Amigos – Extra Bar (Black/Gold)

Következzen az Amigos prémium keveréke. Előzetesben csak annyit, hogy ha csak egy Amigos-t próbálnál ki és szereted az olasz kávékat, ez legyen az.

 

Amigos – Extra Bar

A termék az alábbi -fél kilogrammos- csomagolásban érkezett. Gyönyörű, koromfekete, vastag falú zacskó, arany színű betűkkel és a szokásos egyirányú szeleppel. Megjelenésében és kézbe fogva is minőségi hatást nyújt.

 

Amigos Extra Bar

 

A szemeket megvizsgálva a jellegzetesen nagy szemű arabica van túlsúlyban, amit igazol is a termék adatlapja, miszerint 80/20-as (80% arabica, 20% robusta) keverék, mely közép és dél amerikai ültetvények kávéiból lett összeállítva. A tárolóedénybe kiöntött szemek illata engem egyértelműen a tejkaramellára emlékeztettek. A szemek minősége kiváló, a pörkölés foka nagyjából egységes és közepes. (Megjegyzés: hihetetlen kellemes illata van.)

 

amigos extra bar

 

Csapolás

Ugyanúgy a kis Jura-val csapoltam, mert viszonylag alacsonyan árazott, de tisztességesen megépített, olasz háztartási presszógép. (És mellesleg az átalakítás óta a kedvencem. Nincs PID beépítve és nincs semmi nagy trükk a dologban.)

A főbb paraméterek: 95 celsius, 12g őrlemény, 23 sec, dupla ristretto.

 

amigos extra bar

 

Nem lesz olyan testes a kávé, mint a korábban tesztelt Rossa volt, ez már a kifolyón is látszik. A csapolás tipikusan “Amigos-os”, ami azt jelenti, hogy szépen lassan, kiváló színekkel és csíkokkal indul, ami átvált egy világosabb arany/mogyoróbarna színbe és 20s felett intenzíven szőkül. 23 másodpercnél szoktam leállítani.

 

amigos extra bar

 

amigos extra bar

Élénk színeivel és nagy kontrasztjával ez a fotó lett a kedvencem a sorozatból. Finom csíkozottsága impozáns látványt nyújt a kifolyón.

 

amigos extra bar

 

amigos extra bar

 

amigos extra bar

 

amigos extra bar

 

Kóstolás

A crema mintázata egységes, világos és nagyon finom szerkezetű. Testessége közepes, nem mondanám testetlennek, de a Rossa után vékonyabbnak hat, ami persze nem is meglepő.

 

amigos extra bar

 

Olasz presszó vonalon mozogva ez egy rendkívül komplex ízű kávé, nem elég egyszer kóstolni. De pont ez teszi érdekessé és megunhatatlanná. Ami egyértelmű, az a karamell dominancia, elnyomja még a csokoládét is, így most szépen visszalép a második vonalba (mert nincs olasz pörkölés csokoládé nélkül). Kifejezetten édes, keserűségtől teljesen mentes. És van itt egy kis gyűmölcsös jelleg is, amit még párom is elsőre kiérzett anélkül, hogy segítettem volna neki. Ezt a gyümölcsös hatást (nekem az aszalt meggy ugrott be elsőre) a savasságának köszönheti, ami élénk ugyan, de abszolút egyensúlyban van az itallal. Számomra közel tökéletes, nagyon kedvelem. A kóstolás vége pedig leheletnyi kökényes fanyarsággal zárul. Néha észreveszem, hogy marcipán íz marad vissza tőle a számban. Tényleg nem egyszerű, mert igazi ízorgia és nehéz elválasztani a sok aromát egymástól.

Koffeintartalma közepes-erős. Megérzem, szóval nem nevezném gyengének, de nem akarja szétszakítani a mellkasom és késő délután is be merem még vállalni (ellentétben a Rossa-val).

 

Ajánlás

Nem biztos, hogy kezdő kóstolóknak való, de kis gyakorlattal bizton állítom, hogy nagy élményt nyújt a fogyasztása. Bele lehet merülni rendesen, én szeretek odafigyelni rá, leülni hozzá egy csendes sarokban. A termék ára jelenleg (2016.05.6) mindössze 4 990 Ft a kavegouremet.hu webáruházában, ami a minőségéhez mérten kiváló ár/érték arány. Bár az eddig kóstolt Amigos kávék teljesen más kategóriába tartoztak, eddig a termékcsaládból ez az abszolút befutó és csak kevés kávét tudok mondani, ami ebben az ársávban eléri ezt a minőségi szintet a kifejezetten desszertkávék között. (Hozzáteszem: ez az értékítélet az én ízlésemnek megfelelő, másoké ettől eltérhet.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook