A kávé újabb védőhatásait fedezték fel

A New England Journal of Medicine című szaklapban megjelent egy izgalmas új tanulmány, amely azt állítja, hogy a kávéfogyasztás évekkel meghosszabbíthatja az életünket. A naponta hat, vagy annál több csésze kávét fogyasztóknak 10-15%-al kisebb esélyük van az idő előtti halálra. Egyre több bizonyíték van rá, hogy a kávé csökkenti az érrendszeri betegségek és a rák rizikóját, mérsékeli a cukorbetegséget, az elhízást, és segít megőrizni a szellemi kapacitást.

A polifenolokban gazdag kávé több mint ezer féle természetes vegyületet tartalmaz, amelyek jótékony hatást fejtenek ki a sejteken belül. Bizonyított tény, hogy a kávé képes aktiválni a fiatalsággal kapcsolatos sejtszintű funkciókért felelős géneket. Különösen egy vegyület, a klorogénsav rendelkezik sokrétű előnyökkel, pl. hogy meggátolja az étkezés után jelentkező vércukor kiugrásokat, amelyek hozzájárulhatnak az elhízáshoz és a cukorbetegséghez. A klorogénsavat ma már kapszulában is árulják.

polyphenols

 

További ajánlott írások
prev next

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

© Makk Károly, 2017 Frontier Theme