Amigos – Qualita Bar

Utolsó Amigos kávé tesztelés – egyelőre. Nem is tudom, miért hagytam utoljára. Ha egy “sorozatot” tesztelek, általában a legolcsóbb terméktől haladok a drágább felé, mert az ár általában tükrözi a minőséget és így lehet egyfajta fejlődést megfigyelni.

A Qualita Bar esetében ezt most nem tartottam be, túlságosan kíváncsi voltam a fekete csomagolású Exra Bar-ra. Az esetünkben a Qualita Bar ára pont a fele a Extra Bar-nak a kavegourmet.hu webáruházban, ami jelentős különbségnek mondható. (Jelen pillanatban 2 490 Ft.) Nagyon nem lövök mellé, ha azt mondom: ez a kávé kifejezetten olcsó. De ez is egy érdekes teszt lehet, hogy vajon milyen eredményt ad egy alacsonyan árazott kávé, amit az Amigos készít. Azt láthattuk, hogy tudnak egész jó blendeket pörkölni, így bármi lehet…

 

Amigos – Qualita Bar

A kávé zöld színű csomagolásban érkezik. Tulajdonképpen nincs rá panaszom, teljesen elfogadható minőség.
Amigos_QualitaBar_olaszpresszo_small

 

A termék adatlapja szerint 80% robusta, 20% arabica keverék. A szemek trópusi országokból származnak, de ennél több a marketing jellegű leírásból nem derül ki.

A zacskót kibontva vegyes pörkölésű szemeket találni, nagyjából egyforma méretben. A szemek közepes méretűek és az eddigi Amigos kávékhoz mérten most arányaiban több tört szemet lehet találni.

amigos qualita bar

 

Sajnos nem tudja azt a meglepően intenzív illatot, amit az Extra Bar adott, de persze nem is kerül annyiba. Az illat alapján most még nem tudok domináns jegyeket megjelölni. Őrölve szép egységes:

amigos qualita bar

 

Csapolás

A csapolást a Lelit PL41TEM-el végeztem. A főbb paraméterek:

94 celsius, 14g őrlemény, 25 sec, dupla ristretto.

Mint láthatjátok 1 celsius-al alább vettem az induló hőmérsékletet a korábbiakhoz képest, de a PID miatt ez így volt jó szerintem. Az őrölt kávé mennyiségét viszont 2g-al megemeltem, és talán pont ezért a csapolási időt is visszatornáztam 25s-re. Intenzív szőkülés most nem jelentkezett. Teljesen szabványos értékek, szóval lehet mondani, hogy standard módon lett csapolva. Viszont ha már a Lelit-re esett a választásom, akkor elő a “Naked” karral. Gyári Lelit “Naked” kar, gyári szűrőkosár (Nem IMS, vagy Reneka, hanem sima, egyszerű kosár.)  Lássuk a sorozatot:

 

amigos qualita bar

 

amigos qualita bar

 

amigos qualita bar

 

amigos qualita bar

A csapolás vége felé járunk (18-20s), de a színek, a csíkok még mindig kiválóak. Sőt egyenesen parádés.

 

A végeredmény pedig vastag crema, ami egész szép textúrával rendelkezik. Tartós, a cukrot megtartaná stb. Szép, mondhatni gyönyörű:

amigos qualita bar

 

amigos qualita bar

 

Azért szerintem nem gyakran látni ilyet egy 2 500 Ft-os keveréktől.

 

Kóstolás

Nos, a látvány nem minden, egy kávét nem csak nézni kell, vajon hogy ízlik majd?

A kávé kifejezetten édeskés, ami enyhe fanyarsággal zárul. Savakban nagyon nagyon visszafogott. Éppen csak felfedezhető egy kis savasság, amolyan jelzés értékű, hogy azért van. Gyümölcsös/aszalt gyümölcsös jegyek nincsenek. Helyette kapunk kakaót -ami egyértelműen dominál- és pörkölt magvas, fás ízeket. Ez a keverék a kakaó dominancia miatt nagyon jól mutathat tejes italokban is, bár én magam most nem próbáltam, de szinte 100%, hogy remek partner. Tulajdonképpen nagyon egyben van, árához viszonyítottan meglepően jó. Amolyan tisztességes alapkávé.

 

Ajánlás

A Qualita Bar-ban egy közepes koffeintartalommal rendelkező, alacsonyan árazott, olasz pörkölésű kávét ismertem meg. Az Amigos egy újabb keveréke, ami megint teljesen más, mint a többi kávéjuk volt, így a cég palettája meglehetősen színes. A 100% robusta-tól a 100% arabica-ig, volt már itt nálam több kávéjuk. És bár nem ez lett a kedvencem (mert az egyértelműen az Exra Bar), azért most sem csalódtam. Egy ennyire alacsony árú kávét könnyű elrontani és itt most ennek szerencsére nyoma sem volt. Kezdő otthoni baristáknak is bátran ajánlom, mert a magas robusta tartalom miatt könnyű vele látványosat csapolni, nagyon elrontani nem lehet. Hajrá Amigos!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook