigi kotyogósomhoz képest erőteljesen magasabb az örlemény felhasználás a lefőzött kv mennyiségével arányosan. Van valakinek tapasztalata? Tegyem csak félig a kosarat? Köszönöm szépen a segítő válaszokat. Üdv Ferenc
Még egy érdekesség!
Elkezdtem a kis román Brikkámmal Paloma Espressot főzni. Most jöttem meg a nyaralásról ahol isteni habos kávét produkált a masina. Hozzá teszem az apartmanban elektromos főzőlap volt. Itthon gázlángon főzöm és alig van crema. Erről kinek mi a véleménye?
Üdv, érdekes felvetés, ilyen jellegű tesztet nem végeztem még. Ugyanaz volt a kávé? Nem a kávé frissességében volt a különbség?
Kedves Károly!
Erre nem is figyeltem. De valószínűleg más volt a kv. Mert pár napja megint tökéletes minden.
Sajnos nem tudok ide képet tölteni mert szivesen megmutattam volna a ma reggeli kvm. Mint a dobozon épp úgy néz ki! 🙂
Sziasztok!
Nekünk lassan három éves a Brikkánk (Olaszországban vettem amúgy). Naponta kétszer is használtuk, aztán jelentkezett a probléma. Hoszzú percekig nem fő le a kávé, majd hirtelen kizúdul, de ekkor már forr. Konkrétan bugyog a kávé, néha ki is fut a kotyogóból. (Mondanom se kell, ihatatlan).
Vízkőre gyanakodva többször áztattuk citromsavval stb..De még mindig nem jó. A szelepet szétszedve mintha apró (pár mm-es) kopás lenne észrevehető rajta (de ebben nem vagyunk biztosak).
Kérdéseim:
1, Volt-e valakinek hasonló problémája? Talált rá megoldást?
2, Tudtok arról, hogy Brikka szelepet lehet-e venni valahol? (Már ebay-en sem találok.)
Köszönöm!
Üdv, szerintem a http://www.avxcafe.hu-t kérdezd meg. Elvileg még tuning alkatrészeket is forgalmaznak Brikka-hoz, talán tudnak szelepet szerezni.
Nálam is teljesen hasonló a probléma. Két évig minden teljesen rendben működött, aztán hétről-hétre kezdett egyre rosszabb eredményt produkálni. Előbb a kezdeti kávés folyadékszivárgás tűnt el teljesen (ez engem korábban nem zavart), majd egyre később jött ki a kávé is. Régebb krémes volt, iható hőmérsékletű, most krém nélküli és rendkívül forró.
Áttisztítottam, citromsav + ecetes megoldással is. Mostanra tanácstalan lettem.
Sikerült nálad esetleg megoldást találni? Vagy valakinek egyéb ötlete?
Kedves Károly!
Elromlott a Graef karos kávéfözönk, mindössze 3 éves. Nem adja a vizet, csak a kar fogantyújának a végén folyik. Nem tudjuk, merre induljunk vele javítani. Esetleg egy Gaggia-n gondolkodunk. Melyik típust ajánlaná a jelenleg elérhetök közül? Olvastam a korábbi értékeléseit, amiből azt szűrtem le, hogy a jelenleg elérhető típusok már nem a régi jó minőségben készülnek. Igaz ez?
Segítségét köszönöm.
Üdv! Én inkább felújításban vagyok otthon és nem annyira ismerem a jelenlegi új gépeket. De egy Rancilio Silvnia, vagy egy kis Magister gép fényévekkel megbízhatóbb. Ezekkel van tapasztalatom, jó masinák.
Üdv!Tizenéves, eredeti olaszországi,fogantyús tetős Brikkámmal súlyos inpertinencia történt.A jóakaratú párom mosogatógéppel próbálta szebbé varázsolni.Nem sikerült:a külleme még hagyján,de a víztartályában szürkés/porszerű/anyag keletkezett,a fém szerkezete is furcsamód megváltozott.
Találkoztak már ilyesmivel? Egészségre káros?Használható a készülék?Javítható?
Jaj ne! Kuka?
Ou, az hiba volt, sajnálom. “Kivirágzott” az alumínium, ez egészségnek nem tesz túl jót. Nincs igazán ötletem, hogy lehet javítani. Azt meg lehet próbálni, hogy az ember lefőz vele pár kávét és nem mosogatja el, csak törölgeti. Fel fog rakódni egy vékony olaj-réteg, ami elvileg megakadályozza a “virágzás”-t. De nincs erre garancia…
Sziasztok!Én 2013 12 20-tól használom a Brikkát!Nagyon elégedett vagyok vele!Hideg tisztított vízzel indítom a főzést/80ml/.Kemping gázfőzőt teszem minden reggel az indukciós főző lapra és a kemping gázfőzőn alacsony lánggal főzöm.A kávé minősége nagyon fontos.Csak jó minőségű kávéval szabad használni a brikkát.Én arabica robusta arányt 70/30 % arányú kávékban találtam meg.Szemes kávé minden főzés előtt darálva egy Hario mini kézi darálóval.A szemcse méret ennél a készüléknél a 4.kattanásra beállítva.Ez tökéletes espressót készít.A tisztítás teljesen szétszedve évente 1-2 alkalommal.Előfőzet már nincs,csak az elején volt.Ezzel a készülékkel olyan kávé készíthető mint olaszországban a jó kávéházakban.Nagyon szeretem a brikkát a mai napig.Üdv Attila
Sziasztok!Én 2013 12 20-tól használom a Brikkát!Nagyon elégedett vagyok vele!Hideg tisztított vízzel indítom a főzést/80ml/.Kemping gázfőzőt teszem minden reggel az indukciós főző lapra és a kemping gázfőzőn alacsony lánggal főzöm.A kávé minősége nagyon fontos.Csak jó minőségű kávéval szabad használni a brikkát.Én arabica robusta arányt 70/30 % arányú kávékban találtam meg.Szemes kávé minden főzés előtt darálva egy Hario mini kézi darálóval.A szemcse méret ennél a készüléknél a 4.kattanásra beállítva.Ez tökéletes espressót készít.A tisztítás teljesen szétszedve évente 1-2 alkalommal.Előfőzet már nincs,csak az elején volt.Ezzel a készülékkel olyan kávé készíthető mint olaszországban a jó kávéházakban.Nagyon szeretem a brikkát a mai napig.Üdv Attila
Sziasztok!
Karácsonyra leptem meg magunkat (+ egy kedves barátomat), a Szarvasi kotyogó minőségi cseréje képpen egy új Brikka 2 készülékkel.
Nálam nincs külső szivárgás (még) sehol, ellenben a fentebb olvasott “gejzír” üzzemódban sikeredik a produktum, mely nyomokban sem tartalmazza a várt crema-t. Minden kávézás a Brikkával egyenlő egy tűzhely takarítással.
A szemes kávét (Frei) Bialetti kézi őrlővel durvára aprítva, kb 2/3-ig töltöm, víz az tartály nívójáig. Kipróbáltam őrölt Chibo Family-vel, ami egyszer nem jött ki a tetején, de keserűre égett, mert kis lángon csináltam.
Elképzelésem sincs, hogyan tud ez rendesen működni 🙁
HELP!
Még egy dolog tisztításról
A kávéőrlemény tartójának az alsó része ennél a típusnál rögzítve van, három “körömmel”,az alatta levő rész nem tisztítható.
Én lefelé forditva az őrleménytartót, egy stabil asztalon az alsó vékony száron keresztül csavarhúzóval határozott ütéssel kipattintottam az alsó lemezt.
Meglepődtem.
Pár hónap napi használat után igen nagy mennyiségű lerakodással találkoztam.Tisztítás után határozott nyomással sorban a körmöknél,visszapattintottam az alsó lemezt.A művelet egyre könnyebben ismételhető.
Ha deformálódna a kipattintásnál a lemez, könnyen visszaalakítható.
Vagy háromhavonta új őrleménytartó beszerzése.
Szelepet rendeltem brikkához avxéktől,két nap alatt megjött,jók ők szerintem.
Kivirágzásnál csiszolással próbálkoznék csiszolószivaccsal, oldalanként más szemcsézéssel 100-120 vagy ennél csak finomabb.(felső rész nehezebb lesz)
Vízforraló részt én azzal tisztítom havonta.(szivacsból levágott szelettel,vizesen) de hasonló szemcseméretű papir vagy vászon is megfelel erre.
Üdv Mindenkinek!
Néhány hete vásároltam a 4 személyes (természetesen román) brikkámat és az alábbiakban szeretném megosztani a tapasztalataimat, illetve lenne néhány kérdésem is.
Az előkávé jelenséget én is tapasztaltam, de odaégést nem, így engem ez különösebben nem zavar, szivárgás nálam eddig nem jelentkezett. A kávé íze, minősége nagyságrendekkel jobb, mint az eddig kotyogóssal főzötté, és mivel számomra ez volt a vásárlás fő motivációja, ezért teljesen elégedett vagyok. 🙂 A kijelölt vízmennyiséggel számomra is 2 személyes adagnak tűnik a főzet, de erre szerencsére még a vásárlás előtt figyelmeztettek, ezért vettem 4 személyest.
Eddig 3 féle kávéval próbálkoztam: omnia classic őrölt, omnia barista editions cremoso szemes, tchibo espresso milano style szemes. A főzőben mindháromnál megjelenik a crema, de a csészébe töltés után – nagy meglepetésemre – csak az elsőnél. Az utóbbi kettőnél mindegy milyen finoman vagy durván őrölök, a csészében már nem marad meg a crema. Ennek mi lehet az oka?
További kérdésem, hogy számomra nem egyértelmű, hogy a brikkába hideg vagy forró vizet érdemes tölteni a főzéshez. Sima kotyogósnál 90%-ban azt írják, hogy forrót, de vajon igaz ez a brikkára is? Vagy ez is kísérletezés kérdése?
Köszönöm, ha válaszoltok, üdv!
Kedves Sándor, a darálóról, illetve a kávé frissességéről nem esett szó a leírásban, ezek pedig nagyon fontos részletek. Előre őrölt kávéval szerintem nem fog működni, frissen kell darálni, így szükség van egy jó minőségű darálóra. Ezen kívül én a magam részéről világosabb pörkölésű, ~1 hónapja pörkölt kávét ajánlanék. Én a Brikka-hoz is előre felforralnám a vizet, bár van erről videó a neten, hogy felforralás nélkül sem ég meg benne a kávé, így elhagyható. De a “crema” nem ezen fog múlni.
Sziasztok
Tanácstalan vagyok a Brikkámnál előforduló problémával,hátha kapok valami jó ötletet
December óta használom a New Brikka-t (aminek fekete az alja),elégedett vagyok vele,szeretem,ami volt vele probléma azok ugyanazok amiket előtte már mások is leírtak sokszor-sokszor.
Na de ami most előjött probléma azt még nem említette nagyon senki.
Az én bajom,kb 1 hónapja jött elő először,nem nyomta át a vizet a kávén,csak egy saras massza maradt benne,majd utána már megpróbáltam kávé nélkül is,akkor kb a beletöltött víz fele jött csak ki fent,a többi vizet hallom hogy forr az alsó tartályban de a felső tartályba nem jut belőle,csak forr alul.
Valaki itt említette hogy régebben a felső szelepben cserélt gumit (akkor a benne lévő gumit megfordítottam – a legfelső,tetejében lévőben ami akkora mint egy 100 Ft-os ) utána jól működött,jól főzte a kávét,nem volt vele probléma (1-2x kipróbáltam utána kávé nélkül,teljesen az összes víznek át kellene folyni a felső tartályba)
Majd most hétvégén nem a szokásos kávéból akartam kávét főzni (picit sötétebb pörkölésű volt,egy kézi Harioval örlöm a kávét,ugyanolyan durvára őröltem mint előtte mindig ami működött) és most előjött a probléma újra
A főzés során a víz benne maradt az örleményben,teljesen eláztatva-nem bírta átnyomni rajta,és azóta megint ugyanaz a probléma,üresen-örlemény nélkül sem megy át a víz a felső tartályba,csak kb fele,a többi az alsó tartályban forr,ha kávé is van benne akkor még ennyi sem jön ki.
Próbáltam a felső szelepben lévő gumit kicserélni,raktam bele vastagabbat-vékonyabbat,puhábbat-keményebbet,de egyszer sem volt jó.
Kifogytam az ötletekből hogy mi lehet a probléma,vagy lehet teljesen rossz problémára gondolok és nem is a felső szeleppel van a gond?
Eldugulva nincs,szétszedtem,letekertem a szelep alatt lévő négyzetes kifolyót is,kitakarítottam,dugulás nincs,továbbra sem jó
Ötleteket előre is köszönőm
Üdv Gabor
Sziasztok, tud valaki segiteni? Létezik ilyen kávéfőző bárhonnan? Mert én nem találok a neten:
1 max 2 személyes, gáztűzhelyen kotyogós, nyomásfokozós, rozsdamentes acél.
Na? 😉 köszönök bármilyen javaslatot!
Üdv.
Kata
Üdvözlöm!
Szeretném megkérdezni, hogy a Jófogáson talált szett milyen színvonalúnak érzi.
Gaggia Viva Style kávéfőző, Graef 702 daráló.
Előre is köszönöm válaszát.
Üdvözlöm:
Mészáros Attila Balázs
Üdvözlöm!
Szeretném megkérdezni, hogy a Jófogáson talált szett milyen színvonalúnak érzi.
Gaggia Viva Style kávéfőző, Graef 702 daráló.
Előre is köszönöm válaszát.
Üdvözlöm:
Mészáros Attila Balázs
Én sajnos nem igazán tudom ezeket ajánlani. Lehet velük kávét készíteni, de nem a kedvencem egyik sem.
Tisztelt Makk Úr!
Kellene egy kis atyai segítség Lelit anna gépet vettem az AVX-től. Sikerült a Pid szabályzót elnyomkodni nincs véletlen valami a paraméterezésről? Most úgy néz ki a dolog hogy 92c nál már gőz jön bőven a fejből. Jól lönne egy kis segítség.
A válaszát előre köszönöm.
Üdvözlettel:Vécsei Zsolt
Szia Zsolt, levélben elküldtem azokat a leírásokat, amik nekem voltak róla. Üdv, K