Bialetti Brikka “rendberakás”

Szivárog? Szökik a nyomás? Későn nyit ki a Brikka túlnyomás szelepe? Talán van megoldás, legalábbis sokat javíthatunk rajta. 

A Brikkával évekkel ezelőtt találkoztam először. A Bialetti cég prémium terméke, mokka kávé készíthető ezzel is, mint bármelyik másik “stovetop” kávékészítő eszközzel, viszont a nyomásfokozó szelep miatt a végeredmény tetején lesz egy kis cremaszerű képződmény (ami, ha valaki nagyon ügyes, hagyományos kotyogóval is elérhető, lásd ITT). Az ötlet véleményem szerint nem rossz, de a kivitelezésben azért vannak buktatók. Sokan panaszkodnak rá, hogy nem sikerül vele megfelelő kávét készíteni és közismert, hogy a jelenleg Magyarországon kapható Brikka példányok legtöbbje Romániában készül és az ott gyártottak több ponton eltérnek az eredeti olasz változattól. Az eltérésekre részletesen most nem térnék ki, írtam már róla (ITT), így jelen bejegyzés kizárólag a saját (román) Brikka példányomról szól, hogy azzal milyen problémák merültek fel és hogyan orvosoltam.

Mielőtt megvásároltam a Brikka-t, már sokat hallottam róla, láttam videókat Youtube-on és nagyon megörültem, mikor Pécsen egy kávé szaküzletben ráakadtam. Hogy majd milyen jó is lesz nekem. A készüléket hazavittem és … rettenet sokat szenvedtem vele. Nem lett krémes a kávé, vagy ha mégis, kb. fél perc alatt el is tűnt róla és nem is igazán volt finom. Koffein forrásnak megfelelt, de gasztro élményt nem nyújtott a dolog. “Mi a baj velem?”, hisz a videókon nem így nézett ki a folyamat és többen áradoztak is róla, akár itthoni, vagy idegen nyelvű fórumokat olvastam. Ennek nem ilyennek kell lenni. Mi lehet a baj.

Próbáltam többféle kávéval, többféle őrlemény finomsággal, többféle őrlemény menyiséggel. Végül nagyjából sikerült megtalálni, hogy milyen kávéból, mennyit és milyen finomra kell őrölni, hogy egy viszonylag elfogadható minőséget kapjak. Összegezve a saját tapasztalataimat: nálam, az én készülékemen nem szabad megtölteni a teljes kosarat, 2-3mm szabad helyet hagyok felül. Világosabb pörkölést választok, durvára kell őrölni és semmilyen tömörítést nem alkalmazok, maximum odakoccintom a kosarat az asztalhoz. Ha így készítem elő a Brikkát, viszonylag gyorsan kijön a kávé, nem lesz keserű az ital és kis krémecske is lesz a tetején. Azért nem lehet vele pótolni egy presszógépet, de utazáshoz nem rossz, kifejezetten zamatos mokkát készítek vele.

Nálam eddig kétféle probléma jelentkezett a Brikka-val. A végeredmény szempontjából mindkettőre fontos volt megoldást találni.

Az első probléma, hogy az oldalán, a menet mentén, melegítés közben sistergés volt hallható és kis buborékok is megjelentek. Egyértelműen nem zárt jól. A nyomás egy része így elszökik a szerkezetből, ami miatt később nyílik ki a szelep a tetején, mi pedig pont azt szeretnénk, hogy ez minél előbb bekövetkezzen. Sajnos a román változatból kispórolták a kosár alatti tömítést, ez okozza a jelenséget. A gyártás nem volt túl pontos, a kosár tized-milliméternyit kilóg az alsó félből. Íme egy fotó, hogy mire gondolok:

brikka basket fail

A piros nyíllal jelölt részen látható, hogy a kosár egy nagyon picit kilóg. Hiába zár a gumigyűrű a kosár peremén, ha a perem alatt csak alu érintkezik aluval, ott nem megfelelő a tömítés.

 

Ezt a problémát egy csiszolóvászonnal orvosoltam. Kifeszítettem egy darab nagyon finom csiszolóvásznat az asztalra, majd nagyon lassan, folyamatos ellenőrzés mellett elkezdtem elvenni a kosár anyagából. A folyamathoz 8-as alakban mozgattam a vásznon a lefordított kosarat, mert így lesz egyenletes a csiszolás. Lásd alábbi fotó:

brikka basket repair

 

Közben rengetegszer megálltam és ellenőriztem, mivel csak annyit szerettem volna lecsiszolni, amennyi feltétlen szükséges. Lassú, pepecs munka, de nem igényel különleges szaktudást. Csak türelmet, de abból sokat, érdemes lazítani előtte :). A végeredmény:

bialetti brikka pass

Így már patent a két fél illeszkedése, a tömítés tökéletesen zár, nem is kell erősen összehúzni az alsó és felső részt.

 

A másik gyakori probléma nálam az volt, hogy melegítés közben, mikor még nem nyitott ki  a szelep,  megjelent valamennyi folyadék a kiöntőben. Ami ott először felforrt, majd szépen odakozmált. Ezt követően kinyitott a szelep és felöntötte ezt az odakozmált lötyit a kávéval. Sajnos a szelepben egy fekete és túlságosan kemény gumitömítés található, ami nem tudja megfelelően ellátni a feladatát. Gondolkodtam puha szilikon tömítésen, hogy szabok bele megfelelő méretűt, de végül egy kis étkezési szilikonzsír is megoldást hozott. Az nagyon nagyon fontos, hogy ezt a kis fém felületet és a tömítést is tisztán tartsuk, ide semmilyen szennyeződés nem kerülhet, mert akkor oda a tökéletes záródás.

A nyíllal jelölt részt kentem be nagyon vékonyan szilikonzsíral, ez jót tesz a tömítésnek, hő és vízálló. Bevallom, én minden használat után elmosom a szelep alatt és visszapótlom ezt a vékony szilikonzsír réteget. Macera? Aha, az. Na és? Ha ez kell, hogy jó legyen...

A nyíllal jelölt részt kentem be nagyon vékonyan szilikonzsíral, ez jót tesz a tömítésnek, hő és vízálló. Bevallom, én minden használat után elmosom a szelep alatt és visszapótlom ezt a vékony szilikonzsír réteget. Macera? Aha, az. Na és? Ha ez kell, hogy jó legyen…

 

Apropó, tisztítás. Én nem használok hozzá mosogatószert, csak vizet és papírtörlőt. Mindig szárazra törlöm és sosem teszem félre hosszú időre úgy, hogy nincs teljesen kiszárítva. Mindezt azért, mert szárazon nem lesz baja, ellenben, ha vizesen teszem össze, szépen “kivirágzik” az alumínium. A következő fotón ezt szeretném bemutatni:

brikka basket alu fail

Sajnos ez nem penész…

 

Persze a fent leírtak az én példányomra vonatkoznak, lehet más máshogy csinálja, nem tudom. Ha van még valakinek olyan ötlete a Brikkával kapcsolatban, amit megosztana, keressen meg egy emailban.

 

További ajánlott írások
prev next

46 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
  1. A felső részben a szelepet takaró fém kupakot hogyan lehet eltávolítani?

    1. Két kéz szükséges hozzá. A szelepsúly alján látható egy kiemelkedő perem. Egyik kézzel azt kell erősen megtartani. A másik kézzel pedig letekerni a perem feletti kupakot.

      1. A fölső “kupakot” csak abban az esetben lehet lecsavarni, ha ezt az elejétől gyakran megtesszük. Az első Brikkám használtan került hozzám, no arról már nem lehetett legyógyítani.

  2. Szia,
    Én is vettem egy brikkát. Eleinte nagyon szerettem, majd elkezdett a menet mellett folyni a kávé. Gondoltam sebaj, tömítőgyűrűvel meg lehet oldani. Rendeltem is hozzá. Megérkezett, beszereltem, és…. még jobban eresztette a kávét. A gyárilag hozzá adott gyűrű átmérőre ugyanolyan, de nagyon picit vékonyabb, így nem tömít eléggé. Próbáltam kettőt beletenni, de az sem volt az igazi. A boltot hívtam, ők sem tudtak mit mondani, csak hogy ez jár hozzá gyárilag, jónak kellene lennie. Azóta a polcon pihen a brikkám, dísznek még jó, de másra nem. Kicsit csalódtam benne.

    1. Nem lehet ,hogy túl sok kávét teszel a kosárba? Nekem is volt ilyen gondom,téptem is a hajamat miatta, aztán miután megpróbáltam kevesebb kávéval, illetve dupla tömítéssel, nem volt gond. Szerintem próbáld ki hogy nem teszed tele, durvára őrölt kávét kell használni és tömöríteni sem szabad.

    2. Üdvözlet, nekem is Brikka Biaaletti főzőm van, kb. 1 éve.
      Sajnos, a kávé nálam sem krémes-habos.
      Pályi Zoltán: Áztasd be a főzőt erősen ecetes forró vízbe (öntsd teli a felső részt), pár óra után le lehet csavarni a “kupakot”! Nekem legalábbis lejött.
      Zsolt: A gyári gyűrűt én is kicsinek találtam, ezért rögtön lecseréltem 4 személyes kotyogó (szilikon)gyűrűjére, ami szélesebb kicsit a brikkás gyárinál.
      A kupak alatti kivezetőcsövet az ecetes áztatás után alaposan kitisztogattam (vattás fültisztító pálcikával), mert valószínűleg a finom kávészemcsék rakódnak le, mert a pálccikák feketék lettek. Majd előbb ecetes vízzel, majd tiszta vízzel át is főztem a főzőt. Utána plusz elmosogattam.
      Sajnos, most a biztosítószelepnél ereszt, valószínűleg tisztítás előtt kioldódott. (Remélem, lehet hozzá újat venni valahol, most fogom megnézni a neten.)

    3. Szilikontömítést használtad hozzá? Ha nem, akkor az a probléma!

  3. Sziasztok,

    Nekem is volt ilyen nyomásproblémám a Brikkával. Én az eBay-ről rendeltem hozzá alsó kosár gumitömítést (ami az eredeti olasz változatban is van), és megszűnt a szivárgásprobléma oldalt. Igaz ez nem volt ingyen, viszont működik, korábban nyit a szelep. Ellenben az elkészült kávét nem érzem jobbnak, mondjuk nekem jellemzően sikerült eddig is szép habos kávét főzni vele. Ahogy Károly is írta, durvára őrölt kávé kell hozzá, és nem szabad túl sokat tenni a kosárba, tömörítésre sincs szükség.

    1. Tudsz esetleg küldeni egy linket, hogy te melyiket vetted ebay-ről?

    1. Kipróbálom. Köszi! : )

  4. A 2 személyes brikkát több mint 2 éve használom.Nagyon kávéminőség függő.Mindennap frissen darálom hario minivel a kávét./8 klikk/beállítással.Ha jó minőségű a kávé akkor minden sikerül/íz crema stb/.Most rendeltem hozzá gumi tömítést,de azzal használhatatlan.Ezért visszatettem az eredetit azzal használom tovább.A kávét nem tömörítem csak lazán beleteszem a tartóba.A víz mennyiség előírás szerint.

    1. Majd számolj be, mire jutottál! 🙂

  5. A román gagyinál már nem vehető le a kupak sajnos.
    Én vettem egy mukkát is, aminél egyáltalán nem nyílt a szelep így visszaküldtem, kicserélték. Amit küldtek annál ugyan nyílik a szelep, de abszolút nem habosítja a tejet, amikor nyílik kifröcsköli a kávét..

    A román brikkánál már nem vehető le a kupak, nekem az másfél hónap után adta meg magát, egyszerűen nem nyílik ennél sem a kupak. Most úgy használom, ha elérte a megfelelő nyomást akkor késsel megemelem a kupakot és így jön csak ki a KV 🙁
    Szóval meglehetősen átverve érzem magam, olyan mintha az eredeti helyet már csak kinai gagyit lehetne kapni(thx románia), ami oké, de akkor legyen 4-5ezer HUF, ne pedig 14-17K.

    1. Köszönjük a hozzászólást és tapasztalat-megosztást. Sajnos ez nem túl jó hír.

  6. Üdv,

    A cikken felbuzdulva én is nekiveselkedtem, hogy rendbe tegyem a néhány hónapos brikkánkat. A miénkkel annyi volt a csavar, hogy fele részen az alsó rész pereme volt magas, fele résznél pedig a kávékosár pereme, tehát mindkettőt csiszolni kellett. Megcsináltam, így ez a rész nem problémás már, oldalt nem szökik a nyomás. A kupaknál viszont továbbra is szivárgott az “előkávé”, így a következőket tettem: némi utánajárás után sikerült lágyabb tömítést eszközölni. Ez sem oldotta meg a problémát. A tömítés mögé vékony rézlemezt vágtam több rétegben, hátha a nagyobb súly elég, hogy megszűnjön a gond. Nem szűnt meg. Élelmiszeripari szilikonzsírt is szereztem. Ez se oldotta meg. A kávé továbbra is későn jön ki, ha nem emelem fel a kupakot előbb, és hiába a durva őrölés, zavaros lesz.
    Ha van még valakinek ötlete, szívesen kipróbálom, de egyre inkább hajlok egy sima kotyogós vétele felé. Csak azért bosszant, mert ajándékba kaptuk, és ilyen drága ajándékot mindig rossz érzés lecserélni…

    1. Üdv, a lágyabb tömítést honnan sikerült beszerezni? Azt én is kipróbálnám.

      1. Budapesten, egy szilikontömítésekkel foglalkozó üzletben (Bondex Kft, VII. ker. Murányi utca 48). Nem volt persze ugyanolyan méret/alak, hanem csak egy 10×10 centis lapból vágtam ki egy akkora kört, a lényegen persze ez nem változtat.

  7. Egyébként szeretném elárulni, hogy az üvegtetős, alul is tömített, tehát az olasz Brikka esetében is ugyanezek a problémák fennállnak….Sikerült eBay-ről szereznem egyet, tömítései (alsó-felső is) újak, mégis engedi ki a kávét még a ‘robbanás’ előtt, ráadásul egész sokat. Illetve itt is szivárog időnként az összecsavarásnál, tehát kb. semmiben nem tűnik jobbnak a román változatnál. Viszont, az elkészült kávéra nem panaszkodom, finom, krémes, csak kicsit későn nyit ki a szelep érzésem szerint.
    Illetve, nekem azt is mondták, hogy ez az előszivárgás normális a Brikkánál, sőt még a leírásában is szerepel….hát nem tudom.

    1. Akkor viszont szerintem egyszerűen konstrukciós hibáról van szó, mint a Bialetti Elettrikánál. Többször összehasonlítottam, milyen lesz az eredmény, ha megvárom, míg fellöki a kupakot a nyomás, és mi történik, ha korábban felhúzom, és sajnos az utóbbi eset mindig fényévekkel jobbat produkált, rendes jó kávé íze volt, utóbbinál meg olyan volt, mint valami ázott fűrészpor. Végeredményben tehát akkor jött jó kávé a Brikkából, ha mezei kotyogóként használtam. Nekem ez sajnos igen nagy csalódás, de hát ez van… Járatlan útért a jártat el ne hagyd…

      1. Jelenleg most azon a véleményen vagyok, hogy talán mégsem konstrukciós hiba. A másik, összefoglaló jellegű Bialettis cikk alá írtam egy elég hosszú kommentet erről. Röviden, nálam úgy néz ki, hogy ezt az egész szivárgás-mizériát az okozta, hogy a készülék nem tudott rendesen megszáradni elmosás után, mivel a felső gumitömítést régebben nem szedtem ki a helyéről, így az alá befolyt a víz, ami aztán a következő főzéskor úgymond “kifőtt” belőle a nyomás miatt, és ettől volt a sistergés. Ha rendesen szétszedtem és úgy hagytam megszáradni, a dolog nem jelentkezett. Van egy olasz és egy román Brikkám is jelenleg otthon, mindkettő “megjavult” ezáltal.
        Viszont ez az előszivárgás amiről még szó esett, úgy tűnik sehogy sem kiküszöbölhető, simán elhiszem hogy érdemes előbb felhúzni a szelepet és akkor nem ég oda annyira a kávé.

  8. Köszönöm az ötletet. Egy hete vettem a 2 személyes román Brikkát, kicsit eresztett, összecsiszoltam és most tökéletes. A szeleprész is szépen szétcsavarható. (Olyan ez mint a Dacia annak idején. Hazavitted újonnan, szétszedted-beállítgattad-összeraktad és aztán kezdtél közlekedni vele. 🙂 )
    Kerámialapos tűzhelyen használom, elő kell melegítenem a felsőrészt forró vízzel és a csészéket is, mert különben csak langyos a kávé.

  9. Nos, miután egyszer jó meleg (majdhogynem forró) vízzel raktam fel a Brikkát a gáztűzhelyre kávét főzni, megszűnt az előszivárgás is! 🙂

  10. Sziasztok,
    most jutott hozzám egy Brikka. Szétszedtem kitisztítottam.
    A kérdésem az lenne, hogy a nyomásfokozó szelepet nem tartja lent valami, pl.: rúgó? Csak a saját súlya az ami azt a plusz nyomást előállítja?

    köszi

    Gabor

    1. Szia, nincs rugó, csak a szelep súlya tartja lent.

  11. Üdv!
    Én lassan éve használom szeretett Brikkámat. Román és igen, lyukas, de én mindig nyitott fedővel főzök. Ha lezárom -lyuk ide, vagy oda- nem lesz crema. A kosár tömítéssel/ szintjével semmi probléma nem volt. Sosem “fújt” ki. A használatiaában egyébként le van írva, hogy lazán tegyük bele a kávét és nem szabad letömködni. Többféle kávéból készítettem már, sokáig a Lavazza Oro-t ittam, mostanában a Tchibo Sicilia Style-t iszom, nagyon finom. Természetesen a friss örlés alapszabály, én minden kávézás előtt kézivel tekerek. Hozzáztartozik a rituáléhoz. Minden kávéval sikerült gond nélkül crema-t elérni, de azt figyelembe kell venni, hogy a robusta sokkal több crema-t ad. De nem ez az elsődleges cél, ugye.
    Ezt a szilikonos megoldást lehet kipróbálom, nekem is kicsurog egy kis kávécska szelepnyitás előtt, köszönöm az ötletet.
    Én is papírtörlővel tisztítom, erre rájöttem, hogy ez a legjobb. A mosogatószert egyszer sem próbáltam, párszor szódabikarbónával átsuvickoltam, de hamar rájöttem a száraz tisztítás előnyeire. Minden főzés után vízzel elöblítem és szétszedve pihen, szárad.
    Nekem ezek a tapasztalatok vele.
    További jó kávézást mindenkinek! 🙂

    1. Az első mondatból kimaradt: 2 éve

  12. Nekem ilyet küldtek Brikka2-höz (valónak jelezve…)Ott van hogy 3 személyes, tökvastag és folyik ?( http://www.kavebolt.net/webshop/alkatresz-tisztitoszer/gumitomites-es-szuro-bialetti-3-sz-aluminium-kavefozokhoz-detail

    Hol lehet esetleg itthon szerezni?

    1. Szia Brigi. Bocsánat a megkésett válaszért, de külföldön voltam. Itthon a Barista szaküzlet foglalkozott korábban Bialetti alkatrészekkel, én Őket kérdezném meg. Nincs garancia, hogy van, de egy próbát megér: http://www.baristaszakuzlet.hu/category.php?id=91

  13. Láttam eredetit olasz honlapon. 3 eurós terméket lehet hozatni? 🙂

  14. Nekem olsz brikkam van (legalább is semmi nem utal arra,hogy nem ez lenne)
    Viszont szivárog oldalt.
    Egy hete különféle tömítésekkel próbálkozom…
    Egyre inkább úgy látom, hogy 10 emberből egy ódát zenga cremáról, 9 pedig szivárog. Olasz minőség 🙁 ? Mint ahogy autóikról mondják.

  15. Sziasztok!

    Én néhány éve teljesen ráfagytam a brikkákra.
    Idő közben már vettem használtan, újonan, vettem 2 és 4 személyes verziót is, és az egész családot elláttam velük.

    Kiolvastam minden fórumot – beleértve a nemzetközieket is – a használatról és elkezdtem csapolni. Azt hiszem ezt a kifejezést szeretik használni az igazán “menők”….

    A legnayobb bánatom az aluminium oxidációja. Ezzel gykorlatilag nincsen mit tenni. A legjobb megoldás a már említett szárazon tartás.

    A felső és alsó rész összeeresztésénél nekem soha nem folyt egyik sem (románokat használok, van egy olaszom is, de az még nem volt használatban), kivéve ha hibázok. Ha kávé kerül a peremre, akkor folyik. Ezt bizony az ujjammal mindig lehúzom mielőtt összezárom.

    Csöpögés a szelep alatt téma jelentkezett. Bizony “prosztatásak”. Ezzel nem foglalkoztam nagyon. Mégpedig azért, mert az odaégést nem tapasztaltam. Nálam a jelenség úgy néz ki, hogy elkezd “szelelni” majd szivárogni. Ez a szivárgás konstans, majd mire az aljában körbeér a lé, (ez kb. 1 perc) utána nyit a szelep.

    A szelpnyitás intenzitása egyérterműen szemcseméret és tömörítésfüggő. És ennek a két változónak az állítgatásával elérhető a siker. Tehát, ha kisebb a szemcseméret, akkor semennyire sem tömömrítek, ha nagyobb akkor jobban. A tömörítés soha nem nyomkodás, csak oldalra kocogtatás, hogy egyenletes legyen a szűrőben a kávé eloszlása, vagy pulthoz kocogtatás, határozott koccintás.
    A minőség a friss őrléssel egyértelműen jobb, a “cremara” is nagyobb az esély és friss őrléssel még óvatosabbnak kell lenni a tömörítéssel.

    Én azt szeretem, ha a szelep felpattanása után 5-7 sec alatt jön le a kávé (2 személyes változatról beszélek, 4 személyessel legalább 10-13 sec ugyan ez). A legtutibb pedig, ha a szelepnyitást követően lehúzom a lapról (én kerámián főzök) és mire lejön az összes addigra szinte a nyomás is elfogy az edényben.

    A barna lé ne jöjjön a végén című hozzászólásokkal vitatkozom. Ha minden rendebn és mindent jól csináltam, akkor szétcsavarás után minimális mennyiségű tiszta víz marad az aljában. Egy szem kávé sincsen benne.

    Vízmennyiség. Ugy a továbbfejlesztett változatban (román) már a fölső részben van egy vízjelző, az eredetihez egy műanyag vízmérőt adtak. Amire későn jöttem rá (nem is én hanem kis feleségem volt a szemfüles), hogy az alsó részben lévő vonal is egy vízjelző. És akkor most jön a vicces rész. Nekem a két vízjelző nem ugyan azon a szinten van. Én jelenleg az alsó szerint mérek és úgy szeretem, ha éppen ellepi (igazából nem ellepi, hanem a felületi feszültség meniscusa éri el). De ez ízlés kérdése, van aki úgy szereti, ha épp nem éri el.

    Hát röviden ennyi. És tutira kevésbé macerás, mint egy “igazi” espresso gép.
    Én nagy felbuzdulásomban a karos gépekbe szerettem bele, vettem is egy Arin-t és egy minimoka-t (mini gaggia néven is fut), de ezek valahogy a szétszedésig és az alkatrész vásárlásig jutottak. Azóta nem nyúltam hozzájuk, inkább minden nap főzök egyet a brikkámmal.

  16. Sziasztok,
    Fél éve használom a kétszemélyes -román- Brikkámat, és imádom. Nem ereszt, Crema előállítása sosem okoz gondot durvára őrölt kávéval, mosogatáskor totál szétszedem…és itt a banálisnak tűnő problémám: Minden egyes alkalommal legalább negyedórás küzdelem, míg kiszedem a kosarat az aljából! Tehát lecsavarom a tetejét, kikaparom a zaccot..és…(most is sajog a kezem 🙂 …teljesen rászívódik, akár hűtöm a készüléket, akár nem, ha azonnal szétszedem, vagy ha állni hagyom…Mit ronthatok el?
    A cikk hatására jól megvizsgáltam a kosár peremét, és bizony itt is van egy kis kilógás…érdemes hozzányúlnom az amúgy jól működő masinámhoz?

    1. Az alsó félbe ragad bele a kosár? Szétszedés után ott már vákum nem lehet. Nem az van, hogy szorul a szőrőkosár az alsó félben? Ha jól működik, én tuti nem nyúlnék hozzá. Mármint nem csiszolnék semmit. A kosár oldala érdes? Ha igen, fel lehet polírozni, hogy jobban csússzon.

      1. Igen, az alsó félbe ragadt bele a kosár! A perem alsó részét egyengettem egy 220-as csiszolóvászonnal és tökéletes lett; egy mozdulattal kiszedhető,mégsem ereszt! Köszi az ötletet.

  17. Két éve használunk egy román gyártású Brikkát. A tömítéssel nem volt gond sosem, de a felső szelep gumiját kicseréltem egy puhább szilikongumira, a biztonsági szelepet is megoldottam, egyszerűen beforrasztottam (a szelep sárgarézből van, könnyű forrasztani, csak nagy és forró hegyű páka kell hozzá), többet nem szórakozik velem…most már finomabbra őrőlt kávéval is működik. Persze ettől fogva nem hagyjuk magára a Brikkát a tűzhelyen, de úgyis figyelni kell, hogy időben lekapja az ember a tűzről, különben nem lesz elég jó a kávé. >1000 adagot főztünk már le vele, 99%-ban finom lett.
    Az igaz, hogy csak saját pörkölésű és darálású kávét használunk.

  18. Sziasztok!

    Mukkához valahol nem lehet beszerezni biztonsági szelepet?
    Bármit teszek, ott jön a gőz sípolva.
    Elég drága készülék volt, nem is régi, de így azért nagy csalódás.
    Köszönöm válaszotokat!

      1. Igen, ez a fajta “üvegbúrás” kifejezetten ajánlott és elég nehezen beszerezhető ma már. Csak tényleg ezt küldjék és ne csak egy valahonnan leszedett marketingfotóval hirdessék a terméket.

  19. Román gépem van (4 személyes). megfelelő ávéval tökéletes. Az, hogy lesz-e hab (krém) a tetején, a kávétól, a víz mennyiségétől és betöltött kávé mennyiségétől függ.
    Biztosan lesz hab (krém): Kávé: tchibo milano style
    víz mennyiség: pont amennyi meg van jelölve a felső részében
    kávé mennyiség: kiskanállal adagolom, minden második után megütögetem az alját, hogy szépen egyenletesen kerüljön bele, és kb. fél mm-rel kevesebbet teszek bele, az utolsó kanál után is körbeütögetem az alját, semmi nyomkodás, tömörítés. Ezután jól rá kell tekerni, majd akkora maximális lángra, ami nem ér túl a főző alján. Nem kell azonnal lekapni akkor, mikor nyit a szelep, mert a hab (krém) a végén jön le.

    1. Üdv, mindenki nevében: köszönöm a hasznos tanácsokat.

  20. Ma vettem egy lománt(szándékos az “l”), nagyon várom már a reggelt, a sok érdekes hozzászólás után!

    1. No milyen lett? Javult a minőség azóta?

  21. Köszönöm a cikket, nagyon hasznos volt elolvasni. Én kb. 1 hónapja vettem a 4 személyes Brikkámat, és imádom! Időközben vásároltam hozzá egy remek őrlőt is, és igyekszem mindent úgy csinálni, ahogy kell. Nagyon finom, cremás kávét főz, de az a bizonyos kis “előfőzet” nála is megjelenik. Nem élet-halál kérdés, de ha lehet, szeretném kiküszöbölni. Az a cikkben említett vékony szilikonzsír réteg mennyire vastag legyen? Csak a belső körre kell hogy kerüljön, gondolom. Nekem nem igazán sikerült úgy felkennem, hogy ne jusson a lyukba. Aztán fogpiszkálóval kipiszkáltam persze… Van valami segédeszköz, amivel felkenhetem? Nekem dobozos szilikonzsírom van.

    1. Én az ujjammal szoktam, nagyon vékonyan. Tényleg csak egy “filbevonat” vastagság kell.

      1. Köszönöm szépen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

© Makk Károly, 2017 Frontier Theme